Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pacta sunt servanda

Dužnici spas mogu potražiti još samo kod čuvara Ustava

erste
arhiva vl
12.06.2011.
u 12:41

Prema zakonu nije moguće ovrhom uzeti cijelu plaću, no banke im na temelju davno potpisanih ugovora uzimaju sve što imaju

Svi koji su dižući kredite u bankama potpisali da im u slučaju neplaćanja banka može sjesti na cijeli iznos plaće ili mirovine jedini izlaz, savjetuju u financijskim krugovima, mogli bi naći na Ustavnom sudu! Naime, prema novom Ovršnom zakonu više nije moguće plijeniti nečiju cijelu plaću ili mirovinu, nego se od ovrhe izuzimaju dvije trećine prosječne plaće u Hrvatskoj, što u ovom trenutku iznosi oko 3700 kuna. Ako je plaća manja od prosječne, od pljenidbe su zaštićene dvije trećine te plaće ili mirovine. Međutim, građani su, dižući kredite u godinama uoči krize, često potpisali i kod bilježnika ovjerili isprave kojima bankama daju pravo da im u slučaju neplaćanja zaplijene cijelu plaću. Tako se događa da – iako zakon štiti od pljenidbe dvije trećine prosječne plaće – takvi dužnici ostanu bez ijedne kune na računu! Dva propisa tako su sada u sudaru te se istodobno primjenjuje i stari Ovršni zakon prema kojem je pljenidba cijelog primanja bila moguća i novi prema kojem to više nije moguće.

Pravnici tvrde kako se u ovom slučaju mora poštovati jedno od temeljnih načela naslijeđeno još iz rimskog prava, ‘pacta sunt servanda’, ugovore valja poštovati, pa bi se tako morao provoditi i ovaj ugovor na koji su dužnici dobrovoljno pristali. Međutim, i u teoriji se priznaje da bi stroga primjena bila prekruta, pa bi možda i u ovom slučaju trebalo odstupiti od striktnog poštovanja ugovora koji može značiti da netko ostane bez kune, bez mogućnosti preživljavanja.

Jedini način da se i na te dužnike koji su sami potpisali da mogu ostati bez kune primijeni novi zakon bio bi – obraćanje Ustavnom sudu. Doduše, teško je prognozirati kakva bi bila odluka Ustavnog suda. No, kako su stvari s ovrhama krenule – u ovom trenutku blokirano je 150 tisuća računa građana, a sve je više i stanova na bubnju – to bi moglo postati i goruće društveno pitanje.

Ključne riječi

Komentara 6

JA
Jacob54
13:12 12.06.2011.

U ovoj smeće banana Republici nitko se toga ne pridržava,Banka je ona koja upravlja i sa Državom,Politikom,Političarima,Vladom i Premijerkom.Sve je to sprega iste klike i treba je ili ugušiti u pobuni ili šutjeti.

CO
covjek
17:13 12.06.2011.

Ma jel da! A tko je i u kojem vremenu i prostoru toliko šupljoglav da potpiše da mu se ima zaplijeniti kompletan prihod ukoliko ne podmiruje rate kredita?! Pa nije banka nikome pištolj držala uperen u glavu kad se dizao kredit. I nemojte molim vas o jadnim ljudima koji su dizali kredite kako bi preživjeli. Svi mi znamo kakvi su Hrvati gospodari, što si potpisao - ispoštuj!

WO
wolf1
17:52 12.06.2011.

pa tko se još drži zakona i onoga što piše u njemu ? Žalosno je kad Sudovi krše zakon , najčešci primjer iz prakse je recimo i famozna potvrda o ne kažnjavanju .. članak 86 Kaznenog Zakona RH po svimvim stavkama to ZABRANJUJE .. tj , dopušta samo u iznimnim situacijama i to samo Pravosudnim tijelima i određenim državnim službama sa svoje potrebe .. no imamo slučajeva u praksi na tisuće da razne \" firmice i poduzeća \" potvdu traže i time Vaš buduci poslodavac izravno krši zakon ali paradoks i komedija je u tome što SUDOVI imaju čak i UREDE koje te potvde izdaju i time krše ZAKON koji bi sami trebali ćuvati i provoditi da se ne krši .. tako da na čudi ni ovaj ovšni zakon koji svatko tumaći na svoj naćin i ono najžalosnije u provodi ga kako hoće ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije