Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal

Dvije godine dijelio pravdu, a istodobno se i njemu – sudilo!

miloglav
Dalibor Urukalović/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
15.07.2010.
u 19:30

Miloglav je bio predsjednik Suda u Dubrovniku, a odstupio je zbog afere Pet zvjezdica, no nastavio suditi

Dubrovački sudac Pero Miloglav pune je dvije godine bio u poziciji suditi i građanima dijeliti pravdu iako se protiv njega istodobno vodio kazneni postupak!

Da stvar bude gora, Miloglavu se sudi zbog zloporabe sudačke funkcije, no njegovoj šefici to nije bio razlog da zatraži udaljenje.

Kasna reakcija

Misao o tome da baš i nije primjereno da sudi čovjek protiv kojega je zbog kaznenog djela podignuta optužnica i protiv njega se vodi glavna rasprava predsjednici Županijskog suda u Dubrovniku Jositi Begović pala je na pamet tek nakon što se o neodrživosti takve situacije izjasnio bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Premda je protiv Miloglava istražni postupak otvoren još u srpnju 2008. godine, Begović je Državnom sudbenom vijeću (DSV) zahtjev za njegovo udaljavanje sa sudačke dužnosti uputila tek 20. travnja ove godine. Prije dva tjedna DSV joj je poslao poziv na sjednicu sazvanu za 15. srpnja kako bi objasnila zašto nije prije tražila suspenziju suca, no Begović se nije odazvala. DSV-u je odgovorila u jednoj rečenici, da neće doći zbog sudskih obveza te dometnula da se, uostalom, i nije dužna odazvati.

Tako je DSV u četvrtak bez predsjednice suda Begović donio odluku o suspenziji suca Miloglava na tri mjeseca.

Suca, rekao je predsjednik DSV-a sudac Ivan Turudić, nisu mogli udaljiti s dužnosti prije nego što im je predsjednica suda podnijela takav zahtjev.

Miloglav je, inače, bio predsjednik Županijskog suda u Dubrovniku, no sam se povukao s predsjedničke funkcije nakon izbijanja afere Pet zvjezdica, krak koje je bio i slučaj Dubrovačkih vrtova sunca u kojemu se kompromitirao.

Zloporaba položaja


USKOK ga je obuhvatio istragom koja je na kraju urodila optužnicom u kojoj ga se, zajedno s bivšim predsjednikom Općinskog suda u Dubrovniku Ivom Besjedicom, tereti za zloporabu položaja i ovlasti za račun direktora i vlasnika tvrtke Dubrovačko primorje Pere Vićana.

Posrijedi je bio spor vezan za tvrtku Dubrovački vrtovi sunca koju je Vićan prodao, ali je zbog sporne privatizacije pokrenut sudski spor. Stoga, da bi se na Vrtove sunca mogao podići hipotekarni kredit, trebalo je skinuti zabilježbu spora. Miloglava se tereti da je tu zabilježbu nezakonito uklonio i time omogućio dizanje kredita u iznosu od 120 milijuna eura. Sudac Besjedica je nakon izbijanja afere i otvaranja kaznenog postupka prošao još bolje nego Miloglav jer je napredovao. DSV mu je omogućio napredovanje i imenovao ga sucem Županijskog suda u Dubrovniku.

No, za razliku od Miloglava, nakon podizanja optužnice ipak se zatražilo njegovo udaljavanje s dužnosti.

Komentara 11

OB
-obrisani-
21:45 15.07.2010.

ovakva Hrvatska nema nikakve šanse za opstankom ! ta instalacija imbecila na svim razinama, koji sigurno neće moći učiniti ništa drugo, doli veleizdati Hrvatsku ! to se MORA što prije riješiti ! izgleda mi da će smrtna kazna biti rješenje za mnoge takve

MM
Mladen Miletić
23:46 15.07.2010.

Samo naivnbi se čude kao lude ima kod nas i mnogo mnogo gorih i pokjvarenijih primjera i prakse zna se ...

GA
garfild007
02:50 16.07.2010.

slučajno poznajem ovog \"poštenjačinu\", još od vremena prije rata. tada je bio pomoćnik javnog tužioca ( drž. odvjetnika) i svim silama se trudio da me za račun beogradskog komuniste šarenca pokuša nevinog strpati u zatvor. naravno, nije mu to pošlo za rukom, a onda postade veliki hrvat 91 , pa ponovo krenu istim stazama, ali sad za račun klerofašističkih lopurdi. nisam se iznenadio kad sam ga vidio u ovj ulozi. čovjek je jednostavno pokvarenjak. ali kakva je htvatska, ne vjerujem da će u zatvor, gdje mu je odavno mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije