Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Donio Realu Decimu: Kako je Luka postao vođa

Real Madrid's Gareth Bale (L), Alvaro Arbeloa (C) and Luka Modric pose with the Champions League trophy in a balcony at Madrid's Community headquarters in Madrid May 25, 2014. Real Madrid won its 10th Champions League title after beating Atletico Madrid i
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
31.05.2014.
u 10:26

Najteži i ključni trenutak velike karijere bio je kad je morao otići iz Zadra... Tomo Bašić ga je ponudio Mamiću.

U Lisabonu se Luka Modrić uspeo na europski tron s madridskim Realom, ušao je u povijest kraljevskoga kluba kao jedan od ključnih igrača u osvajanju toliko željene "la decime"! Taj deseti naslov europskoga prvaka bio je prava opsesija svima kojima srce kuca za Real, svaki igrač koji je u zadnjih desetak godina dolazio na Santiago Bernabeu kao imperativ je dobio samo jedno: osvojiti "la decimu"!

Luka je, eto, postao jedan od veličanstvenih, bio je u Lisabonu i jedan od najzaslužnijih za 4:1 (1:1) pobjedu protiv Atletica, u drami koja je potrošila i najčvršće živce. Lukina lopta nakon briljantno izvedenog kornera u 93. minuti pronašla je glavu Sergia Ramosa i Real je ušao u produžetke u kojima je pregazio umorne, te fizički i mentalno istrošene nogometaše Atletica, koji su već imali slike slavlja pred svojim očima. I tim je kornerom zapravo Luka isplatio svaki cent koji je Real u njega uložio prije gotovo dvije godine...

Nogometni Rembrandt

Podsjetimo, u toj transfer-trakavici, Luka Modrić je tek krajem kolovoza 2012. dobio ispisnicu Tottenhama i potpisao za Real. Iako su brojke u ovakvim transferima obavijene maglovitim velom tajni, procurilo je tada da će Real odmah platiti Tottenhamu 40 milijuna eura, te kroz razne bonuse – ovisno o broju Lukinih odigranih utakmica, zabijenih golova, osvojenih trofeja... - još pet milijuna eura u sljedeće tri godine!

A Luka u Realu zarađuje 150.000 eura tjedno, godišnje je to sedam milijuna i 200.000 eura, pa je tako postao najplaćeniji hrvatski nogometaš u povijesti! I nakon Roberta Prosinečkog, Davora Šukera i Roberta Jarnija, četvrti je hrvatski nogometaš u majici kraljevskoga kluba!

Najviše nas se kod Luke dojmilo što u trenucima najvećeg lisabonskog slavlja i sreće nije zaboravio svoje početke. Emotivno je rekao da trijumf posvećuje svom prvom treneru, pokojnom Zadraninu Tomislavu Bašiću, koji je preminuo nekoliko mjeseci prije najvećeg dana u Lukinoj karijeri. Podsjetimo se stoga kako je to Bašić otkrio Luku, te što je govorio o njegovim potencijalima...

Modrića je Tomislav Bašić nogometno odgojio u Zadru. Ponudio ga je najprije Hajduku, no u Splitu nisu prepoznali njegovu nadarenost, pa ga je Bašić, kad je imao 15 godina, odveo u Dinamo. Kad je potpisao za madridski real, Bašić nam je rekao:

– Luka je napokon u klubu kakav i zaslužuje! Luka je vrijednost koja zaslužuje igrati u Realu, pravi je umjetnik, on je "nogometni Rembrandt"! I čim dohvati natjecateljsku formu, postat će najbolji Realov igrač! Možda je to malo prepotentno, ali siguran sam u to - Luka će voditi igru madridskog kluba! Svaka čast Özilu, Khediri, Xabiju Alonsu, ali Luka je druga dimenzija.

Mamić ga je prepoznao

Zanimljivo, kad je Luka imao 13 godina, Bašić mu je najavio da će dohvatiti najvišu moguću razinu nogometne igre...

– Često smo razgovarali o tome i stalno sam mu ponavljao: "Mali, budeš li radio kako treba, budeš li se posvetio sportu, igrat ćeš u Barceloni"! A Barcelona i Real, to je ta ista, najviša razina!

I Luka je poslušao mudrog trenera, odrekao se "slatkog života", noćnih izlazaka, jurnjave za djevojkama, posvetio je život lopti i sve mu je to lopta i vratila na najljepši način. A kao kritične trenutke u Lukinu razvoju, Bašić je tada istaknuo:

– Najteže je bilo kad je, nakon završetka osnovne škole, definitivno prerastao zadarsku sredinu. Odveo sam ga u Zagreb, u Dinamo, Zdravku Mamiću. Tada Mamić nije poznavao ni mene ni Luku, ali mi je vjerovao! I hvala Mamiću na tome, Luka je ostao u Dinamu, to je bio najvažniji trenutak u njegovoj karijeri.

Potom je Luka imao sreću da ga je “snimio” tada mladi trener Stjepan Deverić, vidio je u njemu karakter sličan svojemu kad je bio igrač. I odveo ga je Deverić “na kaljenje” u BiH ligu, u Zrinjski. A Luka je tada imao samo 17 godina i ta sezona u BiH definitivno ga je očvrsnula, usadila mu samopouzdanje i osjećaj da se nikoga nigdje ne boji. I sve se to vidjelo na Lukinim igrama u Dinamu i Tottenhamu, a u Realu će eksplodirati i ponudit će nam najveća djela svoje nogometne umjetnosti – proročanski je govorio Tomislav Bašić.

Po dolasku u Dinamo, prvi Lukin trener u kadetima bio je Stjepan Deverić. Potom su zajedno bili i u juniorima, a onda je, dvije godine po Lukinu dolasku u Zagreb, Zrinjski iz Mostara pozvao Deverića za trenera. Deverić je to prihvatio, ali je sa sobom odveo i Luku Modrića...

– Već se onda vidjelo da ima kvalitetu i kako bi mogao postati velik igrač! Imao je vrhunsku tehniku, pregled igre, osjećaj za prostor, neustrašivost... Pa iako je bio krhke građe, nimalo se nisam bojao za njega. Istina, bio je to rizik, ali i pravi test – pokaže li u takvoj ligi, sa 17 godina, da zna i može, onda će uspjeti svugdje! Tako je i bilo, Luka je te sezone bio proglašen najboljim strancem, najboljim inozemnim igračem lige – prisjetio se tih dana Stjepan Deverić i na kraju posebno naglasio:

– U toj ligi igralo se vrlo oštro, “na mišiće” i Luka je stekao potrebnu čvrstinu, ali je i izbrusio karakter. Ni do tada se nikoga nije bojao, a nakon sezone u BiH, mogao je baš sa svakim ući u duel. Nikad se nije predavao, uvijek je išao prema naprijed. I tada bih stavio ruku u vatru da će Luka biti vrhunski igrač, sretan sam što je potvrdio da pripada onom najužem krugu najboljih, istinska je top-klasa, zaslužio je biti na europskom krovu!

>>Modrić: Dosanjao sam svoj san i naplatio odricanja, a sumnjali su u mene...

Komentara 2

Avatar comandante
comandante
11:56 01.06.2014.

Tko je vodja??? hahahahahah, stvarno ste neumorni!!!

UN
unbekant
19:14 01.06.2014.

ovi nasi su stvarno,dosli do dna, s ovakvim natpisima,heheheheheheheh………..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije