Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potres

Dvostruko i trostruko skuplje ponude za obnovu kuća

Donja Stubica: Srušena teško dostupna kuća koja je nastradala u potresu, a do koje je vojska sagradila most
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
28.11.2023.
u 08:39

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je na području županije izdano 26 rješenja za rušenje kuća, a dosad ih je srušeno 17

Hrvatska vojska izgradila je privremeni pontonski most u Donjoj Podgori kod Donje Stubice kako bi se omogućilo rušenje i obnova kuće oštećene prije četiri godine u potresu, do koje je put nepristupačan. – Veselim se novoj kući. Sretna sam što se počelo nešto događati, predugo sve to traje – rekla je vlasnica Nada Škvorčec, koja je u kući živjela sa sinom. Sagradit će im se nova kuća od 55 kvadrata.

Na terenu su bili i potpredsjednici Vlade i ministri Ivan Anušić i Branko Bačić. Iz Fonda solidarnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji financirana je konstrukcijska obnova 156 objekata u vrijednosti od 122 milijuna eura. Isplaćeno je 117 milijuna eura. Prema riječima ministra Bačića, posao uklanjanja i ugovaranja izgradnje zamjenske kuće nije mogao početi ranije zbog potoka koji je onemogućavao pristup građevinskim vozilima.

– Odlučili smo zajedno sa Hrvatskom vojskom i napravili ovaj lansirni most – dodao je. Na pitanje zašto se tek sada kreće s rušenjem i obnovom pojedinih objekata odgovorio je da ne želi odobravati višestruko skuplje ponude.

GALERIJA Srušena teško dostupna kuća koja je nastradala u potresu, a do koje je vojska sagradila most

Donja Stubica: Srušena teško dostupna kuća koja je nastradala u potresu, a do koje je vojska sagradila most
1/6

– Postoji moja odgovornost kao ministra. Ponude koje dvostruko ili trostruko prelaze projektirane cijene ne želimo i nećemo potpisivati. Takav je slučaj bio i na području Krapinsko-zagorske županije, gdje smo poništavali natječaj – kazao je Bačić. Pontonski most izgrađen je u samo tri dana.

– Naša pukovnija to je odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost ne samo kada govorimo o obrani i sigurnosti Hrvatske, nego i kada govorimo o obnovi od svih elementarnih nepogoda – naglasio je ministar Anušić. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je na području županije izdano 26 rješenja za rušenje kuća, a dosad ih je srušeno 17.

VEZANI ČLANCI:

– Cilj nam je bio da sve kuće srušimo ove godine, ali, nažalost, nismo uspjeli. Ima tu i objektivnih i subjektivnih razloga. Ona utrka s Fondom solidarnosti, kada smo morali u određenom roku potrošiti sredstva, onemogućila je javljanje na natječaj građevinskih tvrtki koje jednostavno nisu mogle odraditi više posla nego što je bilo moguće. Međutim, sada tog opravdanja više nema, tako da očekujem i apeliram da srušimo ovaj ostatak kuća u prvoj polovici sljedeće godine i da pripremimo svu dokumentaciju i počnemo raditi sve ostale zamjenske kuće – rekao je župan Kolar.

Do ožujka 2024. godine trebalo bi biti gotovo svih sedam zamjenskih kuća koje se trenutačno grade. Kolar apelira na građevinare iz te županije da ne uzimaju poslove na moru, nego da rade doma kako bi se kuće što prije obnovile.

VIDEO Završena je obnova crkve svetog Marka, prvi objavljujemo kako izgleda unutra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije