Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kongres UPUZ-a

Dražen Jurković: Sanacije bolnica nužno su zlo, ali nisu rješenje

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
30.09.2021.
u 11:08

Ukupne obveze zdravstvenih ustanova 30. lipnja 2021. godine premašile su 13 milijardi kuna, a dospjele obveze 4,5 milijardi, uključujući i avansna sredstva HZZO-a

Sanacije bolnica potrebne su kao „nužno zlo“, „hitne intervencije“ kako bi sustav nastavio funkcionirati, ali novi će se dugovi nastaviti stvarati dok se temeljito ne promijene model upravljanja sustavom i okolnosti poslovanja te implementiraju dugoročnija rješenja - poručio je dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, s Kongresa UPUZ-a danas u Opatiji.

Ukupne obveze zdravstvenih ustanova 30. lipnja 2021. godine premašile su 13 milijardi kuna, a dospjele obveze 4,5 milijardi, uključujući i avansna sredstva HZZO-a. Novonastali dug u zdravstvenom sustavu u prvih 6 mjeseci ove godine bio 1,72 milijarde kuna, odnosno sustav u 2021. godini stvara prosječno 286 milijuna kuna novog duga mjesečno. Ukupno dugovanje bolnica prema veledrogerijama na dan 31. kolovoza ove godine iznosio je oko 2,88 milijardi kuna, a dospjelo dugovanje 2,1 milijardu kuna.

- U takvim okolnostima poslovanja, tzv. sanacije, koje samo od 2019. godine do sada iznose oko 7,6 milijardi kuna, postale su gotovo redovit način financiranja zdravstvenog sustava. UPUZ je kontinuirano ukazivao da sanacije nisu dobar način financiranja sustava, jer su sanacijska sredstva namijenjena uglavnom za plaćanje prema ročnosti tj., plaćanje najstarijih dugova. Rad u takvim okolnostima podrazumijeva većinom nerealno niske cijene zdravstvene usluge i nerealne uvjete poslovanja, čime se, pokazalo se u protekle dvije godine, posredno, stimulira potrošnja i demotivira menadžment ustanova - iznio je Jurković.

Zbog pandemije, bolnice su smanjile broj tzv. hladnih postupaka, smanjen je broj pruženih zdravstvenih usluga, a povećana cijena rada, broj radnih sati, kao i potrošnja lijekova.

U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine izvršenje bolnica bilo je 8% manje od ukupnog iznosa temeljnih sredstava za to razdoblje, dok je u istom periodu prošle godine, izvršenje bilo 16% manje.

U istom periodu potrošnja za lijekove porasla je za 19 %, a potrošnja za plaće narasla je za 10 %, a bolnice su iskazale negativno poslovanje u prošloj i prvoj polovini ove godine.

VIDEO HZJZ objavio detalje: Cijepljenje se snažno preporučuje za ovih pet skupina djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije