Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krenuli danas

Učenici upravo završili pisanje prvog nacionalnog ispita, u srijedu ih čeka matematika

Foto: Pixabay
1/3
06.03.2023.
u 12:47

Tako će za učenike osmih razreda na rasporedu pisanja nacionalnih ispita prvi biti hrvatski jezik. Nakon toga će 15. ožujka osmaši pristupiti ispitu iz prvog stranog jezika, dok je matematika na rasporedu za sve učenike osmih razreda 17. ožujka u 9 sati.

U 81 eksperimentalnoj osnovnoj školi učenici četvrtih razreda upravo završavaju pisanje prvog od ukupno tri nacionalna ispita koja ih očekuju. Tako su četvrtaši koji su dio eksperimentalnih škola danas u hrvatskom morali pokazati znanje stečeno u razrednoj nastavi. Iste učenike u srijedu očekuje ispit iz matematike koji će u svim eksperimentalnim školama početi u devet sati, a u petak 10. ožujka pristupit će ispitu iz prirode i društva. Podsjetimo, Nacionalni ispiti ne ocjenjuju se brojčanom, već opisnom ocjenom kao orijentir stečena znanja i kao jasna slika onoga kako se podučava u našim školama. U tjednu pisanja nacionalnih ispita učenici ne bi trebali imati nikakve druge provjere znanja koje im se ocjenjuju i koje ulaze kao ocjene u dnevnik.

Uz učenike četvrtih razreda osnovnih škola koje su dio eksperimenta nacionalnim ispitima 13. ožujka pristupit će svi učenici Hrvatske koji pohađaju osmi razred. Prvi je to put da se Nacionalni ispiti provede na nacionalnoj razini, dok su prvi rezultati osmaša kada se nacionalni ispit provodio u prvih 80 škola pokazali - osnovno znanje učenika nakon osmogodišnjeg obrazovnog puta. Tako će za učenike osmih razreda na rasporedu pisanja nacionalnih ispita prvi biti hrvatski jezik. Nakon toga će 15. ožujka osmaši pristupiti ispitu iz prvog stranog jezika, dok je matematika na rasporedu za sve učenike osmih razreda 17. ožujka u 9 sati.

-  Pisanje nacionalnog ispita iz pojedinog predmeta bilježi se kao nastava tog predmeta. Učenici na dan pisanja nacionalnog ispita trebaju imati najmanje tri nastavna sata uključujući i vrijeme pisanja nacionalnog ispita  i na taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere. - jasna je uputa koju je Nacionalni centar proslijedio svim osnovnim školama uoči pisanja ispita učenika osmih razreda.

Uz hrvatski i matematiku učenici osmih razreda na nacionalnim ispitima pristupit će i ispitu iz stranog jezika, biologije, kemije, fizike, geografije i povijesti. Tako će primjerice nacionalni ispit iz povijesti trajati  70 minuta unutar kojih će učenici morati riješiti 30 zadataka. Na ispitu iz fizike učenike očekuje 30 zadatka, od čega je 18 zadatka višestrukoga izbora, 12 zadataka, odnosno dva zadatka kratkoga odgovora i 10 zadataka produženoga odgovora. Za rješavanje tih zadataka imaju 90 minuta. Na biologiji ih očekuje ispit koji ima ukupno 33 zadatka, dok se ispit iz Hrvatskoga jezika  sastoji se od dviju ispitnih cjelina: Čitanje i hrvatski jezik te Pisanje. 

-  Područje Čitanje i hrvatski jezik u prvoj ispitnoj cjelini sadrži ukupno 23 zadatka (13 zadataka u potpodručju čitanja književnoga teksta i 10 zadataka u potpodručju čitanja obavijesnoga teksta). Svaki zadatak u ovoj cjelini nosi jedan bod. Područje Pisanje u drugoj ispitnoj cjelini čini jedan zadatak pisanja koji nosi 24 boda. Ispit sadrži ukupno 47 zadataka i donosi ukupno 70 bodova. - poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

VIDEO: Tomislav Tomašević o pitkoj vodi u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije