Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Dr. Ante Nazor ukazao na pokušaje krivotvorenja povijesti o ratu u BiH

Predstavljena knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995."
Foto: Marijana Dokoza
1/6
14.01.2024.
u 21:52

U petak i subotu u Düsseldorfu i Essenu predstavljena je knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.", koju su na hrvatskom i engleskom jeziku objavili Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga Hrvatska zvona.

Prvog dana predstavljanja u prostorijama Generalnog konzulata RH u Düsseldorfu okupio se znatan broj hrvatskih iseljenika, a ništa manje nije bilo niti drugog dana predstavljanja u dvorani župne crkve St. Hedwig i Hrvatske katoličke misije Essen, koje se održalo u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje. Autori knjige, koja je pobudila interes mnogih, su povjesničari dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Ante Nazor, a popis ubijenih Hrvata priređen je na inicijativu generala Zlatana Mije Jelića i brigadira Petra Kolakušića.

O knjizi su govorili generalni konzul RH u Düsseldorfu doc. dr.sc. Ivan Bulić, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i povjesničar prof. dr. sc. Ante Nazor, voditeljica Odjela za arhivsko gradivo Domovinskog rata HMDCDR-a doc. dr. sc. Ana Holjevac-Tuković, te voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata HMDCDR-a doc. dr. sc.Julija Barunčić – Pletikosić. Među brojnim gostima bio je povjesničar dr. sc. Domagoj Knežević, posebni izaslanik Ministra vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordana Grlića Radmana.

Prema riječima autora i organizatora, knjiga je znanstveni odgovor na pokušaje krivotvoritelja povijesti da ulogu Hrvatske i Hrvata u ratu u BiH prikažu u negativnom svjetlu.

Odmah na početku prve večeri u petak, dr. sc. Ivan Bulić je na predstavljanju u prostorijama Generalnog konzulata kazao kako je predstavljanje knjige u Düsseldorfu i Essenu od iznimnog značaja jer na prostoru Sjeverne Rajne-Vestfalije (Nordrhein-Westfalen, NRW) živi između 60 do 70 posto od oko 70.000 državljana RH koji imaju podrijetlo iz BiH.

Predstavljena knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995."
1/6

- Ova činjenica nije zanemariva već je uskladiva s interesom za biti večeras ovdje, rekao je dr. sc. Ivan Bulić. Dr. Bulić je kazao kako mu je teško shvatiti svakog vlastodršca koji silom i zločinom nastoji ostvariti zadani politički cilj, jer je povijest već toliko puta pokazala kako nije moguće uništiti otporni duh jednog naroda, protjerati ga s rodnog ognjišta, pa i ukoliko ga ubijete baš na rodnom ognjištu, a takvih primjera imate i u večerašnjim djelima.

- Do te mjere mi je neshvatljivo jer da su o povijesti znali koliko zna jedan srednjoškolacu spomenuto se ne bi upuštali, zaključio je generalni konzul dr. sc. Ivan Bulić.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i povjesničar prof. dr. sc. Ante Nazor istaknuo je da knjiga daje sveobuhvatan pregled političkih i vojnih događaja u Domovinskom ratu, koji je nužan da bi se razumio sam sukob i prikazalo kako su na području Bosne i Hercegovine vođeni oružani sukobi, nakon agresije JNA, između HVO-a/ARBiH i JNA/VRS-a, između HVO-a i ARBiH te između ARBiH i ARBiH (Bihać). Prof. Ante Nazor je istaknuo kako su Hrvati prvi postali žrtve napada srpskih snaga u BiH, koje su početkom listopada 1991. zapalile selo Ravno i okolne hrvatske zaseoke u istočnoj Hercegovini, te ubile Hrvate iz tih sela.

- Potom su tijekom 1992. pripadnici srpskih snaga počinili brojne zločine nad Hrvatima i muslimanima. Neki od zločina nad Hrvatima počinjeni su na Kupresu, u selima Donja Vrela – općina Bosanski Brod, Vidovice i Kopanica – općina Orašje, u selu Crkvine – općina Bosanski Šamac, u selima Krepšić, Gorice, Laništa, Markovića Polje, Vukšići i Ulice – općina Brčko, na Galici u općini Travnik, u selima Dabrica, Brštanik, Stjepan Krst – Općina Stolac, u naselju Uborak-Vrapčići u općini Mostar, u selu Briševo – općina Prijedor, u selima općine Odžak i na drugim mjestima. S područja općine Banja Luka, gdje nije bilo izravnih sukoba između HVO-a i VRS-a, srpska vojska ubila je 114 Hrvata civila, a u gradu Sarajevu je tijekom rata, većinom od granatiranja s položaja srpskih snaga, ubijeno 482 hrvatskih civila, kazao je prof. Nazor.

Na predstavljanju knjige je istaknuto kako je međunarodna javnost upoznata sa zločinom koji su pripadnici hrvatskih snaga počinili nad civilima muslimanima u Ahmićima i Stupnom dolu, a Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je vodio postupke i donio presude optuženim Hrvatima za navedene zločine, čije počinitelje osuđujemo i sramimo se zbog njih.

- No, istodobno MKSJ i mediji uglavnom su ignorirali zločine i etničko čišćenje koje je nad Hrvatima i prije i poslije tragedije u Ahmićima počinila ARBiH, rekao je dr. Ante Nazor. Nazor kaže kako su uzrok muslimansko-hrvatskog građanskog rata u BiH bile suprotstavljene politike.

VEZANI ČLANCI:

- Hrvati su smatrali da trebaju dobiti dio teritorija za svoj entitet, što je bilo u skladu s prijedlozima međunarodne zajednice, a Bošnjaci (muslimani) su imali koncept centralizirane, unitarne, odnosno svoje nacionalne države koja je trebala nastati kao prividno „građanska“ država u kojoj bi nebošnjačko (nemuslimansko) stanovništvo bilo majorizirano. Armija RBiH napala je HVO kada se naoružala, velikim dijelom upravo uz pomoć RH, preko njezinog teritorija i područja koje je nadzirao HVO. Napala ga je u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini, na područjima s mješovitim muslimansko-hrvatskim stanovništvom, na kojima je prije izbijanja otvorenog sukoba demografska slika drastično promijenjena u korist muslimana, prilivom vojno sposobnih muškaraca prognanih s područja koja su osvojile srpske snage, rekao je dr. Nazor, koji smatra kako ova knjiga pokazuje kakav se rat uistinu vodio, odnosno činjenice o sukobima, posebice o hrvatsko - muslimanskom sukobu.

Značajno je napomenuti kako knjiga donosi značajne podatke i izvorne dokumente, te zemljovide koji vrlo jasno pokazuju da Hrvati nisu odgovorni za hrvatsko-muslimanski sukob, jednako kao što pokazuju da referendum o samostalnosti BiH ne bi bio pozitivan bez Hrvata u BiH, niti bi se BiH mogla obraniti od velikosrpske agresije bez hrvatskoga naroda u BiH i hrvatske države.

Na upit što misli o sadržaju o ratu u BiH u povučenom udžbeniku iz povijesti za 4. razred gimnazije, prof. Nazor odgovorio je da je iznimno oskudan i ne poštuje smjernice kurikula za povijest. - Kao da je riječ o području koje nije imalo nikakvu ulogu na zbivanja u Hrvatskoj i kao da nije bitno da učenice i učenici u hrvatskim školama doznaju temeljne informacije o sudbini Hrvata tijekom Domovinskog rata na tom području, na kojem su autohton i konstitutivan narod. Navod u povučenom udžbeniku da su se građani BiH izjasnili za suverenu BiH više skriva, nego što otkriva, jer ne navodi da su građani BiH koji su izašli na referendum uglavnom bili Muslimani i Hrvati, a to je od iznimne važnosti za razumijevanje politike sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali i susjednih država Hrvatske i Srbije prema BiH, zaključio je dr. Ante Nazor.

Predsjednik Matice hrvatske za Ruhrsko područje Mijo Nujić je ustvrdio kako su stoljetni hrvatski kraljevski gradovi Bobovac, Kraljeva Sutjeska i Jajce ostali bez Hrvata, te kako bi svaka obitelj u svom posjedu trebala imati predstavljene knjige kako bi se očuvalo sjećanje te prenijela svijest novim naraštajima o važnosti BiH i Hrvata za postojanje same BIH.

Komentara 1

FR
FraneTente1861
22:11 14.01.2024.

Hrvati Herceg Bosne su najveca zrtva domovinskog rata.Kako kaze Nazor bili su malobrojni.Napali njih Muslimani protjerani od strane Bosanski Srba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije