Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica kao grad

Dvorišta, zgrade ili škole - lopovima isto, čuvajte svoje bicikle

'27.04.2012. Koprivnica - Presica PU koprivnicko-krizevacke na kojoj je predstavljen projekt registracije bicikla koji su zajednicki osmislili MUP i gradska uprava s ciljem smanjenja broja ukradenih b
'Marijan Susenj/PIXSELL'
02.11.2012.
u 17:03

Tijekom prošle godine na širem koprivničkom području ukradeno je 117, a u prvih deset mjeseci ove godine već 95 bicikala

Iako je Koprivnica poznata kao grad bicikla, porazna je činjenica da sve više postaje i grad kradljivaca bicikla. Lopovi se više ne ustručavaju ulaziti i u dvorišta obiteljskih kuća kako bi došli do vrijednih dvokotača, a nezaključani podrumi u stambenim zgradama, pogotovo u večernjim satima, njihova su omiljena meta.

Teško do počinitelja

Prema policijskim podacima na širem koprivničkom području tijekom prošle godine zabilježeno je 117 kaznenih djela krađa bicikala, a loš trend nastavio se i u prvih deset mjeseci ove godine s ukradenih 95 bicikala. Samo u posljednjih tjedan dana ukradeno je šest bicikla i to iznimno kvalitetnih, a vlasnicima je napravljena šteta veća od 10.000 kuna. Zabrinjavajuće je da policija jako teško ulazi u trag kradljivcima pa su tako lani uspjeli pronaći samo 21 bicikl, što čini otkrivenost od 18 posto, a ove godine njih 16 ili 16,8 posto.

Kako bi prevenirali krađe i lopovima otežali posao, koprivničko-križevačka policija je u suradnji s Gradom Koprivnicom prije šest mjeseci pokrenula projekt besplatne registracije bicikala. Projekt je naišao na odličan odaziv građana, a policijski djelatnici dali su si truda pa projekt gotovo svakodnevno provode i u osnovnim i srednjim školama s koprivničkog područja, gdje se također bilježi veliki broj krađa.

Zamka rabljenih

–Da bi registrirali svoj bicikl, potrebno je ispuniti obrazac prijave s podacima o vlasniku i biciklu te ga dostaviti u Policijsku postaju Koprivnica, gdje ćete dobiti naljepnicu koju je potrebno nalijepiti na lako uočljivo mjesto na biciklu. Tako vaš bicikl postaje manje interesantan mogućem počinitelju krađe jer policija ima sve podatke o tom biciklu - istaknuo je glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek i dodao da, ako pronađu bicikl nepoznatog vlasnika, znat će kome on pripada i kome ga moraju vratiti.

Dao je i savjet onima koji kupuju rabljene bicikle.

- Ako kupujete rabljeni bicikl, uvijek tražite račun i garanciju. Uvjerite se da broj rame nije brušen ili prepravljan. Naknadno obojani bicikl je sumnjiv. Provjerite da li je bicikl koji kupujete na popisu ukradenih kod svog kontakt policajca ili osobno u našoj policijskoj postaji - kazao je Laljek.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije