Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dovoljno elemenata za optužnicu

zagorakis-txt.jpg
Foto: K. Peršun
02.10.2008.
u 19:28

U Državnom odvjetništvu sve je spremno za pripremanje optužnice. Lazo Pajić, zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji koordinira sve predistražne radnje vezane uz Zagorca, ali i za istragu o tajnim računima u inozemstvu, kaže da ni iskazom Vladimira Zagorca ne očekuje preokret u ovom postupku.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odlučuje o optužnici, ali mogu reći da je u istrazi prikupljeno dovoljno dokaznih elemenata i da se, kad istraga bude završena, može donijeti odluka o optuženju Vladimira Zagorca kaže Pajić.

Zagorec treba dati iskaz u roku od 24 sata od pritvaranja, nakon toga sud odlučuje o njegovim dokaznim prijedlozima koji su već predloženi sudu, ali ti svjedoci nisu mogli biti ispitani dok osumnjičeni general ne bude izručen Hrvatskoj.

Dakle, istražni postupak mogao bi potrajati još neko vrijeme. Pajić ističe i da su svi dokazi kojima raspolaže tužiteljstvo ispitani na Županijskom sudu u Zagrebu, zatim na Vrhovnom sudu RH koji je odbio Zagorčevu žalbu na otvaranje istrage, ali i u Austriji, čije je pravosuđe također u svim instancama na temelju hrvatskih dokaza odlučivalo o Zagorčevu izručenju.

Bit će zanimljivo i pitanje gdje su nestali dragulji. Možda i ta tajna bude razjašnjena ako međunarodnom pomoći stignu podaci iz nekih zemalja, jer se nagađa da ih je Zagorec iskoristio kao depozit za kredite koje je dobivao za svoje investicije. U ovom trenutku prevodi se dokumentacija o tajnim računima pristigla s Cipra i iz Mađarske, prevedeni dio se proučava.

Te su informacije uputile na potrebu da se traže i novi podaci iz tih zemalja, a očekuje se i međunarodna sudska pomoć o kretanju novca na računima i iz drugih zemalja. U Državnom odvjetništvu uvijek ističu i kako sav taj novac o kojem se govori 100 milijuna dolara na računu u Villachu i 500 milijuna od prodaje društvenih stanova i iz pretvorbe nije ukraden, nego je za dio zaista kupovano oružje.

Detaljnom obradom provjeravaju se sva poduzeća na koja su glasili računi te slaže mozaik za koji dio novca je oružje kupljeno i stiglo u Hrvatsku. Na nagađanja da bi Zagorec mogao surađivati i dati dokumentaciju o računima i kupnji oružja u Državnom odvjetništvu kažu da bi ta suradnja bila dobrodošla. No, to ne znači da bi u tom slučaju Zagorec bio pokajnik, jer to može biti samo kao član zločinačke organizacije, no takvom bi suradnjom poboljšao svoju poziciju. (S. P.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije