Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo i. mamića

Država od policajca traži 740.000 kn jer je platila odštetu obitelji

siniša šoštarić,ivan mamić,portal (1)
Marko Prpić/PIXSELL
16.04.2013.
u 11:00

Siniši Šoštariću potvrđena je presuda od 14 godina robije za ubojstvo mladića

Potvrđena je pravomoćna presuda Siniši Šoštariću (45), policajcu koji je prije dvije godine službenim pištoljem ugasio život Ivana Mamića (18) sasuvši mu iz blizine četiri hica u leđa na zagrebačkom Jarunu.

Pet članova obitelji


Jeziv zločin finaliziran je kaznom od četrnaest godina zatvora, gotovo maksimalnim brojem godina iza rešetaka koje su Šoštariću mogle biti dosuđene. Podsjetimo, kolege policajci optužili su ga za ubojstvo iz bezobzirne osvete, za što je predviđena kazna do 40 godina, no tužiteljstvo je ublažilo djelo i teretilo Šoštarića za obično ubojstvo, za što mu se moglo dosuditi maksimalno 15 godina zatvora.

Gorčinu obitelj Mamić zbog svega toga ne može izbrisati ništa, a ništa im ne znači ni polovica odštete koju su nedavno dobili od države budući da je Ivan ubijen službenim pištoljem u vlasništvu RH.

Radi se ukupnom iznosu od 740 tisuća kuna koji se odnosi na pet oštećenih članova obitelji Ivana Mamića – majku, oca te njegovo troje mlađe braće i sestru. Taj će novac tužiteljstvo sada pak potraživati od osuđenog Šoštarića. Odvjetnici Tanja Vranjican-Đerek i Zvonimir Hodak, kojima su Mamići povjerili slučaj, zatražili su mirno rješenje spora vezano za materijalnu odštetu, a zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo na taj je zahtjev iznenađujuće brzo pozitivno odgovorilo. Početkom lanjskog listopada zaključena je izvansudska nagodba.

Dogovoreno je da tužiteljstvo odmah Mamićima isplati pola navedenog iznosa, točnije 370.000 kuna, a da drugu polovicu prime nakon što presuda Šoštariću postane pravomoćna. Sredinom prosinca na račun im je sjela prva polovica iznosa. S obzirom na to da je presuda odnedavno pravomoćna, Mamićima bi na račun uskoro trebao sjesti i ostatak iznosa. Općinsko državno odvjetništvo na izvansudsku nagodbu pristalo je bez razmišljanja jer su, kako kažu, svjesni da alternative nema.

– Prema okolnostima konkretnog slučaja, a i u skladu s postojećom sudskom praksom iz odluka Vrhovnog suda RH država se ne može osloboditi odgovornosti za štetu koju je iz službenog pištolja počinio policijski službenik, odnosno za štetu od opasne stvari koja je u vlasništvu RH – poručili su iz Općinskog državnog odvjetništva.

Ubojica nema imovine


Šoštariću su već uputili zahtjev za mirno rješenje radi regresne isplate 370 tisuća kuna, koliko je isplaćeno Mamićima u listopadu. No problem je u tome što Šoštarić ne može to platiti, a na svoje ime, tvrde upućeni, nema ni imovine koja bi mu se mogla zaplijeniti.

>> Bratu policajca koji je pucao u dječaka još se neće suditi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije