Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnički kandidat HDZ-a kojem je nedostajalo samo 15 glasova

Dražen Barišić: Pobijedit ću Piculu dva puta u dva tjedna!

20.05.2009.
u 00:00

Zamalo ste odnijeli pobjedu u prvom krugu i zapravo ste iznenađenje izbora u V. Gorici.
Barišić: Moj je rezultat možda iznenađenje jer nisam političar. Ali nas obične građane on uopće ne čudi jer je Velikogoričanima dosta političara koji obećavaju, a ne ostvaruju obećanja. Normalno je da su građani Gorice na izborima potražili promjenu i novo lice. U ovom trenutku još nije sigurno imam li pobjedu u prvom krugu jer mi nedostaje samo 15 glasova. S obzirom na postignuti rezultat, pa i bude li drugog kruga, osvojene glasove smatram pobjedom.

Vjerujete li u pobjedu u drugom krugu?
Barišić: Moja je pobjeda u drugom krugu neupitna. Pobijedit ću Piculu dvaput u dva tjedna!

Kako će izgledati vaša kampanja u iduća dva tjedna? Hoće li biti još oštrija, Picula je najavio žešću kampanju?
Barišić: Ne, HDZ nema potrebe zaoštravati. Sve ono što je HDZ poručio građanima u proteklih mjesec dana, to će nastaviti i u iduća dva tjedna. Sada ćemo više raditi na terenu jer neposredni kontakt je ono što nedostaje građanima. Nećemo mijenjati kampanju jer smo ostvarili odličan rezultat.

U svojoj ste kampanji najviše udarali po tome da Picula ne živi u Gorici nego u Zagrebu. Picula zamjera da ste išli na njega osobno, umjesto da ste govorili o projektima?
Barišić: I SDP-ovi i HDZ-ovi birači dosadašnjem gradonačelniku najviše zamjeraju to što ne živi u Velikoj Gorici, gradu kojim je upravljao. Takvom kampanjom nismo animirali naše birače, ali smo pasivizirali SDP-ove. No, ipak nam je u kampanji najjači adut bila činjenica da se u Piculinu mandatu za više od milijardu kuna proračunskog novca u Gorici nije napravilo gotovo ništa, grad je stagnirao.

Politički odnosi u Gorici na granici su mržnje, a obilježava ih sukob između Šukera i Picule. Dojam je da se mnogi projekti upravo zbog takvog odnosa stopiraju jer HDZ podmeće SDP-u, kao i SDP HDZ-u. Kako to promijeniti?
Barišić: Takve odnose razumijem samo kad je kampanja. Kad izbori prođu, treba poštovati građane. U vrijeme kampanje još ih i možemo opterećivati takvim stvarima, ali kad izbori prođu, moramo raditi za građane. Oni s pravom traže i žele da se za njihov novac radi, a ne da se prepucava.

Ali, s druge strane, nije mi jasno kako gradonačelnici Rijeke, Koprivnice ili Pule mogu biti uspješni, a nisu članovi HDZ-a, tj. stranke na vlasti na državnoj razini, a u Velikoj Gorici to s Piculom nije slučaj. I ministar Šuker bio je gradonačelnik u vrijeme kada je HDZ na državnoj razini bio u oporbi, ali je uspio iz državnog proračuna dobiti novac za gradske projekte. Nije korektno optuživati HDZ za opstrukciju jer, primjerice, kada je Vlada sa sjednice u Zaprešiću Velikoj Gorici nudila projekte, zemljišta... nitko iz grada na tu se ponudu nije očitovao niti prihvatio pruženu ruku.

Kako to da ste se kandidirali za gradonačelnika?
Barišić: U Gorici sam rođen i tu živim, imam 40 godina, dvoje djece, suprugu, roditelje, ja sam poduzetnik... Za djecu tražim vrtić ili školu, za sebe poslovnu zonu... moj je život moj program. Razumijem potrebe i prioritete Velikogoričana. Na kandidaturu se možda ne bih odlučio da nisam imao tako veliku podršku, odnosno da iza sebe nemam veliku koaliciju HDZ-HSS-HSP-HSU.

Radili ste kao direktor Radija Velike Gorice i bili ste suvlasnik RVG-a, zašto iz medija u politiku?
Barišić: Nadasve sam ponosan na to što sam sudjelovao u stvaranju RVG-a. Dvadeset godina proveo sam na RVG-u, od toga sam 10 bio direktor. Čast mi je što sam vodio tu kuću i ponosan sam što je to poduzeće svake godine zapošljavalo sve više suradnika. Nemam se čega sramiti. Istina, osjetio sam mogući sukob interesa kad sam se odlučio kandidirati i zato sam dao otkaz na RVG-u i prodao svoj vlasnički udio od 20 posto. Pozvao sam svoje kolege novinare da profesionalno obavljaju svoj posao i da me ne protežiraju. S druge strane, Picula je kao gradonačelnik bio suvlasnik Televizije Velika Gorica koja njega debelo favorizira.

HDZ je podigao veliku buku nakon što je Grad osnovao TVG. Hoćete li ukinuti tu televiziju, naravno, postanete li gradonačelnik?
Barišić: Naravno da ću biti gradonačelnik. Napravit ćemo analizu svih ustanova i gradskih poduzeća. Što se tiče TVG-a, treba vidjeti je li to isplativ projekt i što od njega građani imaju. Tek ćemo potom donijeti odluku. Međutim, neopravdano je gradskim novcem financirati televiziju koja je dostupna vrlo malom broju Velikogoričana.

Što nudite Velikogoričanima postanete li gradonačelnik?
Barišić: Prije svega Velikogoričani će stvarno imati gradonačelnika kojeg će moći sresti u gradu, na kavi, na tržnici... Tu su i projekti koje smo ponudili u našim programima; poduzetničke i gospodarske zone, rješavanje javnog prijevoza, izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže, subvencioniranje poljoprivrede, dogradnja vrtića i škola, bazen, šetnica, sportska dvorana... Velika Gorica zbog svog položaja ima izniman potencijal za poduzetničke zone koje će privući investitore koji će puniti gradski proračun, ali i otvarati nova radna mjesta. Bitno je riješiti i komunalne probleme sela oko Gorice.

Kad govorite o javnom prijevozu, poglavarstvo Tonina Picule naručilo je 37 novih autobusa za devet milijuna eura. HDZ je bio protiv tog projekta, što će biti s tim busevima dođete li na vlast?
Barišić: Ugovor o kupnji tih autobusa nije sklopljen. Mi ne želimo trošiti milijune poreznih obveznika i zaduživati Grad na deset godina, a zauzvrat ne dobiti kvalitetan prijevoz. Vrlo vjerojatno bismo otkazali taj projekt i natječajem potražili koncesionara koji bi morao osigurati nove autobuse, ali bez zaduživanja Velikogoričana.

HDZ-ovoj koaliciji nedostaje jedan glas u Gradskom vijeću da bi imala većinu. HNS-ova tri mandata odlučujuća su za vlast u Gradskom vijeću. Hoćete li pregovarati s HNS-om, tj. s Goranom Beusom Richemberghom kojeg je HDZ nebrojeno puta optuživao da je udbaš?
Barišić: U prvom redu trebaju nas povezati programi. Analizirajući programe SDP-ove koalicije, ali i HNS-a, očito je da se oni isprepliću. Svi smo svjesni potreba ovog grada. Iako HDZ sada nema većinu, nema razloga da, primjerice, HNS ne podrži gradnju doma za umirovljenike, ako je on dio njihova programa, kada ga ja kao gradonačelnik predložim. Spremni smo na razgovore s HNS-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije