Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA GA U LJEKARNAMA

Došlo do nestašice lijeka široke potrošnje, HALMED objasnio zašto

Karlovac: Ljekarna Grgur Ninski prva u županiji uvela cijepljenje protiv koronavirusa
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
04.07.2022.
u 14:42

Problem je, navode, nastao u proizvodnji te se očekuje kako će nestašica završiti 29. srpnja ove godine

U ljekarnama u Hrvatskoj nije moguće kupiti ibuprofen čepiće, lijek široke potrošnje koji se često koristi za liječenje različitih dječjih bolesti. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdila je da je došlo do nestašice. 

- Sukladno informacijama zaprimljenima od nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijekova Neofen 60 mg čepići i Neofen 125 mg čepići, ovim putem možemo Vam potvrditi da se predmetni lijekovi s djelatnom tvari ibuprofen trenutačno nalaze u nestašici - rekli su iz HALMED-a za N1

Problem je, navode, nastao u proizvodnji te se očekuje kako će nestašica završiti 29. srpnja ove godine. Na tržištu su, ističu, dostupni drugi lijekovi istog farmaceutskog oblika iz iste terapijske podskupine.

- Također, u slučaju potrebe, postupkom izvanrednog unosa iz inozemstva moguće je nabaviti lijek istog sastava i istog farmaceutskog oblika kao lijek koji nije dostupan na našem tržištu, a odobren je i dostupan u drugoj državi, u kojoj je prošao kroz sva potrebna ispitivanja. Za potrebe pojedinačnog liječenja, postupak izvanrednog unosa pokreće liječnik, pisanjem recepta. Potom pacijent liječnički recept i, prema potrebi, ostalu medicinsku dokumentaciju donosi u ljekarnu koja putem veleprodaje zatraži suglasnost HALMED-a i obavlja postupak uvoza lijeka. Nakon završenog postupka pacijent treba doći po svoj lijek u istu ljekarnu kojoj je predao recept - objašnjava HALMED.

Ključne riječi

Komentara 2

NN
novo nenormalni
15:32 04.07.2022.

samo da ne ostanemo bez cjepiva protiv korone

Avatar nekakav
nekakav
14:49 04.07.2022.

naravno da ih nema, nema ni drugih lijekova za skidanje temperature, zadnjih tjedana svi imaju 'vrućinu', a testira se nitko. naravno, korona je u pozadini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije