Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisilna naplata

Dug na tekućim računima manji 37%, za rate kredita 14 posto

dugovi holding
Foto: Marko Prpić/Pixsell
29.04.2015.
u 20:20

Barbara Cerinski: Građanima manji dug, ali i platežne sposobnosti

Građani pod prisilnom naplatom smanjuju svoj dug, u nekim segmentima i rapidno, no to im sve teže pada. Prema podacima EOS Matrixa, tvrtke koja se bavi naplatom potraživanja, prosječan je dug u Hrvatskoj lani smanjen sedam posto – sa 4665 na 4340 kuna. Razlika je 325 kuna, no gotovo za jednak iznos (316 kuna) smanjila se mjesečna sposobnost otplate: dok je 2013. dužnik u prosjeku mogao mjesečno izdvojiti 1036 kuna, sad uspijeva od usta otkinuti gotovo trećinu manje – 720 kuna. Posljedice iscrpljujuće duljine krize vide se i na ovoj statistici, ali očito raste i svijest da dugovi neće nestati pa se nešto više od pola osoba pod prisilnom naplatom zdušno trudi skinuti ih s vrata.

Ledeni brijeg dugova zato se pomalo topi: dug po tekućem računu najviše se smanjio – sa 4956 kuna, koliko je prosječno iznosio u 2013., pao je na 3127 kuna, odnosno 37 posto, dok su istodobno potraživanja za neplaćene rate kredita sa 23.287 kuna smanjena na 19.966 kuna, što je 14 posto manje.

– Također se, sukladno našoj evidenciji, smanjio i dug za telekomunikacijske usluge za 11 posto, pa umjesto prosječnih 705 kuna za prethodnu godinu, sada iznosi 624 kuna – istaknula je Barbara Cerinski, generalna direktorica EOS Matrixa.

Ukupno je 10.000 građana u financijskim teškoćama EOS anketirao sredinom travnja. Podatke su objavili uglavnom za one koji još mogu plaćati, dok se preostala polovica vjerojatno svrstava u one koji nisu tek pogrešno procijenili svoju kreditnu sposobnost ili im je plaća smanjena, a troškovi porasli, nego im se dogodilo nešto što ih potpuno onemogućava u platežnoj odgovornosti.

Podaci su pokazali da su dužnici češće muškarci nego žene: na njih se odnosi 57 posto potraživanja, a u prosjeku su stari 43 godine i duguju 4340 kuna. Lani je prosječan dužnik imao 44 godine. Žene duguju 18 posto manje nego muškarci, a i dug im se u godinu dana smanjio 16 posto – na 3541 kunu. Iako mjesečno izdvajaju više od jačeg spola, 878 kuna u odnosu na 720, ukupno manje žena otplaćuje svoje obveze u odnosu na muškarce: 51 posto u odnosu na 56 posto muškaraca.

>>Nismo u 18. stoljeću da život prođe u dužničkom ropstvu

>>Holding će ipak 'brisati' dugove za vodu, plin, pričuvu i odvoz otpada

Komentara 1

SI
sinkić
22:04 29.04.2015.

tko je dao dozvolu za rad toj tvrtki eos da maltretira hrvatske građane i vrijeđa im ljudsko dostojanstvo, zar smo se zato borili zar smo zato imali rat da ova gospođa iznosi neke brojke i tko je to provjerio prije nego se uznemiravaju građani RH?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije