Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rođeni 2007. godine

Dvojici maloljetnika određen istražni zatvor: Uhićeni su u akciji protiv desničarskog terorizma

Cyber kriminal sve je češća pojava
Marko Lukunic/PIXSELL
11.11.2023.
u 21:17

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističe Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju

Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhićenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo. Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici odredilo im je nakon ispitivanja na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici počinitelja zbog sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Međunarodnu operativnu akciju protiv desničarskog terorizma, u kojoj su sudjelovali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i MUP-ova služba terorizma pokrenuli su u srpnju Eurojust i Europol. Na području Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih vršnjaka, rođenih 2007. Policija je jučer izvijestila da s obzirom na njihovu dob nisu u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima.

VEZANI ČLANCI:

U međunarodnoj operaciji na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije uhićeno je pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističe Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust na zahtjev belgijskih tijela, a ta je agencija bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Ravnateljstvo policije nadodaje da je Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pružao podršku od srpnja te je okupio istražitelje iz cijele Europe kako bi utvrdili zajedničku strategiju i pripremili posljednji dan akcije.

Prema navodima Ravnateljstva policije, intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola, dok je u okviru te istrage razmijenjeno više od 350 SIENA poruka. Uz to, na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama.

VIDEO U Našicama spalili 3 tone droge balkanskog kartela

Komentara 7

IZ
izrazlica
00:15 12.11.2023.

preventivno hapšenje počelo i ovdje nemoj da bi netko pisnuo ...

TO
tomislav10
04:19 12.11.2023.

Ovo je na razini smijurije. Uhićuješ djecu od 14 godina !?!?!? Što će slijedeće Brusel narediti?

MA
Marlboro
02:49 12.11.2023.

Desničar je onaj koji poštiva Božje zapovijedi.Ljevičar je onaj koji ih krši.Jasno je onda tko je terorist .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije