Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Kongresu

Dragan Primorac o krizi u američkom Kongresu

\'unutrasnja....27.04.2006 ...dragan primorac... snimio:antonio bronic\'
Antonio Bronić/PIXSELL
07.04.2011.
u 17:43

Duboka podjeljenost Republikanaca i Demokrata oko načina rješavanja trenutnog deficita dovodi čak do mogućnosti prestanka rada pojedinih institucija diljem SAD-a.

Ovih dana brojni ekonomisti predviđaju pad cijene nekretnina u SAD-u za dodatnih 5-10%. Ako se uzme u obzir da je danas cijena nekretnina u odnosu na 2006 godinu niža za više od 32%, više je nego očito da SAD proživljava jednu od najvećih recesija u svojoj novijoj povijesti. Istodobno nekoliko milijuna obiteljskih nekretnina zbog nemogućnosti financiranja njihovih dojučerašnjih vlasnika, preuzele su banke. Dodatan stres je vezan i za predviđanje ekonomista glede porasta cijene naftnih derivata. Trenutna prosječna cijena galona goriva je oko 3,57 $ s ozbiljnim najavama rasta preko 4 $ što već danas navodi brojne Amerikance na promjenu navike učestalog putovanja.

Brojni ekonomski analitičari navode da je kritična cijela galona goriva koje će gospodarstvo moći podnijeti 5 $, a da sve iznad toga može dovesti do ozbiljnog kolapsa ekonomije sa reperkusijama na svjetsku ekonomiju. Istodobno, javnost s velikom pozornošću prati posljednje pregovore predsjednika Obame i lidera Kongresa koji čine sve kako bi u preostalih 36 sati izglasati prijedlog proračuna. Duboka podjeljenost Republikanaca i Demokrata oko načina rješavanja trenutnog deficita dovodi čak do mogućnosti prestanka rada pojedinih institucija diljem SAD-a.

U cijeloj ovoj napetoj situaciji predsjednik Obama tijekom sastanka u Fairless Hill je upozorio da trenutno stanje može dovesti do zaustavljanja opravka američke ekonomije. Neke Vladine agencije su objavile i popis institucija koje će potpuno ili djelomično prestati s radom. U slučaju da demokrati i republikanci ne uspiju usuglasiti budžet, prve posljedice će osjetiti američki glavni grad Washington D.C jer je financiranje glavnog grada SAD-a direktno pod ingerencijom Kongresa, tako da se očekuje problem u svim aktivnostima vezanim uz gradski budžet.

Internal Revenue Service (IRS) središnje tijelo u SAD koje prikuplja poreze, bitno će će prolongirati povratak sredstava svim građanima koji su pisanim putem popunili formulare o povratku sredstava, što je novi udar na budžete američkih obitelji. Amtrak (glavna željezniča mreža u SAD-u koja povezuje 46 država i više od 500 destinacija i koju godišnje koristi oko 30 000 000 putnika) bez Vladine subvencije od $ 1.5 milijardi može prema procjenama funkcionirati samo kraći vremenski period. Poseban problem se odnosi na funkcioniranje federalnih sudova koji bez izglasavanja proračuna, mogu funkcionirati oko 2 tjedna.

 Najznačajnija zdravstveno/znanstvena institucija National Institutes of Healts, prestaje rad na svim novim projektima. U slučaju neizglasavanja sva 393 američka nacionalna parka prestaju sa radom kao i Smithsonian Institut u Washingtonu. Nakon niza pitanja o financiranju američke vojske, posebno trupa koje su aktivne izvan granica SAD-a, američki ministar obrane Robert Gates je potvrdio da će bez obzira na izglasavnje proračuna svi američki vojnici gdje god budu uredno primiti plaću. U ovim trenucima iz Kongresa dolaze informacije da se i republikanci i demokrati približavaju zajedničkom dogovoru i da je neslaganje oko iznosa od $ 7 milijardi dolara (početna razlika između prijedloga predsjednika Obame koji je prodložio smanjenje proračuna za $ 33 milijarde u odnose na republikance koji su tražili redukciju proračuna za $ 61 milijardu) no čelnik većine u Senatu, demokrat Harry Reid izjavljuje da vjeruje da se financijska neslaganja oko proračuna mogu usaglasiti no da su ideološka toliko velika da mogu predstavljati ozbiljan problem u donošenju ovoga proračuna.

 Najčešće „ideološke“ razlike su oko pitanja financiranja abortusa koja su vezane uz federalni program zvani Title X za koji je republikanac Mike Pence predložio ukidanje financiranja u iznosu od oko $ 317 milijuna, gdje je dio sredstava predviđen i za financiranje abortusa diljem SAD-a.

Komentara 63

OB
-obrisani-
22:20 07.04.2011.

Admine,kakve ti to gluposti ! kakve neprimjerene riječi ?

OB
-obrisani-
22:23 07.04.2011.

07.04.2011. u 19:43h ZeljkoTrinaestic je napisao/la: To je sve podrška plaćenih dupelizaca koje je stimulirala Skladgradnja. Nadam se da ne moramo dalje sa čijim je novcima i kupovana i plaćana ta podrška. Nikad nama Hrvatima nije dolazilo ništa dobro odod paša,a pogotovo od Zlopaša. Za svaku braniteljsku udrugu ,dati podršku tipu za koga se zna da je zbrisao van kad je bilo gusto,najveća je sramota.

ZE
ZeljkoTrinaestic
15:46 08.04.2011.

S tom ne komentiram ništa Jack_Bauer je iz tebe izvire mržnja i laž, ali i bolesna ljubomora na Primorca. To su stvari s kojima se moraš sam nositi. Ali možda u tebi ima nešto dobro, pa da ti odgovorim na tvoje neistine. Primorceva je Bolognja dovela do toga da je prema podatcima Državnog Zavoda za statistiku broj ljudi koji je završio srtučni ili sveučilišni studij prešao 17% (sjeti se onih 7+3% prije Primorca). Bolognja je razotkrila sve probleme dotadašnjeg sustava gdje profesore/ljenčine nitko nije dirao. Ako je Primorac zaposlio 2000 nastavnika u sustav visokog obrazovanja, a takav je odnos profesora i nastavnika KAKAK je taj odnos bio prije nejga. I tu si popušio kako mi s juga kažemo. Državna matura: o tome je bespredmetno govoriti jer je dala šansu svakom učeniku da upiše studij po sposobnostima. Pa u Saboru i Državnom odvjetništvu su je proglasili najvećom antikorupcijskom mjerom u obrazovanju ikada. To kad će tko polagati je nevažno u odnosu da se matua čekala 60 godina, a UVEO ju je Primorac. O Domovinskom ratu nemaš pravo pričati jer Dragan je 1991 godine bio u Antiterorističkoj postrojbi 8 mjeseci, a GDJE SI TI BIO? Kažeš oko Sanadera? Primorac mu je bio najbolji ministar, a svi su rezultati pokazivali da ako ide s HDZ-om da dobiva izbore. Zašto je Sanader uzeo Hebranga? Samo zbog jedne stvari: bojao se PrimorcaKoliko političara znaš koji su se odrekli Sabora (Primorac je prvi koji je to učinio), otišao i krenuo u bitku za Hrvatsku sam. U Saboru je mogao ostati vječno kao i ovi drugi licemjeri, no odrekao se novaca, imuniteta, automobila i svega. Kojeg još znaš političara da je nakon toloko godina rada, reformi otišao bez itkakvog repa iz sebe? Stari ne bavi se lažima, izmišljanjima i mržnjom. Pregrizi i priznaj istinu, a kao moraš (zbog novčića koje primaš) napadati poštene ljude to je ok, ali ti trebaš s tim živjeti i gledati se u ogledalo svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije