Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKI FENOMEN

Dolazi la niña: Klimatski ekstremi bit će manje izraženi, ali ne zadugo

World Water Day to combat desertification and drought, in Chile
Foto: IVAN ALVARADO/REUTERS
1/5
25.03.2024.
u 09:29

El niño koji je započeo prošle godine u povijesti će ostati upamćen kao jedan od pet najjačih fenomena te vrste od kada postoje mjerenja

Svjetska meteorološka organizacija obznanila je da je 2023. bila najtoplija ikada zabilježena godina. Osim klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, tome je doprinio i vremenski fenomen el niño, koji donosi više temperature sjevernoj hemisferi. Znanstvenici smatraju kako se za nekoliko mjeseci opraštamo od njega jer nam dolazi la niña - njegova suprotnost.

Niño i niña, dječak i djevojčica, utječu na izmjenu slojeva tople i hladne oceanske vode u istočnom dijelu Tihog oceana. La niña označava "hladniju" fazu, ali i promjenu rasporeda padalina i putanje ciklona, objasnio je za N1 Sloveniju Blaž Šter iz Agencije za okoliš. Očekuje se da će započeti između lipnja i kolovoza, nakon kratkog neutralnog razdoblja.

Šter kaže kako je rano prognozirati koliko će jaki biti efekti ovogodišnje niñe, no u svakom slučaju, klimatski ekstremi bit će manje izraženi, makar privremeno. Upozorava kako to znači i da će sljedeći niño donijeti još više temperature. S obzirom na to da niña izvire u Tihom oceanu, od kojeg su i Slovenija i Hrvatska znatno udaljene, na nas niña neće imati znatan utjecaj.

“U principu, el niño je napravio više problema s vremenom na ovim područjima, pa očekujemo da će se dolaskom la niñe situacija globalno smiriti” poručio je Šter. La niña najveći utjecaj ima na Australiju, Indoneziju, te Južnu i središnju Ameriku - područja oko ekvatora i južnu Zemljinu polutku. Ona sa sobom također obično nosi i jaču sezonu uragana.

El niño koji je započeo prošle godine u povijesti će ostati upamćen kao jedan od pet najjačih fenomena te vrste od kada postoje mjerenja, piše Reuters. Šter nije mogao odgovoriti na pitanje koliko će trajati sljedeća niña, no dodao je da niño i niña obično traju po nekoliko mjeseci do godine dana, s periodima više i manje izraženog djelovanja.

GALERIJA Znate li koje je najdulje selo u Hrvatskoj? 'Idem kod susjeda' može značiti i par kilometara

World Water Day to combat desertification and drought, in Chile
1/8
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:37 25.03.2024.

Opet panika... A da se laže dokaz je i ovo: lani su novine naveliko pisale da Lago di Garda tek što nije presušilo, a sada imaju problem "viška" vode i razina opasno raste. Apsolutno sve i svako vrijeme je "dokaz"" klimatskih promjena: ako pada kiša - ili ne pada, ako je vjetrovito - ili nije , ako su temperature visoke - ili niske, ako pada snijeg - ili ne pada, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije