Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27. OBLJETNICA BLJESKA

Milanović: Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske, Plenković: Važno je da svi jako dobro znaju što se događalo početkom 90-ih godina

27 godina od operacije Bljesak: Milanović i Plenković zajedno u Okučanima
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/41
01.05.2022.
u 08:34

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak počela je u 5:30 ujutro 1995. godine

U Okučanima se danas obilježava 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak". U Okučane su stigli predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kao i obitelji poginulih branitelja, suborci, predstavnici vojnog vrha te brojna izaslanstva.

Svečanost obilježavanja godišnjice te vojno-redarstvene akcije započela je budnicom u izvedbi Orkestra OS RH, a nakon mise zadušnice, sve do večernjih sati, uslijedit će bogat popratni program. Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće kod spomen obilježja "Kristalna kocka vedrine“ u 9 sati.

Nakon središnje svečanosti obilježavanja, uslijedila je izjava predsjednika Zorana Milanovića.

- Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su uslijedile nakon pokušaja ubojstva i uništenja Vukovara krajem 1991. godine. Već nekoliko tjedana kasnije HV je preuzela inicijativu, to želim naglasiti jer mislim da je važno, koju nije gubila do kraja rata - kazao je. 

- Sam kraj rata je Hrvatsku koštao žrtava radi političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega, dolaska do Banja Luke, gubitaka HV-a, to je zaustavilo rat u BiH, ne američko bombardiranje - navodi. 

- Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti, to su činjenice. Još jednom, slava i čast onima koji su ovdje poginuli za Hrvatsku. Bili su nadomak slobode, a nisu je dočekali - zaključio je. 

Prigodni govor imao je i Gordan Jandroković. - Danas, u vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu, naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje još veća i briljantnija kada se sjetimo okolnosti u kojima smo stvarali državu, kada vidimo koliko brutalno može biti kada agresor napadne manju i slabiju državu. Sjetimo se vizije predsjednika Tuđmana, herojstva i junaštva hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca, ali i spremnosti na žrtvu hrvatskih ljudi i zaista je Hrvatska iskoristila taj povijesni trenutak, pobijedila u Domovinskom ratu, stvorila državu i izborila slobodu i demokraciju za hrvatski narod - naveo je Jandroković. 

- Vizija predsjednika Tuđmana i herojstvo hrvatskih branitelja svima nama, koji obnašamo javne dužnosti, trebaju biti primjer i uzor kako se treba boriti za Hrvatsku - smatra. 

- Ovdje sam došao pokloniti se žrtvi hrvatskih branitelja, iskazati suosjećanje i solidarnost s članovima njihovih obitelji, prisjetiti se te veličanstvene pobjede, iskazati zahvalnost braniteljima, vojnicima, policajcima i samo mi je to bio motiv kada sam ovdje dolazio i samo to imam u svome srcu - kazao je.

Premijer Andrej Plenković kazao je da važno da svi dobro znaju što se događalo početkom 90-ih godina.

- 27 godina nakon vojno-redarstvene operacije "Bljesak" prisjećamo se heroja Domovinskog rata. Upravo ove "Kocke vedrine", njih 51, simbolika su uspomene na one koji su za Hrvatsku dali najviše, svoje živote, za našu slobodu i demokraciju. Zato je važno da sve generacije koje dolaze kasnije jako dobro znaju što se događalo početkom 90-ih godina - naveo je uvodno. 

- Mi smo u ovih nekoliko godina učinili da pokušamo popuniti sve praznine, ispraviti poneku nepravdu kada je riječ o zakonskom, financijskom, programskom i organizacijskom okviru onoga što se odnosi na prava hrvatskih branitelja - naveo je te zahvalio ministru Tomi Medvedu. 

- Vjerujem da smo s vremenom uspjeli riješiti sve one probleme koji su mučili hrvatske branitelje i njihove obitelji - dodao je. 

Istaknuo je kako je vladina politika jačati domovinsku i nacionalnu sigurnost. 

27 godina od operacije Bljesak: Milanović i Plenković zajedno u Okučanima
1/25

- Vidimo koliko je sigurnost bitna u ovim vremenima brutalne ruske invazije na Ukrajinu i koliko posljedice takve situacije imaju efekta i na našu sigurnost, ali i na naše gospodarsko i financijsko stanje, na rast cijena energenata, hrane - kaže. 

Čestitao je radnicima i radnicama Međunarodni praznik rada. - Učinili su da hrvatsko gospodarstvo bude agilno, da omogućimo zajednički i vrlo brzi oporavak 2021. u odnosu na 2020. i sada da zajedničkim dogovorom kroz socijalni dijalog tražimo rješenja koja će omogućiti ne samo da očuvamo radna mjesta, nego da se stvaraju nova. Da nema valova stečajeva i otpuštanja, da egzistencija naših radnika i obitelji ne bude ugrožena. Zadovoljan sam da smo uoči 1. svibnja sa sindikatima javnih i državnim službi dogovorili povećanje osnovice za 4%, povećanje materijalnih prava... - naveo je te dodao kako će se razgovori nastaviti na jesen. 

- Pokazali smo konzistentnost u našem mandatu. Prosječne su plaće ukupno povećane za 32%, minimalna plaća je narasla na 3750 kuna, kada gledamo razdoblje 2016.-2021. vidimo da su realne plaće rasle znatno više nego cijene, a u u ovim novim okolnostima Vlada će i dalje činiti napore da se paketima mjera intervenira i očuva socijalna stabilnost i omogući ekonomski napredak - zaključio je Plenković. 

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak počela je u 5:30 ujutro 1995. godine. Prvi napad HV-a izvršen je na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave Republike Srpske Krajine snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca.

27 godina od operacije Bljesak: Milanović i Plenković zajedno u Okučanima
1/10

Napad je uspio preko svih očekivanja pa su već prvoga dana hrvatske snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac te ovladale svim bitnim objektima. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije, no njeno potpuno oslobađanje tada je spriječilo potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Pouke koje su za obje strane proizlazile iz Bljeska bile su jasne. HV je postala snaga za koju srpske paravojne jedinice više nisu ravnopravan protivnik, znatno bolje naoružana i opremljena nego ranije, HV je sad bila u stanju razbiti pobunu, a postalo je isto tako očito da je hrvatska strana odlučila da se problem u cjelini riješi vojnim sredstvima te da nema smetnji da se to dogodi vrlo brzo što se pokazalo potpuno točnim kada je u kolovozu akcijom Oluja oslobođen ostatak područja okupiranih u sastavu Republike Srpske Krajine.

Komentara 39

Avatar matezanki13
matezanki13
10:33 01.05.2022.

Svaka čast i slava mojim prijateljima,suborcima i herojima,Hrvatskim Vitezovima

DU
Deleted user
12:33 01.05.2022.

Vazno je da svi jako dobro znaju sto se dogadjalo u DR. Nego gdje je nas Zoki bio 1.5. 1995. Kako je on doprinjeo pobjedi HVa u Bljesku?

DI
dino85
10:10 01.05.2022.

Imali što novo od Milanovića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije