Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETVEROGODIŠNJI MANDATI

Državno sudbeno vijeće izabralo je nove predsjednike županijskih sudova

Državno sudbeno vijeće: Suci koji su se družili s Mamićem udaljeni su od obavljanja sudačke dužnosti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.02.2023.
u 22:48

Izabrani su predsjednice i predsjednici županijskih sudova u Osijeku, Splitu, Šibeniku i Slavonskom Brodu koji će tu dužnost vršiti iduće četiri godine.

Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je na iduće četiri godine izabralo predsjednike odnosno predsjednice županijskih sudova u Osijeku, Splitu, Šibeniku i Slavonskom Brodu. I dok je Nives Nikolac ostala na čelu šibenskog, a Dubravka Šimić slavonskobrodskog Županijskog suda za predsjednike sudova u Osijeku i Splitu izabrani su kandidati koji su također obnašali te dužnosti, ali su s njih otišli jer nisu prošli reizbor. Zvonko Vrban, novoimenovani predsjednik osječkog suda, tako prošle godine nije izabran na istu dužnost iako je bio jedini kandidat.  Bruni Kleinu istekao je mandat predsjednika Županijskog suda u Splitu nakon što je otkriveno da se tijekom pandemijske zabrane okupljanja 2021. s još nekim splitskim sucima i javnim osobama družio u konobi Željka Keruma.

Za splitske županijske suce je zaključeno da time nisu prekršili etički kodeks, a u svibnju prošle godine predsjednik Vrhovnog suda je za vršiteljicu dužnosti predsjednika postavio sutkinju Tihanu Pivac. Vrbanu je raniji mandat na čelu osječkog suda istekao 21. prosinca kada je predsjednik Vrhovnog suda postavio vršitelja dužnosti Miroslava Rožca. Istovremeno osječki je sud izvijestio da je Vrhovni sud u povodu prijave protiv Vrbana odlučio ne pokrenuti stegovni postupak jer je utvrdio da u njegovom postupanju nije bilo zloupotrebe ovlasti kao predsjednika suda.

Taj je sud došao pod lupu javnosti sredinom 2021. nakon što su trojica uskočkih sudaca - Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, uhićeni zbog primanja mita od bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića kojemu su sudili. Njihov pad počeo je kada je Mamić Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita je optužio tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i osječke suce, dok je Vrbana nazvao i “kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen”. Vrban se u medijima spominjao i kao najveći pravosudni bully (nasilnik) zbog serije tužbi protiv portala Telegram "teških" oko 100.000 eura. Vrban, Klein i Dubravka Šimić na novu dužnost stupaju od 1. ožujka, a Nives Nikolac od 22. ožujka 2023.

>> VIDEO: Prosvjed 'Sigurnost, a ne nasilje' održan je u Rijeci zbog napada na Platku

Komentara 3

TA
Tarantula
07:38 10.02.2023.

Svi oni koji su sudjelovali o odabiru suca za kojeg je dokazano da je primao mito trebalo bi ih osuditi za izdaju nacionalnih interesa te ih protjerati u Bosnu zajedno sa obitelji i staviti doživotnu zabranu doticanja ičega hrvatskoga, naravno uz kompletnu zapljenu imovine sa očeve i majčine strane. Takve obitelji je potrebo temeljito iskorijeniti jer sa vremenom metastaziranju po javnim funkcijama pa ustavni sud djeluje poput nekog ločarskog obrta gdje se posao prenosi generacijski sa koljena na koljeno, pa tako djeca zauzimaju očeve na sudskim dužnostima i to je razlog zašto je potrebno temeljito iskorijeniti takve obitelji.

OP
Ocvali pupoljak
01:19 10.02.2023.

izabrali krimosa. Izgleda da ni ostali nisu bolji. Ja s takvom osobom ne bi sjela za stol i kavu popila. A on sudac.

BE
Berri
23:28 09.02.2023.

Slučajevi Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića sa Županijskog suda u Osijeku, ali i mnogih drugih sudaca koji su pravomoćno osuđeni u kaznenim postupcima, upućuju na zaključak da ne postoji ustavnopravno i konvencijsko jamstvo koje bi bilo kome, pa i sucu, dalo bianco vjerodajnicu da do kraja života obnaša tako značajnu dužnost. Naime, svaki sudac je samo čovjek, sa svim vrlinama i manama, te svoj moralni kredibilitet nije dobio jednom za svagda i svakome se može da dogoditi da posrne. U tom smislu, a napose zbog neovisnosti sudova, bilo bi dobro imati korektiv koji se zove periodična sigurnosna provjera. Naime, uvijek se može dogoditi da se sudac zaljubi, da postane preljubnik, te da u tom smislu bude ranjiv i žrtva ucjena ili manipulacija. Zdravko Mamić je na You Tube-u objasnio takav slučaj suca Zvonka Vekića i njegove prijateljice Nataše Sekulić. Ne mora značiti da je Zdravko Mamić u pravu, no da je SOA imala ovlasti obavljati sigurnosne provjere ne bi se dogodilo da padne presuda Damiru Vrbanoviću. Naime, SOA bi već puno ranije od izricanja pravomoćne presude evidentirala i obradila kontakte Zdravka Mamića sa sucima. Na taj način bi i suci bili zaštićeni već u samom pokušaju Zdravka Mamića da im se približi. Nisam za zloporabe tajne policije, ali nisam niti za to da se bilo tko izuzme od nadzora. Nema nedodirljivih, reda mora biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije