Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nj.E. Fakhraddin Gurbanov

Dva desetljeća od Ottawske konvencije, Azerbajdžan je među zemljama s najviše miniranih područja na svijetu

Zagreb: Veleposlanik Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj Fakhraddin Gurbanov
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
02.05.2022.
u 12:04

Neuspjeh Armenije da ispoštuje svoje obveze, uključujući objavljivanje informacija o minama zbog kojih i dalje stradavaju ljudi, otvoreni je izazov međunarodnom humanitarnom pravu

Dva desetljeća nakon Ugovora o zabrani mina (Ottawska konvencija) – globalnog sporazuma o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina – neke zemlje nastavljaju proizvoditi i čuvati ovo oružje. Najnovija izvješća otkrivaju da se diljem svijeta nalazi oko 50 milijuna protupješačkih mina.

Jednostavnost i isplativost mina glavni su čimbenici koji objašnjavaju raširenu uporabu mina u brojnim zemljama koje se sada suočavaju s problemom onečišćenja minama. Otkrivanje i uklanjanje protupješačkih mina u današnje vrijeme ozbiljan je problem političke, ekonomske, ekološke i humanitarne dimenzije. Nažalost, treba reći da je još dug put do dana kada 
će svijet postati slobodan od protupješačkih mina. 

Prema izvješćima, u 2020. godini razminirano je oko 150 četvornih kilometara zemlje, a više od 200.000 mina je uništeno. Smatra se da golema onečišćenja, s ukupnom površinom većom od 100 kvadratnih kilometara po zemlji, postoje u zemljama među kojima su Afganistan, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Kambodža, Turska i Jemen.

Većina zabilježenih žrtava mina su civili (87%), što je veći omjer nego posljednjih godina. Otkada je 1999. godine započelo njihovo globalno praćenje, zabilježeno je oko 130.000 žrtava mina.

Azerbajdžan je jedna od minama najzagađenijih zemalja na svijetu, s minama koje je Armenija neselektivno postavila na međunarodno priznatim teritorijima Azerbajdžana, ilegalno okupiranima od Armenije gotovo tri desetljeća. Štoviše, Armenija je dio tih mina postavila neselektivno i bez vojne nužde tijekom povlačenja svojih oružanih snaga s okupiranih teritorija Azerbajdžana, u skladu s Trilateralnom izjavom koju su čelnici Azerbajdžana, Rusije i Armenije potpisali 10. studenoga 2020. godine.

FUZULI DISTRICT, AZERBAIJAN - FEBRUARY 27, 2021: Unexploded ammunition is detonated during a demo mine clearing operation by the Azerbaijan National Agency for Mine Action (ANAMA). From the summer of 1993 until the autumn of 2020 the northwestern part of the Fuzuli District, including the town of Fuzuli, was controlled by the Nagorno Karabakh Republic. In the autumn of 2020, during the Nagorno Karabakh military conflict between Armenian and Azerbaijani forces, almost the entire Fuzuli District came under the control of Azerbaijan. In November 2020, the leaders of Armenia, Russia and Azerbaijan signed a ceasefire agreement to end the military conflict in Nagorno-Karabakh. Valery Sharifulin/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Foto: Valery Sharifulin/NEWSCOM

Namjerno i neselektivno postavljanje mina od Armenije predstavlja izravnu prijetnju civilima te grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava s povezanom kaznenom odgovornošću. U posljednjih 12 mjeseci od potpisivanja trilateralne izjave u eksplozijama mina ubijeno je ili teško ranjeno 175 osoba, uključujući žene i djecu. Od 1992. godine više od 3500 osoba poginulo je ili je osakaćeno od mina i eksplozivnih tvari koje su ostale nakon rata.

Golemo onečišćenje oslobođenih teritorija minama također ozbiljno otežava realizaciju opsežnih planova sanacije i obnove koju je pokrenula Vlada Azerbajdžana. I to, što je najvažnije, utječe na ostvarivanje neotuđivog prava stotina tisuća interno raseljenih osoba na siguran i dostojanstven povratak svojim domovima nakon gotovo 30 godina etničkog čišćenja. 

Azerbajdžan podržava filozofiju, svrhu i ciljeve Ottawske konvencije. Moja zemlja nastavlja davati doprinose provedbi tih ciljeva. Azerbajdžan je dostavio izvješća o transparentnosti prema članku 7. Konvencije i u vremenu koje slijedi podnijet će novo izvješće. Na temelju svoje potpore Ottawskoj konvenciji, Azerbajdžan je također dosljedno glasao za rezolucije o provedbi Ottawske konvencije na Općoj skupštini UN-a. Istodobno, mi dijelimo stav da Konvencija ima značajnu prazninu zanemarujući odgovornost države koja je postavila mine na teritoriju drugih država. 

Neuspjeh Armenije da ispoštuje svoje obveze, uključujući objavljivanje informacija o minama zbog kojih i dalje stradavaju ljudi, otvoreni je izazov međunarodnom humanitarnom pravu koje bi trebalo biti u interesu svim zemljama. Armeniju treba potaknuti da hitno objavi informacije o svim minama koje je postavila na teritoriju Azerbajdžana i da snosi troškove odgovarajućih protuminskih akcija. Bez pozivanja Armenije na odgovornost nije moguće pridonijeti vjerodostojnosti međunarodnih napora usmjerenih protiv uporabe nagaznih mina i istaknuti važnost Ottawske konvencije.

Karte koje je podijelila Armenija imale su svrhu informirati o mjestima na kojima se nalazi oko 200.000 protutenkovskih i protupješačkih mina koje su postavljene u tri nekad okupirana okruga Azerbajdžana, a to su Agdam, Fuzuli i Zangilan. Međutim, terenski stručnjaci otkrili su da je samo 25% tih formulara u kojima je riječ o minama pouzdano, a ostali su ili potpuno lažni ili ne sadrže nikakve informacije vezane uz razminiranje. Ova činjenica pokazuje da Armenija nije postupila iskreno u objavljivanju nekih minskih karata i da se ne može smatrati vjerodostojnim i pouzdanim partnerom.

Potvrđeno je ili se sumnja da postoji velika količina mina na oslobođenim područjima Azerbajdžana, uključujući polja usjeva, oranice, groblja i mnoge društvene objekte. Štoviše, u nekim su slučajevima mine postavljene duboko u tlu pa ih nije moguće otkriti konvencionalnim detektorima mina.

Restrukturirana 2021. godine kako bi se bolje nosila s golemim zadatkom, Azerbajdžanska agencija za razminiranje već je uspjela očistiti i koordinirati čišćenje više od 19 tisuća hektara zemljišta te je pronašla i uništila više od 50 tisuća mina i drugih eksplozivnih naprava. Da to stavimo u pravu perspektivu, iako istraživanje tek treba završiti, 19 tisuća hektara čini oko dva posto svih potvrđenih i sumnjivih minskih polja.

13.11.2020., Zagreb - Veleposlanik Republike Azerbajdzan u Hrvatskoj Nj.E. g. Fakhraddin Gurbanov. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Azerbajdžan je predan napretku prema ostvarenju društva bez protupješačkih mina i spreman je podržati međunarodne napore koji pridonose ovom važnom cilju. Unatoč ogromnim resursima koje je izdvojila vlada Azerbajdžana, operacije razminiranja i dalje zahtijevaju više sredstava s obzirom na veličinu kontaminiranih područja. 

Iako je jedna od minama najviše kontaminiranih zemalja na svijetu, Azerbajdžan je u skupini zemalja koje primaju najmanje međunarodne pomoći.

Želio bih iskreno zahvaliti onim organizacijama i zemljama koje su već dale financijsku pomoć i pomoć u naravi. Kako bi bila učinkovita, takva pomoć treba se temeljiti na potrebama i prioritetima zemlje domaćina te uskladiti napore kako se ne bi nepotrebno udvostručavali. Zahvaljujemo relevantnim institucijama Ujedinjenih naroda (UNDP, UNMAS i UNICEF) na potpori protuminskom djelovanju u Azerbajdžanu i očekujemo da će oni u sklopu svojih mandata ojačati i udvostručiti svoje napore u tom smjeru.

Takva pomoć ne samo da će stvoriti sigurno okruženje za stanovništvo, pogodno za održivi razvoj, već će smanjiti i jednu od točaka napetosti i pozitivno utjecati na regionalnu sigurnost i suradnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije