Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjen EPP

Dok cigarete na F1 reklamiraju potajno, u nas bliješte s panoa

morris
29.04.2010.
u 19:47

Sanitarna je inspekcija dobila anonimnu prijavu i čeka da joj se kompanija Philip Morris očituje o tom sponzorstvu, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Skupina uglednih liječnika optužila je Ferrarijev tim Formule 1 da podmuklo krši zabranu reklamiranja cigareta. Kako otkriva britanski Times, Europska javna zdravstvena organizacija zatražila je od britanske i španjolske vlade da smjesta pokrenu istragu o navodnim subliminalnim reklamama za cigarete te o milijardu dolara vrijednoj suradnji talijanske kompanije i proizvođača marlbora.

Godinama smišljali kod

Liječnici tvrde da je crveno-crno-bijeli barkod na Ferrarijevim automobilima i kombinezonima vozača ovog tima zamišljen da asocira na kutije marlbora. Poruke su to ispod granice ljudske percepcije, oko i razum neće ih registrirati, no riječ je o oglašavanju koje ide na nesvjesno jer čovjek podsvjesno prepoznaje brend. Kompanija Philip Morris, tvorac marlbora, godinama je bila zaštitni znak momčadi F1, ali prije nekoliko godina kada je EU zabranio oglašavanje cigareta u sportu, Marlboro se povukao. The Times tvrdi da Philip Morris i Ferrari imaju ugovor po kojem će tvorac marlbora dati Ferrariju milijardu dolara do 2011. U Ferrariju priznaju poslovni odnos, ali kažu da su iznosi "ludo pretjerani". Za sporan barkod tvrde da je samo dio tvorničke boje bolida. Frank Dobson, bivši britanski tajnik u ministarstvu zdravstva, kaže se tome ne čudi jer su kompanije godinama unaprijed smišljale načine kako se oglašavati jednom kada zakonom zabrane oglašavanje duhanskih proizvoda. Tvrtka Philip Morris priopćila je kako su uvjereni da ničim nisu prekršili zakone EU.

U Hrvatskoj, međutim, ta tvrtka nije se očitovala ni dva dana nakon što smo ih pitali o kršenju hrvatskog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Naime, na partyju Philipa Morrisa prošli tjedan u zagrebačkom Domu sportova reklame spomenutih cigareta nisu ni bile prikrivane – niz kutija "smiješio" se s upadljivo osvijetljenih displeja.

Duhan u Domu sportova

U mjerodavnoj inspekciji bili su upoznati sa slučajem.

– Uprava za sanitarnu inspekciju vezano za party u organizaciji Philipa Morrisa 23. travnja 2010. godine zaprimila je anonimnu prijavu. Na temelju nje zatraženo je očitovanje od Philipa Morrisa vezano uza sponzoriranje događaja, aktivnosti ili pojedinaca s ciljem, ili mogućim učinkom izravne ili neizravne promidžbe duhanskog proizvoda ili uporabe duhana – kazala je glasnogovornica Ministarstva zdravstva Zora Lažeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije