Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Dosad upisani po jedan limar i pekar - upitan početak nastave

\'11.08.2010., Koprivnica - Foografija za tekst o upisima u srednje skole, tijekom kojih ni jedan ucenik nije pokazao zanimanje za pekarsko zvanje. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
\'Marijan Susenj/PIXSELL\'
12.08.2010.
u 15:00

Unatoč pomami za pekarima na tržištu rada, mladi ne prepoznaju traženo zanimanje.

Ako se u jesenskome upisnom roku, koji je zakazan za 23. kolovoza, ne javi dovoljno kandidata, mogao bi u pitanje doći početak nastave u pojedinim odjelima prvih razreda Obrtničke škole, primjerice, za smjerove limar i pekar.

Puna opća gimnazija

Za oba zanimanja upisan je tek po jedan učenik, tako da u svakom odjelu trenutačno ima još po devet slobodnih mjesta.

Inače, nakon prva dva upisna roka u prvim razredima sve tri koprivničke srednje škole, ostalo je još 135 mjesta, od toga čak 68 u Obrtničkoj školi, 30 u Gimnaziji Frana Galovića i 37 u Srednjoj školi. To će, kako je uoči ovogodišnjih upisa najavio i pročelnik županijskoga Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Mladen Antolić, omogućiti svim završenim osnovnoškolcima nastavak srednjeg školovanja u Koprivnici.

Tome je pripomogla i suglasnost nadležnog ministarstva da se u Srednjoj školi poveća jedan odjel ekonomista, u kojem je za jesenski upisni rok ostalo još 20 slobodnih mjesta, dok ih je 17 u obrtničkom odjelu montera suhe žbuke. Tijekom ljeta u cijelosti su popunjeni odjeli sa 100 učenika prvih razreda općega gimnazijskog usmjerenja, potom medicinskih i farmaceutskih tehničara te trgovaca u Srednjoj školi.

Ove godine mladi su pokazali veliko zanimanje i za poslove kuhara te konobara čiji su odjeli za jesenski upisni rok već zatvoreni, za razliku od spomenutih montera suhe gradnje, limare i pekare te još dvadesetak usmjerenja od kojih su pekari sve traženiji u Koprivnici.

Traže se pekari

Činjenica da je u gradu otvoreno više od dvadeset pekara daje naslutiti u kakvim se nevoljama nađu vlasnici kad trebaju zaposliti stručno osposobljene majstore jer ih na tržištu gotovo i nema. Kako mladi to ne prepoznaju - teško je reći, tim više što većina priželjkuje da nakon napuštanja srednjoškolskih klupa, ako ne završi na nekom od fakulteta, odmah pronađe posao.

Ključne riječi

Komentara 3

US
U srcu
15:06 12.08.2010.

vidili hrvati kakav ološ može biti presjednik države pa zašto bi oni išli u obrtničku školu

US
U srcu
15:20 12.08.2010.

jesam li u pravu ? jesam! \'Bilo je pojedinaca koji su činili zločine. Sudovi to moraju rješavati, a to ne zasjenjuje Domovinski rat ni antifašističku borbu. Međutim, imamo pokvarenjake, političke seronje, koji pokušavaju napraviti štetu generacijama koje dolaze\', kaže Mesić.

JI
jimbeam
17:22 12.08.2010.

a kako zamjeriti mladima što ne žele rintati noćnu cijeli život za sitnu lovu,kad vide kako se okolo bahate s milijunima \"jamitelji\" iz adz-ja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije