Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK VS-A

Dobronić o odluci Sabora: Očekujem dobru suradnju sa sudovima i ministarstvom pravosuđa

Zagreb: U Saboru je započela 20. sjednica Odbora za pravosuđe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
15.10.2021.
u 13:03

Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova, napisao je

Sudac Radovan Dobronić na današnjoj je sjednici Sabora izglasan za predsjednika Vrhovnog suda. Za njegovo je imenovanje glasalo 120 zastupnika i zastupnica, dok je troje bilo "protiv". 

Podsjećamo, trakavica oko izbora predsjednika Vrhovnog suda trajala je mjesecima prije nego što je HDZ kazao kako će podržati kandidata kojeg je predsjednik Zoran Milanović predložio. 

Dobronić se oglasio povodom ove odluke te se zahvalio Milanoviću te hrvatskoj javnosti, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Povodom Odluke Hrvatskog sabora kojom mi je izglasano povjerenje za obavljanje funkcije predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske ovim putem želim zahvaliti predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Zoranu Milanoviću koji me predložio kao kandidata i Hrvatskom saboru koji mi je iskazao povjerenje za obnašanje ove najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti.

Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno ili putem medija. Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju sa Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa. Zahvaljujem medijima koji su pratili moj rad i postupak izbora te ih molim za još malo strpljenja dok ne sredim sve dojmove, stoji u priopćenju.

Na izglasavanje suca Dobronića na mjesto predsjednika Vrhovnog suda reagirala je i Udruga Franak. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Čast nam je izraziti svoje zadovoljstvo i sreću zbog današnje odluke Hrvatskog sabora o izboru Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Ovaj put iz sjene je izašao istaknuti sudac i pravnik u pravom smislu tih riječi te nakon dugo vremena preuzeo ulogu koja mu pripada, pa sada konačno na čelu našeg najvišeg suda imamo osobu koja svojim pravnim entuzijazmom, znanjem i stručnošću zaslužuje to časno mjesto.

Nadamo se da je tim činom završeno poglavlje višedesetljetne destrukcije hrvatskog pravosuđa koje nam je svima nanijelo više štete nego što se može zamisliti, i vjerujemo da će se percepcija građana o pravosuđu konačno moći popraviti pod pretpostavkom da se u cijelom pravosudnom sustavu počne raditi zakonito i po pravu, a ne po političkom oportunizmu.

Vjerujemo da će se sada i na drugim istaknutim mjestima u hrvatskom pravosuđu početi pojavljivati suci od integriteta i neupitni istaknuti pravnici, što će omogućiti kraj eroziji hrvatskog pravosuđa.

Čestitamo na izboru velikom Radovanu Dobroniću, sucu i istaknutom pravniku, čovjeku za primjer svakome pravniku, ali i političaru u pravosudnom sustavu, u ime svih naših članova i svih dužnika oštećenih nezakonitim radom hrvatskih banaka u stranom vlasništvu.

Čestitamo Vrhovnom sudu i svim njegovim sucima, jer su dobili predsjednika s kojim imaju priliku postati efikasni i potpuno usklađeni s odlukama Europskog suda.

Zahvaljujemo Predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je prepoznao potrebe neovisnog pravosuđa te predložio samostalnog i neovisnog kandidata, koji je prepoznat kako u narodu, tako i među političarima.

Zahvaljujemo i svim drugim sudionicima ovog postupka te zastupnicima Hrvatskog sabora koji su potvrdili svojom odlukom Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.'

>> VIDEO Kaos u Saboru: Oporba zauzela govornicu, Raspudić je recitirao prvo pjevanje "Pakla"!

 

Komentara 4

FR
Freedom
13:06 15.10.2021.

I HDZ i lažna oporba su glasali za istog kandidata, SDP=Most=Možemo=HDZ!!

DU
Deleted user
13:16 15.10.2021.

"Oporba" glumi oporbu kad je u pitanju npr. Hrt(kojeg nitko ni ne gleda), a kad su u pitanju druge stvari onda podržava HDZ prijedloge

MI
mica1111
14:33 15.10.2021.

Još jedan TT ( Tomašević ) ovoga ćemo moći zvati Smotanko, Zbunjenko, Slatki Aca ( to ja one koji imaju malo problema sa pamćenjem )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije