Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA MJERA

Tolušić naknadu za inspekcijski nadzor vraća na 90 kuna

naknadu za inspekcijski nadzor
Foto: PIXSELL
1/4
10.08.2017.
u 11:28

Srbija je na Tolušićev potez odgovorila protumjerom.

Nakon što je ministar poljoprivrede pooštrio nadzor nad uvozom voća i povrća iz zemalja izvan Europske unije, uslijedio je val nezadovoljstva susjednih zemalja koje su zaprijetile žestokim odgovorima.

Tolušić je tim potezom poskupio naknadu za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna, no kako saznajemo cijena naknade ipak će se vratiti na 90 kuna. 

- Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017. 

Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

Uskoro očekujemo i sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.  Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom.

Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim  standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti. 

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj - stoji u priopćenju ministarstva.

Protumjera Srbije

Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo najavili su održavanje zajedničke sjednice u petak kada bi se trebalo raspravljati o novom pravilniku.

Srbija je na Tolušićev potez odgovorila protumjerom. Tako je osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgavala i laboratorijskoj analizi.

Europska komisija pozvala je sve strane da se suzdrže, izbjegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razriješile ovo pitanje kroz konzultacije u koje će ući u dobroj vjeri.

Komentara 153

CA
carlo20
12:45 10.08.2017.

Podrška Tolušiću! Mnogima je trn u oku. Trgovački lanci nas trovali pokvarenim mesom dok nije Tolušić rekao dosta! Trgovački lanci sad itekako paze kakvo meso prodaju potrošačima, a to ih puno košta i zato mrze Tolušića. Razotkrio fiktivne tvrtke za izvlačenje milijuna eura iz EU fondova, sve tvrtke povezane s Jakovinom, sve je sad na DORHu. Tolušić je jedini ministar u vladi koji se trudi štititi interese malih poljoprivrednika i potrošača, ukazao je na to da strani trgovački lanci imaju više od 70% robe nehvratskog podrijetla, i odmah zbog toga bio napadnut. Ukinuo je poticaje za pašnjake za koje se ispostavilo da su šikare. Tolušić je u ovom slučaju je bio u pravu, ali uvozni lobi je pobijedio, ali ne sumnjam da će Tolušić i dalje raditi na način od kojeg će mali poljuprivrednik imati najviše koristi, a trgovački lanci i veliki uvoznici zbog toga čupati kosu.

JD
john.drum.501
12:12 10.08.2017.

luševičeva odluka bila je potpuno ispravna i imao je punu podršku domaćeh poljooprivrednika. Međutim uvoznički lobi plačajući ovakvu najgoru žutu štampu radi konstantno protivno interesima RH. Upravo u tome prednjaće Večernji i Jutarnji list. Oboje propale novine u kojima jedino možeš čitati kao u Gloriji i sl. Tko je koga, Deerinai ostale gluposti, ali apsolutno nikada niti jednu jedinu ozbiljniju analiza. Dnevnih novina nemamo. Čitaju se kvalitetniji portali.

DU
Deleted user
12:16 10.08.2017.

toliko od hrvatske prepotencije u odnosima sa Srbijom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije