Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćirilica je realnost

Dvojezičnost u Vukovaru Vlada će uvesti prije 
lokalnih izbora

vukovar (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
05.02.2013.
u 10:00

Zakon dopušta, a Vlada nema ništa protiv da na nekim mjestima u gradu latinica ostane jedino pismo

Unatoč političkim pritiscima i velikom prosvjedu na kojemu je dvadesetak tisuća građana u subotu u Vukovaru zatražilo neprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dvojezičnost u Vukovaru uskoro će postati realnost.

Odlučuje Gradsko vijeće

– Zakon ćemo provesti u razumnom roku. Za razliku od HDZ-a, mi ljudskim pravima ne trgujemo. Svoj dio posla obavit ćemo prije lokalnih izbora – kaže naš izvor iz Vlade.

Drugim riječima, sva upravna tijela morat će poštovati odredbe Ustavnog zakona, što znači da će ćirilica i latinica biti ravnopravno pismo na svim javnim ispravama. Primjerice, zahtjev za dozvolu gradnje Vukovarci će moći podnijeti i na ćirilici. Tko se ne bude toga pridržavao, bit će sankcioniran jer, kako smo doznali, inspekcija Ministarstva uprave uskoro će izaći na teren i vidjeti poštuju li državna tijela zakon.

Također je sigurno da će uskoro i ćirilicom biti ispisano “Vukovar” na prometnom znaku na ulazu u grad jer je riječ o državnoj cesti. Međutim, hoće li i ćirilicom biti ispisani nazivi baš svih vukovarskih ulica, trgova, spomen-područja ili će biti i izuzeća ne ovisi o Vladi nego o vukovarskom gradonačelniku i Gradskom vijeću.

Naime, Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina dopušta takva izuzeća, a u članku 6. piše: “Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalne manjine u pravilu se uvodi za cijelo područje pojedine općine ili grada. Izuzetno, ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalne manjine može se uvesti samo na dijelu područja pojedine općine ili grada...” Dovoljno je da gradonačelnik predloži, a Gradsko vijeće takva izuzeća ugradi u Statut grada. Stoga je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u zabludi kada misli da će problem riješiti tako što će ga jednostavno “poslati” u Zagreb. “Za mene je pitanje uvođenja ćirilice u Vukovar završeno. Više uopće o ovome pitanje ne želim razgovarati niti polemizirati. Kao čovjek i kao gradonačelnik učinio sam sve što je u mojoj moći”, rekao je jučer Sabo.

Ako se stvarno, kako je najavio, isključi iz rješavanja ovog problema koji je za mnoge Vukovarce emotivno težak, a za političare idealan za skupljanje jeftinih predizbornih bodova, cijela stvar s vremenom će postati još gora. Jer, kako doznajemo, Vlada neće dopustiti neprovođenje Ustavnog zakona niti izglasavanja prevelikog broja izuzeća.

– Ako u Statut grada budu ugrađena bezbrojna izuzeća, tome ćemo se usprotiviti i takvu odluku poslati na preispitivanje Ustavnom sudu – kaže naš izvor iz Banskih dvora.

Hoće li naći kompromis?

Stoga bi bilo ozbiljnije da se Sabo potrudi postići kompromis prema kojemu se ćirilično pismo ne bi koristilo na lokacijama poput Ovčare ili Trpinjske ceste. Sabo je već spominjao takvu opciju, a spremni su je podržati i predstavnici srpske zajednice. Budući da SDP i SDSS imaju većinu u Gradskom vijeću, o njima ovisi hoće li kompromisno rješenje unijeti u Statut grada.

>> VIDEO FOTO Protiv ćirilice: 'Branili smo Vukovar, a ne Bykobap!'

>> 'Srbi se neće odreći svoga prava na ćirilicu'

Komentara 47

MR
mravac8
11:28 05.02.2013.

Pikator A čuj ..... kad sam bila u Grčkoj bila sam sva sretna što znam grčki alfabet i neke osnove grčkog jezika, kad sam bila u Egiptu bila sam nesretna jer ne znam arapsko pismo - tada sam i uvijedlaa što stvarno znači biti nepismen ...... Ali da su forumašu VL svjesni vrijednosti znanja ne bi bili forumaši .....

OB
-obrisani-
11:17 05.02.2013.

mravac8 Taj film smo vec gledali. Danke.

MO
mozel
10:44 05.02.2013.

Dvojezicnost u Vukovaru Vlada ce uvesti prije lokalnih izbora.Moze li Vlada da izazove revoluciju jer bi mogla mala iskra dovesti do explozije velikih razmjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije