Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službe na terenu

Uzbuna u Francuskoj: Dojave o bombama, evakuacija u zračnim lukama; Molotovljevi kokteli bačeni na sinagogu u Berlinu

Middle East Conflict - Pro-Palestinian Rally in Berlin
Foto: -/DPA
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.10.2023.
u 12:31

Napad na bolnicu u koju su se mnogi stanovnici Gaze sklonili bježeći od izraelskog bombardiranja izazvao je bijesne reakcije diljem svijeta, posebice diljem arapskog svijeta, a prosvjedi su organizirani ispred izraelskih veleposlanstava u Turskoj i Jordanu te u blizini američkog veleposlanstva u Libanonu, gdje su snage sigurnosti ispalile suzavac na prosvjednike

Veliki broj putnika evakuiran je iz zračnih luka diljem Francuske nakon navodnih prijetnji bombom, što je izazvalo kašnjenja i otkazivanja letova. Ove prijetnje dolaze u vrijeme pojačane sigurnosti u zemlji, nakon što je osumnjičeni islamistički ekstremist nasmrt izbo učitelja.

Zračna luka Lille u sjevernoj Francuskoj evakuirana je zbog dojave o bombi, objavila je zračna luka u srijedu na platformi X. "Timovi državne sigurnosti su na licu mjesta", rekli su iz zračne luke. Prema BFM TV-u, pozivajući se na policijske izvore, zračne luke Toulouse, Nica i Lyon također su evakuirane u srijedu zbog sigurnosnih upozorenja. Francuska je na najvišem stupnju pripravnosti nakon ubojstva učitelja 13. listopada u napadu za koji se sumnja da su islamisti, javlja Reuters.

Dva molotovljeva koktela bačena su na židovsku sinagogu u Berlinu. Zajednica Kahal Adass Jisroel rekla je da je njihova sinagoga u gradskoj četvrti Mitte napadnuta. Policija je potvrdila incident.

Izrael je pozvao svoje građane da napuste Tursku čim to bude moguće s obzirom na njihovu osobnu sigurnost, rekao je u srijedu za AFP izraelski konzulat u Istanbulu, navodeći kao razlog jačanje "terorističkih prijetnja" za njegove građane u inozemstvu. Kako navodi taj izvor, sigurnosna uzbuna za izraelske putnike u Turskoj "podignuta je na 4., najviši stupanj"

Tijek događaja:

13:22 - Šest zračnih luka diljem Francuske evakuirano je u srijedu, nakon "prijetnji napadom" poslanih mailom, rekao je policijski izvor agenciji France-Presse (AFP). Zračna luka Beauvais spomenula je na svojoj Facebook stranici "anonimnu prijetnju koju je primilo nekoliko zračnih luka". U Lilleu je glasnogovornik zračne luke rekao da su tri leta preusmjerena, dok je u objavi na X platformi kazao da su sigurnosne snage na licu mjesta.

13:08 - Izrael je pozvao svoje građane da napuste Tursku čim to bude moguće s obzirom na njihovu osobnu sigurnost, rekao je u srijedu za AFP izraelski konzulat u Istanbulu, navodeći kao razlog jačanje "terorističkih prijetnja" za njegove građane u inozemstvu. Kako navodi taj izvor, sigurnosna uzbuna za izraelske putnike u Turskoj "podignuta je na 4., najviši stupanj". "S obzirom na neprestani porast terorističkih prijetnja protiv Izraela u inozemstvu (...) svi Izraelci koji borave u Turskoj moraju čim prije otići", upozorilo je i izraelsko Nacionalno vijeće za sigurnost u službenom priopćenju.

U utorak navečer organizirani su prosvjedi ispred izraelskog konzulata u Istanbulu i ispred veleposlanstva u Ankari, pošto je ispaljena raketa na bolnicu u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo više stotina civila, pacijenata i palestinskih raseljenika.


13:00 - Kako je objavila policija, dvojica nepoznatih napadača bacila su u srijedu rano ujutro, na zgradu židovske zajednice u središnjoj berlinskoj četvrti Mitte, dva molotovljeva koktela koja su se razbila na pločniku ispred zgrade, a vatru koja je izbila je ugasio policajac koji je bio zadužen za čuvanje objekta. U zgradi se nalazi nekoliko ustanova, između ostalog škola, vrtić i sinagoga. Kako je policija nadalje priopćila, tijekom očevida na licu mjesta je došlo do još jednog incidenta kada se jedna osoba približila velikom brzinom na skuteru te se uputila prema zgradi zajednice izvikujući antisemitske i antiizraelske parole. Muškarac je nakon toga priveden te potom pušten na slobodu.

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj govori o terorističkom napadu. "Uništavajuća ideologija Hamasa protiv svega što je židovsko djeluje i u Njemačkoj", stoji u priopćenju središnjeg vijeća. Istodobno se navodi da su židovske obitelji u Berlinu "krajnje uznemirene" najnovijim događajima. "Od riječi se prelazi na djela", stoji u priopćenju.

12:38 - Dva terminala u zračnoj luci Paris-Beauvais također su evakuirana, prema lokalnoj medijskoj stranici Courrier Picard, nakon prijetnje bombom.

12:20 - Dva molotovljeva koktela bačena su na židovsku sinagogu u Berlinu. Zajednica Kahal Adass Jisroel rekla je da je njihova sinagoga u gradskoj četvrti Mitte napadnuta rano danas. "Nepoznate osobe bacile su dva molotovljeva koktela s ulice", napisala je zajednica na X platformi, javlja Sky News. Policija je potvrdila incident. "Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom", stoji u priopćenju Središnjeg vijeća Židova. Obitelji iz susjedstva oko sinagoge su šokirane i uznemirene.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da "antisemitizmu nema mjesta u Njemačkoj" nakon napada ispred sinagoge u Berlinu. U objavi na društvenim mrežama dodao je: "Napadi na židovske institucije i činovi nasilja na našim ulicama vrijedni su prezira i ne mogu se tolerirati. Antisemitizmu nema mjesta u Njemačkoj".

Dvojica muškaraca s kapuljačama bacila su Molotovljeve koktele na sinagogu u središtu Berlina u srijedu rano ujutro, priopćila je policija, dodajući da su uhitili muškarca koji je uzvikivao antisemitske slogane dok su provodili istragu.

Kako javlja Bild noćas su palestinski pristaše su prosvjedovali, a policija je izvijestila o napadima na službenike bocama, kamenjem i pirotehnikom. Policija je morala upotrijebiti vodeni top. Prema podacima Sindikata policije, ozlijeđeno je 20 policajaca. 

Podsjetimo, njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i prosvjede ispred veleposlanstava zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javili su njemački mediji prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti.  "Povisili smo stupanj sigurnosti ispred židovskih objekata u Njemačkoj poput sinagoga ili škola", rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench.

Očekuju se i pojačani prosvjedi ispred predstavništava Izraela, ali i SAD-a, i to bez obzira na to je li izdana dozvola za okupljanje. S obzirom na to da je Izrael od njemačke vlade zatražio i isporuku streljiva, BKA očekuje i napade na njemačku vojnu industriju i to ne samo islamista nego i ekstremnih ljevičarskih skupina.

VEZANI ČLANCI:

Povjerenik savezne vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein strahuje od porasta antisemitskog raspoloženja posebice u školama. "Već sad imamo dojave o isticanju palestinskih zastava na njemačkim školama i pribojavamo se da će sukob u Izraelu biti prenesen i u njemačke škole", kaže Klein.

Od migrantskog vala 2015/2016. povećao se udio arapskog stanovništva u Njemačkoj i to ne samo u većim gradovima. Posljednjih godina se bilježi i porast broja napada na osobe koje ističu židovska obilježja poput nošenja Davidove zvijezde ili kipe, tradicionalnog pokrivala za glavu kod muškaraca. Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je zabranu rada organizacije Samidoun, koja je do sada organizirala skupove na kojima su isticane antisemitske parole.

Video: Snimka iz zraka prikazuje uništene zgrade u Gazi

Podsjetimo, napad na bolnicu u koju su se mnogi stanovnici Gaze sklonili bježeći od izraelskog bombardiranja izazvao je bijesne reakcije diljem svijeta, posebice diljem arapskog svijeta, a prosvjedi su organizirani ispred izraelskih veleposlanstava u Turskoj i Jordanu te u blizini američkog veleposlanstva u Libanonu, gdje su snage sigurnosti ispalile suzavac na prosvjednike

 

Komentara 19

ČV
čača vrati se
12:05 18.10.2023.

Danke Mutti Merkel što si navijala za njih da se uvezu,gdje si sada da riješiš problem tvojih dragih Gastarbeitera

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
12:49 18.10.2023.

Među svim tim ekstremistima ima također bošnjaka koji podupiru terorističko -islamističku organizaciju hamas , isti ti pozivaju na etničko čišćenje hrvatskih enklava .

NE
Nemanadimak
12:58 18.10.2023.

Viva la France viva la revolucion. Eto njima revolucije kakvoj se nisu nadali. Sramota kako se ove stvari dozvoljavaju u Europi. Eto im ga kada im dobri gradjani koji placaju kredite i rate i rade nisu bili dobri evo imm malo ovih jos boljih nek im rade i ruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije