Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽAO GA PARLAMENT

Donald Tusk je novi poljski premijer. Što to znači za Europsku uniju?

Donald Tusk
Reuters
11.12.2023.
u 20:36

Za Tuska je glasalo 248 zastupnika, a 201 je bio protiv da on bude novi premijer.

Poljski parlament podržao je u ponedjeljak Donalda Tuska za novog premijera, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalista i otvoren put za poboljšanje odnosa s Europskom unijom

Poljskoj su zamrznuti deseci milijardi eura iz europskih fondova zbog spora s Bruxellesom oko demokratskih standarda, ali Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, obećava da će popraviti odnose i deblokirati novac.

Za Tuska je glasalo 248 zastupnika, a 201 je bio protiv da on bude novi premijer. Tusk će u utorak u parlamentu predstaviti plan svoje vlade.

- Odrekao se ugodnog života koji je mogao imati nakon što je bio predsjednik Europskog vijeća i vratio se kako bi se borio za pobjedu demokracije, pristojnosti i pravde - rekao je Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vođa Poljske seljačke stranke (PSL), koja je članica Tuskove koalicije.

VEZANI ČLANCI:

Nešto prije premijer Mateusz Morawiecki iz nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) izgubio je glasanje o povjerenju. Kritičari smatraju da je PiS potkopavao neovisnost pravosuđa, pretvorio državne medije u instrument propagande i poticao predrasude protiv manjina kao što su imigranti i LGBT zajednica.

PiS ističe da je branio poljski suverenitet i tradicije od stranog miješanja, da je poboljšao životni standard milijuna ljudi uvevši socijalne naknade i povećavši minimalnu plaću. 

VIDEO Koji stranci najviše žele doći u Europsku uniju

 

Komentara 7

OL
olujasviholuja
23:05 11.12.2023.

Odmah si nacionalista kad ti je na prvom mjestu tvoja domovina. A što su ovi lijevi globasti i šoroševci ? Šljam ?

MA
Maksimiliano
21:41 11.12.2023.

to znaći da su globalisti ukrajince potrošili i red je na poljake ...

DU
Deleted user
00:03 12.12.2023.

nista se nece promjeniti, promjene koje ce se dogoditi su kozmeticke naravi a svijet je trenutno u funkcionalnoj krizi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije