Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAO NA PLOVANIJI Talijani vadili i švercali dijelove keramike

Dojure do nalazišta, otmu i pobjegnu s amforama

23.06.2009.
u 16:25

Dvojica Talijana zaradila su kaznene prijave zbog nedopuštenog izvoza kulturnog dobra, odnosno nedopuštenog obavljana istraživačkih radova, priopćila je PU istarska.

Antička keramika u alfi
Mladić (23) zaustavljen je u ponedjeljak malo poslije ponoći kod Plovanije, a u prtljažniku alfe imao je komade keramike. Pregledom auta pronađeno ih je još 15, a ispostavilo se kako se radi o zakonom zaštićenim antičkim amforama. Nabavio ih je od 64-godišnjeg Talijana koji prebiva u Rovinju. Roneći na dah u uvali Veštar, dijelove je izvadio iz mora unazad mjesec dana.

Obojica su, uz odgovarajuće kaznene prijave, zaradili i optužne prijedloge prema Zakonu o zaštiti kulturnog dobra.

- Takvih slučajeva ima dosta. Ljudi ih vade za suvenir, baš kao i periske - rekao nam je arheolog Vladimir Kovačić iz Zavičajnog muzeja Poreštine. Prije tri godine, prisjetio se, nekoliko Talijana gumenjakom se zaletjelo do podvodnog nalazišta, izvadilo dvije amfore i pobjeglo prije nego je itko reagirao.

Lopovi vole tehnologiju
Ronjenjem na dah uz obalu više se kralo 70-ih, dok nisu djelovale službe, a razvoj tehnologije olakšao je vađenje iz većih dubina.

- U vlasništvu našeg muzeja je amfora koju smo prije nekoliko godina dobili na dar od, ako se dobro sjećam, carine. Kod Savudrije je podvodno nalazište amfora koje smo zaštitili ogradom. Problem je što ne znamo za sva nalazišta i što ih ne možemo sva nadzirati. Sjetite se olupine Barona Gautscha, odakle je prije nego je olupina zaštićena puno toga ukradeno. Dosta je da jedan od stotinu nešto uzme - rekao nam je Kovačić, koji trenutačno radi na iskapanju gospodarskog kompleksa u Larunu kod Červar Porta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije