Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.09.2017. u 10:00

Zbog sve toplijih mora smanjuje se broj godina koje prođu između razornih uragana na Atlantiku

U očekivanju uragana Irme vlasti na Floridi zapovjedile su evakuaciju 5,6 milijuna ljudi, dakle cijelu Hrvatsku i još milijun osoba. Prošao je uragan Harvey, sada je red došao na Irmu, a svoj nastup čeka Jose. Uragan za uraganom. Premda je američki predsjednik Donald Trump kazao kako ti uragani imaju nikad viđenu snagu, ipak je bilo i snažnijih. Irma je negdje na petom mjestu. Uragan Galveston koji je 1900. pogodio Teksas odnio je 8000 života i sravnao gradove sa zemljom, ali ne toliko zbog jačine koliko zbog činjenice da kuće nisu otporne kao danas. Kao što se u Japanu, a po zakonu trebale bi i u Italiji, kuće grade prema protupotresnim normama, na prostorima koje zahvaćaju uragani trebat će graditi kuće koje će izdržati jake udare vjetra.

Uragan Okeechobee sručio se 1928., a najsnažniji do sada bio je Labor Day, 1935., pa Allen (1980.), Gilbert (1988.) i Wilma (2005.). O jačini uragana postoje razne procjene, prema nekima je Irma na prvom mjestu. Ako se pogledaju datumi, vidi se kako se smanjuje broj godina između jednoga i drugog strašnog uragana. To znači da čovjek ipak utječe na klimatske promjene jer su nepogode učestalije. Antonio Navarra, predsjednik Euromediteranskog centra za proučavanje klimatskih promjena, kaže kako na stvaranje uragana, posebno na njihove razorne moći, znatno utječe porast temperature mora i oceana. Potrebno je izraditi nove modele prognoziranja kako bi se iz detalja moglo doći do određenih zaključaka o fenomenu. Danas, premda je znanost u meteorologiji napredovala, još nije moguće jasno razaznati što se događa, znanstvenici ne uspijevaju točno dešifrirati mehanizme koji djeluju zajedno i, primjerice, pomažu uraganu da održi golemu energiju kojom potom razara. 

Donald Trump
1/29

Guido Visconti, profesor atmosferske fizike, kaže kako je istraživanje na bostonskom sveučilištu MIT pokazalo da bi, kada bi se more zagrijalo do temperature od 48 stupnjeva, uragani postali veliki kao cijeli prostor SAD-a i imali bi brzinu vjetra od 800 km na sat. Nemoguća pretpostavka, ali dovoljno govori što znači zagrijavanje mora. Ako tome dodamo i kako razina mora raste, zasigurno bismo se trebali zamisliti nad sudbinom čovječanstva ako ne budemo mijenjali odnos prema klimi i svemu što nas okružuje. 

“Da Amerikanci nisu izabrali Trumpa, Majka Priroda ne bi imala nikakva razloga da bude tako prokleto ljutita”, izjavila je glumica Jennifer Lawrence, dobitnica Oscara. Dakako da glumica nema znanja meteorologa, ali izgovorila je ono što misle njezini sugrađani, posebno oni koji Trumpu spočitavaju najavljeni izlazak SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Irma ima promjer 700 km (kao Njemačka), njezino oko ima promjer 37 km (kao Berlin), objasnio je za list Bild mladi njemački meteorolog Frank Böttcher iz Hamburga, a juri 300 km na sat, kao Ferrari, dodali smo mi. Böttcher kaže kako su uragani učestaliji i snažniji te dodaje da kada gleda Irmu poželi da ona dobije moć govora i Trumpu kaže: “Hello Donald, željela bih se osobno predstaviti – Vaša klimatska promjena.” Zapravo, već mu se predstavila na njegovu imanju Chateau des Palmiers, na otoku St. Martin Plum Baya. Uragan je uništio 95% otoka, izjavio je Daniel Gibbs, predsjednik otočnog vijeća. Hoće li to promijeniti Trumpov odnos prema Pariškom sporazumu o klimi? Možda, jer “The Donald” iz dana u dan mijenja svoje mišljenje. No to ne znači da će reći kako čovjek utječe na Irminu ljutnju. Jer on tvrdi da zagovaratelji zaštite okoliša kuju zavjeru protiv SAD-a i njegova razvitka time što se protive upotrebi ugljena i nafte. Možda je i Irma dio te zavjere.

Komentara 4

DR
Draš
12:15 11.09.2017.

Dolazi kraj svijeta,ako ne platite desetinu iz svog đžepa idete u pakao,stara priča koliko i civilizacija,samo se malo mjenja u skladu sa vremenom.

DU
Deleted user
10:51 11.09.2017.

Ma hajde ne meljite. Uragan Irma ne dolazi ni do gleznja nekim uraganima iz proslosti, koji su ucinili 100 puta vise stete i koji su odnijeli tisuce zivota. Uragani u tome djelu svijeta su normalni u ovoj sezoni, taj ciklus se ponavlja vec tisucama godina i to nije nista novo. Mediji su dali tome uraganu nepotrebni publicitet, pretjeravajuci u svemu, pa cak i u lazima. Dok se mlati na televiziji i internetu o "uraganu", sakrivaju se vaznije vijesti i ne tretiraju se pravi probleme ovog svijeta. Sramota.

DU
Deleted user
11:09 11.09.2017.

Objasnite to i svom kolegi Ivkošiću. Za njega je globalno zagrijavanje "ljevičarska izmišljotina".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije