Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici sve odlučniji

'Držat ćemo se normativa pa će se produljiti liste čekanja i u bolnicama i kod obiteljskog doktora'

doktori, liječnici, liječnik
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
18.07.2022.
u 14:26

Liječnici bez odgode traže priznavanje reprezentativnosti Liječničkog sindikata, donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika i izjednačavanje nelogičnih koeficijenata. Za specijalizante povećanje plaća bar za deset posto.

Ne usklade li im se koeficijenti za plaće, liječnici će početi raditi isključivo prema normativima, a to će značajno povećati ionako duge liste čekanja,  i to ne samo liste čekanja kod bolničkih specijalista nego i kod obiteljskih doktora odnosno kod svih primarnih liječnika. Rad prema normativima znači da bolnički liječnici više neće raditi prekovremeno više no što je zakonom dozvoljeno (a dozvoljeno je 16 prekovremena sata mjesečno) nego puno kraće. Primarci će se držati normativa od 20 minuta za svakog pacijenta.  Zaprijetili su to danas čelnici Liječničkog sindikata te udruga bolničkih (HUBOL) i obiteljskih  (KoHom) liječnika  i Liječničke komore. 

Bez odgode traže priznavanje reprezentativnosti Liječničkog sindikata, donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, izjednačavanje nelogičnih koeficijenata zbog kojih dva kirurga na istom odjelu rade iste poslove, ali nejednake plaće jer je jedan specijalizirao prema starom, a drugi prema novom programu. Za specijalizante povećanje plaća bar za deset posto te koeficijente sukladne radnom mjestu na kojem rade. 

- Na nama je da pozovemo kolege da počnu raditi sukladno zakonskim normativima. Ako samo jedna trećina bolničkih liječnika povuče suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno, sustav će biti blokiran jer prekovremeni rad nužan je da se nadoknadi manjak liječnika - kazala je dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, dodavši da su liječnici odradili pola od 15 milijuna prekovremenih sati koliko je u zdravstvenom sustavu odrađeno u pandemiji, a mnogima zarađeno još uvijek nije plaćeno. 

Polovica liječnika radi 32 i više prekovremenih sati mjesečno pa za četiri i pol mjeseca prosječni specijalizant uđe u nezakonitu zonu po pitanju prekovremenih (kojih smije biti najviše 48 sati tjedno). 

- Još 2019, tražili smo Zakon o radnopravnom statusu liječnika, a ministar Beroš je po stupanju na dužnost obećao da je to njegova prva obaveza. Osnovana je 2020. radna skupina za taj zakon, no nikad se nije sastala - iznio je doc. Krešimir Luetić, predsjednik Komore

 - Svaki liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima koeficijent manji od bolničkih i ta se nepravda mora ispraviti - kazala je dr. Vesna Potočki Rukavina, a dr. Mirela Marković podsjetila je da je normativ u primarnoj 20 minuta po pacijentu pa će primjena tog pravila značiti da će se i kod obiteljskih doktora povećati liste čekanja.

Komentara 2

Avatar Mudlin
Mudlin
15:17 18.07.2022.

Netko sa barem tri razreda osnovne napisal bi liste čekanja, a ne čiste čekanja. A kad smo već kod čekanja - pismeni čekaju na birou, dok je tu za posao uvjet da pljuješ po Hrvatskoj i dnevno objaviš barem desetak članaka iz zapadne turske. I nosiš njihove gene, se razme!

ER
erro
14:45 18.07.2022.

skinuti medicinsku bagru s proračuna i uvesti kuponsku privatizaciju zdravstva, pa da vidimo hoće li se i dalje šutke i konformistički ubijat narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije