Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa triju mora

Trump: SAD neće koristiti plin da monopolizira vaše zemlje

Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.07.2017.
u 13:14

Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan je od tih projekata i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku, rekao je Trump

Američki predsjednik Donald Trump istaknuo je u četvrtak u Varšavi da Inicijativa triju mora može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku.

"Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku", rekao je Trump govoreći na otvaranju summita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Europe.

Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Trump
1/24

Trump se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je "je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome". Predsjednica mu je odgovorila: "Da, a mogu to i izgovoriti", aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk. Sastanak na vrhu Inicijative triju mora u Varšavi, na kojem je Trump počasni gost, posvećen je jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je ovaj summit nazvao "povijesnim", istaknuvši da ovaj dio Europe ima posebno značenje za njega. "Kao što znate, moja je žena iz Slovenije i ona voli Sloveniju", rekao je Trump.

– Hvala predsjedniku i predsjednici koji su domaćini ovog sastanka. Ovo je simbol prekrasne inicijative, obavili ste sjajan posao. Inicijativa je važan posao jer je moja supruga iz Slovenije. Nadišli ste godine i godine opresije i ujedinila vas je misija da će vaše ekonomije prodisati. Znam kakvi ste vi ljudi i sve nas to danas ovdje okuplja – započeo je Trump.

– Većina je infrastrukture iz starog Sovjetskog saveza. Vaš narod koristi stare ceste koje ne funkcioniraju tako dobro.
Inicijativa triju mora pobrinut će se da napredujete. Nova infrastruktura je ključna. Mislim da imamo najmanju stopu nezaposlenosti u SAD-u i naša vojska sve više jača.

Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Trump
1/10

Mi proizvodimo najbolju opremu i ulažemo milijarde. SAD je zemlja kojoj jako dobro ide, ukinuli smo restrikcije i burza je porasla za 3 bilijuna dolara u nekoliko mjeseci. Tu je bolji pristup energetici za SAD. Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve i to vrlo dobro jer imate jako dobre ljude koji će provesti ovaj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku. Također o interkonektoru između Grčke i Bugarske.

Pohvaljujem Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Austriju zbog plinovoda o kojem smo mnogo godina razgovarali. Projekt je stao, ali ja sam ga odobrio prvog dana mandata. Čestitam Vladi i narodu Poljske što su dobili prvu isporuku američkog plina. No, SAD neće koristiti plin da monopolizira vaše zemlje i bit ćemo vjeran partner u izvozu i prodaji. Isto tako, proizvodimo najbolje lovce i brodove. Nitko nam nije ravan u smislu vojne opreme. Uvest ćemo inovacije koje će osigurati ekološki pristup cijeloj priči – zaključuje Trump.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vodi današnji sastanak.

– Mnogo smo razgovarali o solidarnosti i našoj suradnji. Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni koji su rođeni s pogrešne strane "željezne zavjese" vidjeli su kako se svijet ruši. Zid je u fizičkom smislu srušen, ali ostale su brojne posljedice u našoj regiji, rekla je Grabar-Kitarović koja je održala bilateralni sastanak s američkim predsjednikom.

Osim bilateralnih odnosa, razgovarali su i o obrambenoj suradnji te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. Važna tema razgovora bile su i energetika i energetska sigurnost.

Podsjećamo, Trump je u srijedu doputovao u Varšavu i tako je započet četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj, a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu, gdje će se, među ostalima, bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Vladimirom Putinom.

Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera. "Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji", rekao je Duda na poljskom radiju. 

Trump će biti poseban gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i američki predsjednik sastat će se na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima. Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Komentara 219

HR
Hrvatska
11:52 06.07.2017.

Pametna i lijepa nasa predsjednica RH! Ponos nas! Volimo te predsjednice! ❤️💙❤️

MB
Mercedes benz
12:05 06.07.2017.

kraljice samo naprijed, neka te zlikovci još više mrze....

Avatar pendreck
pendreck
11:54 06.07.2017.

Izvrsna je ta iniciativa, svak acast i konacno Hrvatska tu sudjeluje. I vidite, Trump je dosao prvo u Poljsku , a tek nakon toga ide na G20 sastanak u Hamburg. To smeta naravno nijemce. Ali neka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije