Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI SU

Ministar razljutio radiologe: Stavljeni smo u iznimno neugodan položaj, banalizira se naša uloga

Zagreb: Izjave ministara nakon sjednice Vlade RH
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
25.08.2023.
u 13:12

Spornu izjavu, ističu, Beroš je iznio kao nadležni ministar tijekom rasprave o iznimno bitnom dokumentu za organizaciju svakodnevnog rada liječnika i osiguravanje jednake i primjerene kvalitete zdravstvene zaštite građanima.

Hrvatsko društvo radiologa od ministra zdravstva Vilija Beroša zatražilo je u petak da pojasni svoju izjavu da mu “za nekog pacijenta treba dvije minute da očita CT(...)”, istaknuvši da se ona može shvatiti i kao banalizacija uloge radiologa u suvremenoj medicine. U otvorenom pismu, HDL se osvrnuo na izjavu ministra Beroša o vremenskim normativima predloženim u novom Planu i programu mjera zdravstvene zaštite za pojedine preglede i medicinske postupke. 

Reagirajući na kritike koje su na taj prijedlog uputile liječničke udruge, Beroš je u izjavi, među ostalim, iznio podatak o tome da mu kao iskusnom liječniku neurokirurgu, “za nekog pacijenta treba dvije minute da očita CT i dvije da ga pita kako se osjeća”, ali da mu za drugog, kompleksnijeg, pacijenta treba 40 minuta. Iz HDL-a su od ministra zatražili pojašnjenje te izjave, istaknuvši da se njime "Mogu izbjeći neželjene posljedice izjave koja se nažalost u krajnjoj mjeri može shvatiti i kao banalizacija uloge radiologa u suvremenoj medicini”. 

Spornu izjavu, ističu, Beroš je iznio kao nadležni ministar tijekom rasprave o iznimno bitnom dokumentu za organizaciju svakodnevnog rada liječnika i osiguravanje jednake i primjerene kvalitete zdravstvene zaštite građanima. Smatraju da su njome radiolozi stavljeni u iznimno neugodan položaj u kojem moraju objašnjavati da su samo liječnici sa licencom specijaliste radiologa ovlašteni analizirati snimke i pisati službene nalaze CT-a.

Osim toga, nabrajaju i što je potrebno napraviti kako bi izdali kvalitetan nalaz, kojim se pacijentima može jamčiti kvalitetna zdravstvena zaštita. “Pisanje nalaza CT-a mozga kao i drugih slikovnih pretraga zahtijeva prethodno proučavanje kliničke dokumentacije pacijenta, određivanje načina snimanja prema dijagnostičkom upitu koji postavlja liječnik/ica koji pacijenta/icu upućuje na snimanje, provjeru kvalitete dobivenih slika, analizu slika uz korištenje svih dostupnih programskih mogućnosti te potom i pisanje radiološkog nalaza”, kažu u toj udruzi. 

Poručuju i da, slijedeći navedene postupke, radiolozi nisu u mogućnosti sve to učiniti u dvije minute i pri tome jamčiti pacijentima odgovarajuću kvalitetu nalaza. “Kvalitetna zdravstvena zaštita zahtijeva odgovarajuće školovano osoblje, radne prostore i opremu te primjereno vrijeme za izvođenje svake pojedine pretrage koja, ma kako se nekom činila jednostavnom, pojedincu i ljudima iz njegove okoline može temeljito promijeniti daljnji tijek života”, poručuju u pismu.

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Benzinska počela prodavati i kruh: 'Peklo se preko noći'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije