Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZOZEMSKI NOVINARI

Dvojici reportera prijeti kazna zatvora jer su intervjuirali nacista

Heinrich Boere
AFP/PIXSELL
23.01.2012.
u 16:28

Protiv Jana Ponsena i Jellea Vissera podignuta je optužnica pred sudom u Njemačkoj zbog kršenja prava na privatnost jer su za potrebe svoje emisije ''Svakodnevno'' intervjuirali bivšega nizozemskog nacista i člana SS-a

Dvojici nizozemskih novinara prijeti trogodišnja kazna zatvora jer su za Dutch TV 2009. godine intervjuirali bivšeg nacista, piše Guardian.

Protiv Jana Ponsena i Jellea Vissera podignuta je optužnica pred sudom u Njemačkoj zbog kršenja prava na privatnost jer su za potrebe svoje emisije ''Svakodnevno'' intervjuirali bivšega nizozemskog nacista i člana SS-a. Riječ je o Heinrichu Boereu koji je u vrijeme razgovora s novinarima boravio u domu za njegovanje starijih osoba u njemačkom gradu Eschweileru.

Nakon što je protiv Boerea pokrenut postupak zbog ubojstava trojice pripadnika pokreta otpora tijekom Drugog svjetskog rata, starac se predomislio pa je preko odvjetnika zatražio otkazivanje intervjua. Novinari su se oglušili na molbe pa je protiv njih 2010. godine podigao tužbu pred novinskim sudom u Nizozemskoj. Kada je ona odbačena, obratio se sudu u Njemačkoj.

Ako na suđenju, čiji je početak zakazan za 9. veljače, Ponsen i Visser budu proglašeni krivima, čeka ih kazna zatvora od tri godine.

Komentara 2

OB
-obrisani-
20:01 23.01.2012.

pa dosadili ste sa nacijima, ...

OB
-obrisani-
10:51 24.01.2012.

to je sigurno bilo u Iranu... jedino tamo nema slobode govora i demokracije... novinare u zatvor zbog intervjua? mislim, straaaašno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije