Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slijedi nova sjednica

Drami u SDP-u ne nazire se kraj: Peđa Grbin spreman na nova isključenja iz stranke

Zagreb: Peđa Grbin nakon sjednice Predsjedništva SDP-a  obratio se medijima
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
16.09.2021.
u 21:31

Više od pola Kluba zastupnika SDP-a zatražilo novu sjednicu, Predsjedništvo donosi konačnu odluku.

Drami u SDP-u ne nazire se kraj. Većina saborskog Kluba zastupnika, točnije 18 članova, uputilo je vodstvu SDP-a službeni zahtjev za sazivanje nove sjednice Kluba zastupnika, a kako bi se na njoj napokon odlučilo ostaju li SDP-ovci izbačeni iz stranke, Nikša Vukas, Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Marina Bilić Opačak, i dalje članovi Kluba zastupnika SDP-a ili ne.

Stigao službeni zahtjev

Glasanje o tome, podsjećamo, na zadnjoj sjednici Kluba održanoj ovaj tjedan Peđa Grbin je izbjegao tako da je sjednicu prekinuo jer nije bilo službenog zahtjeva. Ali vjerojatno i zato što je shvatio da na sjednici neće imati većinu. Naime, već tada se šuškalo da je omjer snaga 13 prema osam za to da izbačeni ostanu članovi Kluba, a da je većina u Klubu protiv Grbina pokazuje zapravo i jučerašnji službeni zahtjev koji je potpisalo 18 zastupnika.

S druge strane, sam Peđa Grbin najavio je da je postojeće stanje neodrživo, da će uskoro povuči konkretne poteze i iz toga je razloga danas održao i sjednicu Predsjedništva na kojoj je donesena odluka da izbačeni iz stranke ne mogu biti članovi Kluba i da će predsjendik stranke još jednom obaviti razgovore na tu temu s svim saborskim zastupnicima SDP-a. Tko bude tu odluku poštivao, ostati će u stranci, a tko ne biti će iz stranke izbačen.

 

Izgubio povjerenje

- Vodstvo stranke raspravljalo je o teškoj neodrživoj situaciji koja nas onemogućava u radu. Odlučeno je da isključeni iz stranke ne mogu biti članovi Kluba i meni i kolegici Mireli Ahmetović pripala je obaveza da s time upoznamo Klub - kazao je Grbin i dodao kako stranka može imati samo jedno vodstvo i da se odluke stranke moraju poštovati. Kazao je i da ne može garantirati da stranka neće izgubiti još kojeg člana radi nepoštivanja ove odluke te da se nada da do toga neće doći.

I uoči same sjednice vodstva moglo se čuti da Grbin kani ići s radikalnom odlukom, odnosno da bi se moglo ići prema tome da se raspusti saborski Klub i osnuje novi. U tom novom Klubu bili bi svi zastupnici koji se slažu s odlukom da se isključene iz stranke izbaci i iz Kluba, što znači da bi novi Klub SDP-a vjerojatno imao manje zastupnika od potencijalnog drugog kluba koji bi činili svi izbačeni SDP-ovci. Ovakva situacija, dogodi li se, bit će presedan na političkoj sceni, nešto što dosad nismo imali priliku vidjeti.

– Ako je mislio raspuštati Klub, to je morao napraviti na početku. Ovako, prošla baba s kolačima. Peđa Grbin je zakasnio, povlačio je loše poteze i sada mu malo tko u vodstvu stranke vjeruje. On više nema tu razinu povjerenja – kaže jedan ugledni SDP-ovac.

Još nije poznato kada će se nova sjednica Kluba zastupnika SDP-a održati.

VIDEO Beroš zaposlenima u zdravstvu: Na radno mjesto moći ćete doći pod jednim od tri uvjeta!

Ključne riječi

Komentara 39

SN
Samo naprijed
21:45 16.09.2021.

Započeo Milanović, završava Peđa Grbin. Kraj SDP-a.

Avatar spin
spin
22:11 16.09.2021.

Nije mi jasno u čemu je njihov problem? Koliko pratim obje frakcije jednako mrze Hrvatsku, Domovinski rat, Branitelje, hrvatsku zastavu...i najradije bi da Hrvatske nestane i vratimo se u Jugoslaviju pod potpunu kontrolu Beograda. Svi ključni ljudi SDP-a jesu srbi i ima ih podjednako u obim frakcijama pa se ne može reći da se SDP raspada zbog etničkog faktora. Ako nije ideologija upitna i etničko podrijetlo, preostaje samo borba za sinekure i financijska sredstva, odnosno za ustaške kune. Istovremeno ta ekipa optužuje HDZ i desne stranke da su nepošteni da su lopovi, da im je samo novac na pameti. Ispada da oni nisu nimalo bolji, ne?

DU
Deleted user
22:03 16.09.2021.

samo jako peđa i nemoj svoje ime zabunom staviti na listu za otpis. možete plaćati ankete,ali nemate ni 10% i još ste na putu ⬇️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije