Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeli predizbori

Došao je trenutak istine za Trumpa

izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.02.2016.
u 08:00

Mnogoljudniji i obrazovaniji urbani dio Iowe mogao bi glasati za Sandersa. Cruz će dobro kotirati na konzervativnom zapadu

Bilo je puno ciklusa predizbora koji su bili nepredvidljivi i neizvjesni, ali ovo što se događa ove godine vjerojatno se nikada u američkoj povijesti nije događalo.

Već na samom startu, u saveznoj državi Iowi gdje su predizbori jučer započeli, glavni kandidati obiju stranaka izjednačeni su ili gotovo izjednačeni. Hillary Clinton svega je tri posto ispred Bernieja Sandersa, a Donald Trump uspio je popraviti rejting i sada ima oko osam posto prednosti pred Tedom Cruzom. No New York Times piše kako iskustva pokazuju kako su ankete u sezoni predizbora dosta nepouzdane.

Izborna matematika Iowe

Nikada se pouzdano ne zna koliko će birača izaći na predizbore, a oni koji izađu često odlučuju u posljednji čas. Ako stranka nudi veći broj kandidata kao ove godine republikanci, stranački birači teško odlučuju kome dati glas. No jedna druga anketa pokazala je da su Hillary Clinton na jednoj i Ted Cruz na drugoj stani popularniji među stranačkim biračima koji tradicionalno, u gotovo svakom izbornom ciklusu, izlaze na predizbore, dok su Donald Trump i Bernie Sanders popularniji među onima koji nisu redoviti glasači, a osobito među onima koji nikada dosad nisu izašli na predizbore, ali sada ozbiljno razmišljaju da izađu. U tom kontekstu pobjeda Bernieja Sandersa i Teda Cruza ne bi bila nikakvo iznenađenje.

Iowa je država čiji istočni i zapadni dio različito politički razmišljaju, osobito kada je riječ o predsjedničkim izborima. Istočni je dio urbaniji i skloniji liberalnoj politici. Tu se nalaze veliki gradovi, a stanovništvo je obrazovanije. No zanimljivo je i to da u istočnom dijelu Iowe bijelo ruralno stanovništvo također više glasa za demokrate. Republikancima je skloniji zapadni, ruralni i slabije naseljen dio države.

Tijekom predizbora istočni, mnogoljudniji dio ove države skloniji je liberalnijem kandidatu demokrata i umjerenom kandidatu republikanaca. Zapadni dio skloniji je umjerenim demokratima i konzervativnim republikancima. Upravo ovaj obrazac mogao bi donijeti pobjedu liberalnom Sandersu i malo umjerenijem konzervativcu Cruzu, a neki analitičari ne isključuju ni Marca Rubija kao mogućeg pobjednika.

Ako Trump dobije Iowu, to će mu biti vrlo snažan vjetar u leđa. Ako dobije New Hampshire i ako postigne dobre rezultate u “super utorak” (1. ožujka), kada se održavaju predizbori u čak 13 država, Trump može postati potpuno neuhvatljiv.

Teže i skuplje od očekivanog

Ono što stranački establišment Demokratske stranke najviše zabrinjava jest podrška koju Berne Sanders ima među mladim i obrazovanim biračima. Posljednji koji je dobio podršku tih skupina bio je sadašnji predsjednik Barack Obama. I sam Sanders ukazuje na sebe kao na pravoga čuvara Obamina političkog naslijeđa. Washington Post piše da je okupljene oko Hillary Clinton uhvatila svojevrsna panika pa se iz njenih usta, ali i usta predsjednika Baracka Obame posljednjih dana učestalo mogu čuti oštre kritike na Sandersov račun.

Još prije nekoliko tjedana Clinton je imala takvu prednost da se očekivalo kako će ona u kratkom roku osvojiti nominaciju, no sada je sve više izgleda da bi njena sezona predizbora mogla potrajati i da bi mogla koštati daleko više nego što je planirao njen stožer.

>> Hilary Clinton i Bernie Sanders sukobili se oko Sirije

>> Trump bojkotirao i opet profitirao

Komentara 1

Avatar mama mia
mama mia
08:49 02.02.2016.

Ovaj gospodin me po ponašanju jako podsjeća na našu Kraljicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije