Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Epidemija ne jenjava: Zbog rekordnog broja umrlih prijete nam strože mjere

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
12.12.2020.
u 20:05

U šest dana ovoga tjedna umrlo je 388 osoba. U bolnicama je na liječenju gotovo 2800 pacijenata, među kojima ih je na respiratoru 295

Epidemija u Hrvatskoj ne jenjava unatoč strožim mjerama uvedenima prije dva tjedna. Osim što smo danas imali rekordan broj umrlih od COVID-19 u jednom danu – čak 78, prvi se put dogodilo i da četiri dana zaredom imamo više od 4000 tisuće zaraženih, a imamo i rekordnu incidenciju od 1192 zaražena na sto tisuća stanovnika u proteklih 14 dana.

U šest dana ovoga tjedna umrle su 388, a u prethodnih sedam dana 462 osobe. Kako je izvijestio Nacionalni stožer, u subotu je zabilježeno 4135 novozaraženih ili njih 37,2 posto od ukupno testiranih te je trenutačno zaraženo više od 25 tisuća ljudi. U bolnicama je na liječenju gotovo 2800 pacijenata, među kojima ih je na respiratoru 295. Izvjesno je, ako se brojke ne počnu spuštati, da nam slijede strože mjere uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, pa i ograničenje kretanja između županija kakvo smo imali na proljeće.

O uvođenju propusnica za međužupanijska putovanja, čime bi se smanjila mobilnost građana za blagdane, ali i tijekom školskih praznika, za sada se nije ozbiljno razgovaralo, no to ne znači da se ta mjera, kao i druge, neće razmotriti, možda već i danas ili sljedećih dana, ako brojke ostanu visoke ili još eskaliraju, doznajemo iz izvora bliskih Stožeru.

VIDEO Mjere za trgovačke centre i trgovine koje vrijede do 10. siječnja

Mjere se donose u skladu s epidemiološkim stanjem i procjenom rizika, a i dalje je prva i najvažnija poruka građanima da smanje kontakte na najmanju mjeru i posebno izbjegavaju miješanje kućanstava. Nažalost, u vrijeme najteže epidemije građani Hrvatske kao da žive u dva podijeljena, paralelna svijeta. U jednom se zdravstveno osoblje na izmaku snaga svaki dan bori za živote teško oboljelih pacijenata i strepi hoće li više biti mjesta za novooboljele, a većina odgovornih građana pridržava se mjera. No postoji i drugi dio Hrvatske, svjedočili smo mu danas u centru Zagreba, u kojem se još mnogi građani i dalje ne drže preporučenog razmaka, ne nose maske u natiskanim redovima, gdje pušu jedan drugom za vrat.

U zatvorenim prostorima još ima onih koji ne nose maske i ne drže razmak. Neodgovorno i sebično. Djelatnici i vlasnici tih trgovina i obrta neće imati pravo kukati ako ih se bude moralo zatvoriti. Teško da apeliranje prema takvima pomaže i nije teško zamisliti kako će se oni držati mjera uoči blagdana. Ako se ništa ne promijeni, postrožavanje mjera moglo bi biti jedini izlaz ili će Vlada u zimskim mjesecima biti suočena s eksplozijom broja umrlih i zaraženih i zatvaranjem bolnica, a to si nijedna ozbiljna vlast ne može priuštiti.

Komentara 194

DU
Deleted user
22:07 12.12.2020.

Treba ravnozemljse tuci stapovima namocenim u govna.

AN
antifaanemicni
20:14 12.12.2020.

'Region' je postalo najgore mjesto na svijetu po pitanju smrti od korone. U Sloveniji dnevno umire duplo više ljudi nego u normalnim okolnostima, a među deset zemalja s najvećim brojem umrlih po glavi stanovnika na svijetu su Makedonija, Slovenija, BiH i Crna Gora. Samo da znate što nas čeka u prosincu i siječnju.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
22:22 12.12.2020.

Najteze je ravnozemljake naviknut na higijenu, nakon toliko dugog vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije