Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta nam je čađe

Dok piljevina pada po dvorištima, odjeću suše samo na tavanima

Moščeničani se bune zbog zagađenja iz Finela
Nikola Čutuk/PIXSELL
22.04.2010.
u 09:23

Za peći i dimnjak imamo sve potrebne certifikate koji potvrđuju da je emisija dima i čestica unutar dopuštenih vrijednosti, kaže vlasnik tvrtke Željko Žužić.

Mještani Nove Mošćenice ogorčeni su na susjednu drvnu industriju.

– Njihovo onečišćivanje zraka i okoliša zagorčava nam život i noću i danju. Po nama neprekidno pada njihova prašina, a često se ne može živjeti od užasna smrada – požalila se Ljubica Batnožić iz Ulice bana Tome Bakača. Njezine navode potvrđuju Mošćeničani iz okolnih ulica, J. J. Strossmayera, Krste Frankopana i Ljudevita Gaja, a posebno iz prve ulice do tvornice, Ulice Matije Gupca.

U njoj su se okupili nezadovoljni i zabrinuti Mile i Cecilija Perak, Zora Klačinski, Marica Kuzmanović, Dragica Stojaković, Katarina Miletić, Marica i Mersiha Sučec, Ana Buhin, Himzo Menković…

– Sitne čestice piljevine stalno zasipaju naša krovišta, dvorišta, vozila... Živimo u nezdravu okolišu, bojimo se za sebe, a još više za djecu u naselju – kaže Vinko Vijački.

– Svaki naš oprani automobil za pet minuta opet potamni od čađe i prašine iz susjedstva. Bio sam kod njih, razgovarao s njima, požalio se i izrazio negodovanje okolnih mještana. Pokazali su mi nacrte za ugradnju zaštitnih filtara, a mislim da će biti preslabi i nedovoljni za veliku količinu ostataka koje spaljuju – smatra Zoran Sučec.

Starosjedilac Mošćenice Salih Oreščanin u šali, ali s gorčinom u glasu, dodaje kako bi im Finel kao protuuslugu zbog onečišćenja mogao otvoriti besplatnu praonicu automobila.

– Ima dana kada je teško i disati. Napada nas ljepljiva prašina, a guši smrad sličan paljevini iznutrica peradi – opisuje Ferida Menković, a njezina susjeda Batnožić dodaje kako rublje suše samo ispod streha ili na tavanu.

Zbog stalnog onečišćenja zbog proizvodnje Finela mještani namjeravaju potpisivati peticiju i poslati je vlasniku tvrtke.

– Za peći i dimnjak imamo sve potrebne certifikate koji potvrđuju da je emisija dima i čestica unutar dopuštenih vrijednosti – poručio nam je preko svoje tajnice Željko Žužić, direktor i vlasnik tvrtke Solidum, kojoj pripada i pogon smješten u negdašnjem Finelu.

Iživciran, prema njegovu mišljenju neutemeljenim prigovorima, kazao je da se može i o tomu razgovarati ako je nekomu u interesu zatvaranje ove tvornice u kojoj radi 80 radnika.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:09 22.04.2010.

Dao Bog vatru, pa rece sluzite se po potrebi! A zasto drva mrze vatru?

KA
Kajgod
08:00 23.04.2010.

Isti slučaj i u Popovači, Sisačka ulica. Katastrofa! Koje to ministarstvo ili lokalna uprava može izdati dozvole za rad na temelju papira, a nitko od nadležnih zatim ne dođe malo u kontrolu istih... Privatnici=politika...

AH
ahorv418
21:33 06.05.2010.

Lako Žužić dođe do papira koji pokazuju daq je kod njega sve u redu, pa kum Mesić će sve srediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije