Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kopnena ofenziva Izraela

Dramatična poruka bivšeg šefa CIA-e: 'Gaza bi mogla postati Mogadišu na steroidima'

Rat Izraela i Hamasa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.10.2023.
u 10:05

Aludirao je pri tome na incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera Black Hawk oborena u somalijskoj prijestolnici, što je izazvalo krvave urbane borbe dok su se američke snage borile da spase preživjele

Vojna kopnena ofenziva Izraelskih obrambenih snaga u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je za Politicov Power Play podcast David Petraeus, bivši vrhovni američki general u Iraku i Afganistanu. Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael koji su ostavili 1400 mrtvih i tisuće ozlijeđenih, ovaj bivši direktor Središnje obavještajne agencije (CIA) upozorio je da bi nastavak IDF-ove kampanje bombardiranja kopnenom invazijom "vrlo brzo mogao postati Mogadišu na steroidima".

Aludirao je pri tome na incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera Black Hawk oborena u somalijskoj prijestolnici, što je izazvalo krvave urbane borbe dok su se američke snage borile da spase preživjele. Sve je i ekranizirano u poznatom filmu „Pad crnog jastreba“ iz 2001.

Petraeus je rekao da bi se IDF suočio sa sličnom stvarnošću na neprijateljskom teritoriju ako se odluči na kopnenu invaziju. "Ako su [Hamas] kreativni u obrani kao što su bili u onom užasnom, barbarskom, neizrecivom napadu, tada ćete vidjeti bombaše samoubojice, vidjet ćete improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina, dok samo urbano okruženje ne može biti izazovnije", rekao je.

GALERIJA Rat Izraela i Hamasa

Rat Izraela i Hamasa
1/12

Kao odgovor na napade Hamasa ovog mjeseca, IDF je pokrenuo operacije spašavanja talaca odvedenih u Gazu iz Izraela, dok je također započeo kampanju bombardiranja u gusto naseljenoj enklavi koja je prouzročila brojne civilne žrtve.

Petraeus je rekao da bi njegovo osobno iskustvo vođenja vojske uključene u brutalne protupobunjeničke kampanje trebalo poslužiti kao upozorenje IDF-u ako nastavi s kopnenom invazijom.

VEZANI ČLANCI:

"Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija", rekao je Petraeus. "Ne možete pobijediti u protupobunjeničkim akcijama za godinu ili dvije. Za njih je obično potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku, kao što smo vidjeli u Afganistanu."

Bivši vojni zapovjednik rekao je da je Izraelu potreban plan za obnovu osnovnih usluga, obnovu Gaze i podupiranje upravljanja u regiji nakon što bude smatrao da je bitka protiv Hamasa dobivena.

Video: Predsjednik Joe Biden upoznao Izraelce koji su preživjeli napad Hamasa

Ključne riječi

Komentara 8

MA
majeltomoguce
10:58 20.10.2023.

I koja je poanta svega toga? Izrael će uću u Gazu kontra međunarodnog prava. Uništit će ogroman broj infrastrukture, ubiti tisuće civila i da dalje ne nabrajam. Nakon toga će se morati povući natrag i kroz neko vrijeme će se ljudi polako početi vračati u taj dio gaze - a sa njima i Hamas. Hanas je nešto kao Talibani. Njih se ne može istrijebiti. Da i ubijete sve, iz inata i prkosa će se ponovno oformiti možda u još večem broju! Ovo što radi Izrael je neurotično i iracionalno i jako opasno i samo se njima tako nešto tolerira! Pa za što je general Gotovina išao za zatvor? Možete li to usporediti sa ovim što rade u Izraelu? Jel to moderna, zapadna demokracija kojoj mi težimo? Ovo je sumrak civilizacije i poraz čovječanstva i humanizma zapadnog svijeta!

NE
Nemanadimak
11:09 20.10.2023.

Da je Izrael pametan bez bombi i sa novcem bi unistio Hamas. Nazalost ovo je otislo toliko daleko da puta natrag nema. Na silu je odgovor uvijek sila. Jedino primirje bi im moglo pomoci i kada se stvari smire organizovanim akcijama financijama platiti i eliminirati u tisini pocinioce. Ovako ce samo sebi napraviti veci problem i imace jos vise fanatika. Ni ovi iz Hamasa nisu imuni na novce i nema taj novac za koji nebi otisli odatle i zaboravili na Palestinski problem jos ako su u pitanju Arapi koji su fanatici dok im ne stigne vreca puna novaca.

RI
Rimo22
11:11 20.10.2023.

Nikada mira,zasto,zato jer je ljudski mozak produkt sa povecom graskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije