Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJEO PSIHODELIČNE GLJIVE

Drogirani pilot usred leta pokušao isključiti motore: 'Mislio sam da sanjam, htio sam se probuditi'

Kokpit ilustracija
Foto: Pixabay
1/3
25.10.2023.
u 16:06

Pilot Alaska Airlinesa izjavio je da je bio na psihodeličnim gljivama i da je mislio da sanja kada je pokušao ugasiti motore aviona usred leta

Joseph Emerson (44) bio je izvan dužnosti i sjedio je na pomoćnom sjedalu u kokpitu aviona Horizon Aira iz Everetta (Washington) za San Francisco u nedjelju kada je navodno pokušao isključiti dovod goriva motorima. Optužen je na Federalnom sudu da je pokušao ugasiti motore i srušiti avion tijekom leta i suočava se s 83 točke optužnice za ugrožavanje života i jednom za ugrožavanje zrakoplova.

Emerson je rekao da se ne osjeća dobro prije nego što je posegnuo za dvjema crvenim ručkama za paljenje koje bi presjekle motore aviona. "Da... povukao sam obje ručke za hitno isključivanje jer sam mislio da sanjam. Samo sam se htio probuditi" rekao je kasnije saveznim dužnosnicima. Ispričao je i da je prije otprilike šest mjeseci pao u depresiju i da mu je to prvi put da je uzeo psihodelične gljive, iako iz sudskih dokumenata nije jasno je li tijekom leta bio pod njihovim utjecajem, piše Daily Mail. Zrakoplov je hitno sletio u Oregon gdje je Emerson uhićen. U utorak je na Federalnom sudu optužen za ometanje posade, a također se suočava s teškim optužbama za 83 pokušaja ubojstva i ugrožavanje letjelice.

"Emerson je pokušao zgrabiti i povući dvije crvene vatrene ručke koje bi aktivirale sustav za suzbijanje požara u avionu i prekinule dovod goriva u njegove motore. Nakon kratke fizičke borbe s pilotima, Emerson je izašao iz kokpita", stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa okruga Oregon. Emerson je ležerno razgovarao s dvojicom pilota aviona o vremenu i činjenici da je ondje bio zaposlenik deset godina kada je iznenada bacio slušalicu preko kokpita i rekao "Nije mi dobro", stoji u sudskim dokumentima. Nakon što je posegnuo za dvije crvene poluge, jedan od pilota počeo se hrvati s njim prije nego što je proglasio hitan slučaj tijekom leta i rekao stjuardesama da se Emerson gubi. Zatim su isključili autopilot i promijenili kurs za Portland, navodi se u izjavi.

Nakon što je Emerson izbačen iz kokpita, viđen je kako "mirno hoda do stražnjeg dijela zrakoplova". Rekao je jednoj stjuardesi da je 'upravo izbačen iz pilotske kabine'. Prema sudskim dokumentima, tada je upozorio: "Morate me odmah vezati ili će biti loše". Stjuardese su morale uhvatiti Emersona za ruke i smjestiti ga u stražnji dio zrakoplova. Emerson je zatim pokušao zgrabiti ručku izlaza za slučaj opasnosti, ali stjuardesa ga je zaustavila stavivši svoje ruke na njegove.

POVEZANI ČLANCI:

U snimljenom intervjuu s policajcima, Emerson - kojeg su susjedi opisali kao "fantastičnog oca" - rekao je da vjeruje da ima "živčani slom" i da nije spavao 40 sati. "Nisam se osjećao dobro. Činilo se kao da piloti ne obraćaju pozornost na ono što se događa. Nije se činilo u redu", rekao je policiji. Emerson je zanijekao da je uzimao bilo kakve lijekove, ali je razgovarao s policajcima o korištenju psihodeličnih gljiva, rekavši im da je to prvi put da uzima drogu. U izjavi pod prisegom Emerson je pitao može li se odreći svog prava na odvjetnika u policijskoj postaji Port of Portland i rekao: "Priznajem ono što sam učinio. Ne protivim se optužbama koje želite podignuti protiv mene, ljudi".

Emerson je sjedio na trećem dopunskom sjedalu u kokpitu kad je počeo kaos. Riječ je o sjedalu koje obično koriste piloti koji nisu na dužnosti i moraju letjeti kasnijim letom tako da ne moraju zauzeti suvozačko sjedalo. Kapetan je rekao zemaljskoj kontroli: "Imamo tipa koji je pokušao ugasiti motore iz kokpita. Trenutačno ne zvuči kao da pravi probleme straga i mislim da je smiren. Očekujemo policiju čim sletimo". U zrakoplovu je bilo 80 putnika, uključujući djecu i četiri člana posade. Glasnogovornik Savezne uprave za zrakoplovstvo rekao je da je Emerson pokušao ugasiti motore uključivanjem sustava za suzbijanje požara motora. Sustav za suzbijanje požara, inače poznat kao protupožarna ručka motora, sastoji se od ručke u obliku slova T za svaki motor. "Ako je T-ručka potpuno postavljena, ventil u krilu se zatvara kako bi zatvorio dovod goriva u motor. U ovom slučaju, brza reakcija naše posade da ponovno postavi T-ručice osigurala je da snaga motora nije izgubljena", rekli su iz Alaska Airlinesa. Umirovljeni zrakoplovni pilot John Cox rekao je za Washington Post da je lako aktivirati protupožarni sustav. "Želite da budu dostupni u slučaju požara motora", pojasnio je.

Suđenje Josephu Emersonu
Foto: Handout/REUTERS

Aubrey Gavello, koji je bio u avionu, rekao je da je stjuardesa rekla putnicima da je Emerson doživio psihički slom. Nakon što je gospodin poslije slijetanja ispraćena, stjuardesa je preko zvučnika rekla: "Imao je psihički slom. Morali smo ga odmah izbaciti iz aviona". Jedan putnik opisao je Emersonovo ponašanje kao "bizarno". Nakon što je uklonjen iz kokpita, pilot je otišao do stražnjeg dijela aviona, gdje je bio vezan lisicama za ogradu. Emersonovi susjedi rekli su za Daily Mail da on živi sa suprugom i dva mala sina u tijesno povezanom stambenom bloku u Pleasant Hillu, u Kaliforniji, na brežuljcima istočno od San Francisca. Emerson se pridružio Alaska Air Groupu kao prvi časnik Horizonta u kolovozu 2001., a 2012. napustio je Horizon kako bi se pridružio Virgin Americi kao pilot, objavila je tvrtka. Postao je prvi časnik Alaska Airlinesa nakon što je kompanija kupila Virgin Americu 2016., a postao je i kapetan Alaska Airlinesa 2019. 

Susjedi opisuju Emersona kao sretnog, razigranog tatu, druželjubivog čovjeka bez problema. Igrao bi košarku sa svojom djecom na terenu koji je izgradio za njih u dvorištu i pozivao susjede na zabave. Imali su i pozitivne stvari za reći o supruzi, opisujući je kao brižnu majku i trenericu plivanja, koja je predavala tjelesni odgoj na lokalnom koledžu. "To su stvarno šokantne, uznemirujuće vijesti", rekla je susjeda Karen Yee. "Odlični su susjedi. On je fantastičan otac. Stalno se igra s djecom. Vrlo je druželjubiv. On je jednostavno sjajan tip. Ima puno razumijevanja za druge ljude", rekla je. "Imamo sina s posebnim potrebama i jako je dobar prema njemu. Jednostavno ne možemo zamisliti da bi učinio nešto čime bi nekoga povrijedio".

Kapetan Emerson trenutno je u pritvoru, a događaj istražuju nadležne službe, FBI i policijska uprava Portlanda. !Svi putnici u avionu mogli su završiti svoje putovanje s novom posadom i zrakoplovom. Zahvalni smo na strpljenju naših gostiju tijekom ovog događaja i obraćamo se svakom od njih pojedinačno kako bismo razgovarali o njihovom iskustvu i provjerili kako se osjećaju", navodi se u priopćenju Alaska Airlinesa. Dodali su kako je Emerson tijekom svoje karijere imao sve obavezne medicinske potvrde u skladu s regulatornim zahtjevima.

Ključne riječi

Komentara 2

HR
hr76
16:47 25.10.2023.

Ne smije taj više nikad sjesti u pilotsku kabinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije