Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO
Povratak na članak

Dulji rok za prikupljanje potpisa za referendum

Kuščević obrazlaže da je Vlada protiv većeg utjecaja birača na sastav Sabora “jer demokracija nije anarhija”.

Komentari 10

MR
MrkiMedo
11:25 05.03.2019.

Kuščević ne želi potpise umrlih i iseljenih, a s druge strane ga ne smeta da se u popisima birača nalaze tisuće takvih. Zato nije dovoljno skupiti 10% potpisa, nego 20% ili više. Kuščević je od sebe napravio najantipatičniju figuru na političkoj sceni Hrvatske.

VL
SK
Skviki
09:59 05.03.2019.

Kuščević je, međutim, uzvratio da demokracija nije anarhija te ocijenio da inicijative za promjenu izbornog sustava idu prema zabrani demokratski izabranim predstavnicima u Saboru da donose političke odluke u ime onih koji su ih izabrali. Građani su izabrali predstavnike uu Saboru i dali im mandat da rade u korist države i njezinih građana. Pupovac je svoj mandat dobio po ustavu, a građanima to ne paše i žele da se to promjeni. Nek ide normalno ko i svi drugi sa svojom listom, pa ak dobije dovoljan broj glasova za tri predstavnika u Saboru nek i budu tamo. No sve drukčije je diktatura a ne demokracija.

VL
FN
Fr@njo
10:07 05.03.2019.

kada procitam sto drobi ova gromada iz hadezeja , covjek se upita da ne zivim ja u nekom drugom svijetu.

VL
ST
stefj
09:57 05.03.2019.

Nešto je predsjednica spominjala želju da budemo kao Švicarska. Na gospodarskom planu idemo u potpuno suprotnom smjeru, vidjet ćemo koliko se udaljujemo na demokratskom planu... Budući da "reformu" vodi Kuščević, čovjek koji je uvijek imao sluha, ako za ništa drugo, onda za jačinu pljeska, možemo očekivati još malo pogodovanja političkim elitama i birokraciji... Bit će nešto u stilu - treba narodu dati jasna i velika ograničenja, a da pri tome što je više moguće zaposlimo birokraciju i napunimo proračun.

VL
PA
pofuk_alo
10:39 05.03.2019.

Nužan uvjet za ostvarenje demokracije jest javno vješanje neprijatelja demokracije na bandere. Ovdje ne mislim na nikog konkretno, naravno.

VL
DU
Deleted user
10:16 05.03.2019.

Preko čega ne mogu prijeći: 1. ne prirodne koalicije „demokršćana“ i stranke naziva „0, 1 % elite radničke klase, bez dana radnog staža“ 2. koalicije s kokardaškom nebeskom manjinom koja sebe naziva političkom korektnošću, pa se podrazumjeva da je hrvatskii narod ne korektan bez ikakvog razloga, osim što smo im oprostili sve traktore pokradene nakon veličanstvene Oluje i zakonom ih zaštitili da vladaju nad Hrvatima do sudnjeg dana. Ostalo je ne pregledno, od ministara koje je narod birao sa par stotina glasova ili nikoliko, do potpisivanja kojekakvih ugovora na štetu i sablazan… do diktatorske zabrane izjašnjavanja volje naroda. Meni dosta i previše! HOS-ov pozdrav iz Domovinskog rata je ne oprostivo bagateliziran i nadam se da će te s bruseljcem izgubiti izbore! Isto tako i partizanska unuka, kraljica Balkana!

VL
GO
goran2hr
13:58 05.03.2019.

Bilo kakvo "uvođenje reda" u pitanje referenduma u režiji HDZSDP koordinacije, biti će zapravo trajno onemogućavanje narodnih referenduma. Napraviti će to, kao naizgled liberalizaciju referenduma (manji broj potpisa, duži rok), ali će uz to ići lista zabranjenih pitanja kojom će pokriti sve i nakon toga će se moći odlučivati o ničemu. Zato bi referendumske inicijative žurno morale sakupljati potpise za najvažniji referendum - "Referendum o referendumu". Potpisa bi trebalo biti 100000, rok za sakupljanje - 60 dana, slobodno bi se sakupljali potpisi bez ometanja i naplaćivanja od strane lokalne vlasti, te najvažnije - BEZ liste zabranjenih pitanja. Referendumi bi se trebali odvijati paralelno uz prve izbore koji su na redu (predsjednički, parlamentarni, lokalni, za EU parlament), tako da se ne bi radilo o velikim troškovima i izbila izlika skupoće direktne demokracije. Naravno, ako se sa time zakasni, a HDZ-SDP "uvede red" po tom pitanju - nikada više referenduma.

VL
Avatar Slito
Slito
11:06 05.03.2019.

Izborni prag na utvrditi na 5% ,... a prije izbora zabraniti koaliranje a poslije mogu ako imaju potrebu. Onda se nebi više morali zamarati sa glodačima kostiju poput Vrdoljaka, Beljaka i njima sličnih. Država sa nešto preko 4 miliona stanovnikaa ima oko 150 političkih stranaka. Više nego cirkus.

VL
DU
Deleted user
10:17 05.03.2019.

Demokracija nije anarhija. Ne želim volju birača u Saboru. HDZ je pun ovakvih mufljuza!

VL
GO
goran2hr
13:48 05.03.2019.

Preferencijalno glasanje je dobro, ali također i ne nešto posebno bitno. Jer izbornu listu radi šef stranke i u tom "bazenu" su njegovi poslušnici, koji znaju da ako misle "praviti probleme", drugi puta ih više neće biti na listi. Ono bitno bi bilo uvesti da cijela Hrvatska i dijaspora budu jedna izborna jedinica, bez posebnih lista i sa izbornim pragom od ~ 0,7% (na bazi 150 poslanika) i bez državnog financiranja stranaka i njihovih izbornih kampanja. Da konačno bude pošteno, da svaki glas vrijedi jednako i da se nitko ne može okoristiti tuđim glasovima. To bi bila promjena na bolje.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.