Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.01.2023. u 23:15

Grad Dubrovnik nije uklonjenio fotografiju malodobnika zatečenog u ispisivanju grafita na kojoj ga se može prepoznati natoč upozorenjima medija da je otkrivanje identiteta djeteta do 18. godine u kažnjivim okolnostima zabranjeno

I jučer, unatoč upozorenjima medija, s mrežne stranice Grada Dubrovnika nije uklonjena fotografija malodobnika zatečenog u ispisivanju grafita “Gosha” na betonskom zidu podno ceste u Pobrežju. Grad je likovao što ga je policija zatekla u “nagrđivanju i oštećivanju” gradske prometne infrastrukture. Reakcija je bila kao da je vandalizirao stare zidine. Premda, osobito iz perspektive građana Zagreba, razumljivo je što su to iskoristili za apel o nužnosti čuvanja gradske imovine.

Ali, taj entuzijazam i odlučnost ipak nisu trebali iskaliti na malodobniku koji je grafit ispisivao na zidu koji definitivno nije vrijedan takve pompe. S obzirom na uspješnost policije i komunalnih redara u sprečavanju vandala u šaranju fasada pa i spomenika kulture diljem Hrvatske, sporna informacija zapravo nije zaslužila objavu. Iako je malodobniku zamagljeno lice, vidi se čitava figura pa ga susjedi, prijatelji, poznanici... ipak mogu prepoznati.

Foto: Matko Begoivc/PIXSELL

Doduše, kad vidimo neke grafite u središtu Zagreba pa i na rijetko svježe uređenim fasadama čovjeku prvo padne na pamet kako bi bila dobra satisfakcija kad bi se autore škrabotina moglo izložiti na neko vrijeme na Trgu bana Jelačića kako bi svi mogli vidjeti kako izgleda glupost. I, naravno, natjerati ih da sve vrate u prvobitno stanje. Stoga, kako u Dubrovniku, tako i akcija zagrebačkih vlasti protiv vandala koji devastiraju središte metropole, uvijek će naići na golemu podršku, to veću što je uspješnija. Kad ste čuli da je neki vandal unatoč brojnim kamerama uhvaćen i odgovarajuće sankcioniran, ili da su roditelji morali masno platiti čišćenje ili obnovu fasade. Ali koliko god nas ljutili ne dolazi u obzir iskaljivati se na malodobnicima koje obitelj, ali ni škola i zajednica nisu naučili temeljnim vrijednostima.

Zabranjeno je otkrivanje identiteta djeteta do 18. u kažnjivim okolnostima. Po članku 178. Kaznenog zakona tko “objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta”, kaznit će se do godine zatvora, do dvije ako to učini putem medija ili interneta, a do tri službena osoba. Zabranjeno je objaviti i pojedinosti iz privatnog života djeteta koje mogu štetiti, što nesvjesno čine i roditelji, pa i mediji, kao ovih dana posvojitelji, koji braneći svoje pozicije svašta pričaju iz života djece u Africi.

>> VIDEO: Drama na Sljemenskoj žičari: Zbog prevelike gužve puštali i bez karte

Komentara 7

TO
tolitol
23:50 23.01.2023.

Zakon očito ne služi svojoj svrsi. Praksu iz Dubrovnika trebalo bi proširiti na čitavu Hrvatsku. Ako roditelji nisu u stanju odgajati svoju djecu, neka barem javnost bude upoznata s vandalima u svojoj okolini.

BF
bf23
01:06 24.01.2023.

Dakle,da sumiramo,autor podupire devijantno ponasanje...ja osobno smatram da bi citav grad trebao biti oblijepljen slikama mladog delikventa,kada ga se vec ne smije fizicki privezati za nekakav stup srama na glavnom trgu

DU
Deleted user
05:18 24.01.2023.

Imate članke o "herojima ulice" koji spray-om oslikavaju trafo stanice po Zagrebu, to se smatra nekom alternativnom umjetnosti ili što već? Nema fasade u gradu da nije pošarana, neki "urbani kult" da ništa nije lijepo dok ulični "umjetnici" nešto ne našaraju na to - u BiH to pak zovu "šareno, bhoodali lijepo". Na jednoj željezničkoj stanici su čak uprskali i sat, što će putnicima uvid u točno vrijeme? I to su većinom skupe avanture, doza spray-a je nekoliko eura - računajte koje su to površine oslikane njima na fasadama, u pothodnicima itd. itd. A sve prolazi ispod represivnog minimuma - koga uhvate, lijepo ga sučeliti s troškom obnove fasade u prvobitno stanje pa da vidimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije