Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDLJIV GOLIM OKOM

Dobra vijest za ljubitelje astronomije: Nedavno otkriveni komet uskoro bi mogao projuriti pokraj Zemlje

A green comet named Comet C/2022 E3 (ZTF), which last passed by our planet about 50,000 years ago is seen from the Pico de las Nieves
BORJA SUAREZ/REUTERS
24.08.2023.
u 16:57

Tako će se komet, ako se ostvare procjene znanstvenika, Zemlji najviše približiti 12. rujna oko 11 sati, a od nje će biti udaljen oko 125 milijuna kilometara

Međuzvjezdani komet uskoro bi se mogao toliko približiti Zemlji da će biti vidljiv golim okom, najavili su znanstvenici. Komet Nishimura ranije je otkriven ovoga mjeseca, a prije nego što napusti solarni sustav približit će se zemlji.

Tako će se komet, ako se ostvare procjene znanstvenika, Zemlji najviše približiti 12. rujna oko 11 sati, a od nje će biti udaljen oko 125 milijuna kilometara. Kako se procjenjuje, građani će ga moći vidjeti golim okom, a navodno bi mogao izgledati kao ''prljava snježna kugla'', prenosi Daily Mail. Potom će se približiti Suncu te vratiti nazad u smjeru iz kojeg je došao, najavljuje se.

Inače, kometi su nakupina leda, prašine i kamena, a razlikuju se od asteroida po tome što asteroidi u sebi sadrže i metale. Kada se kometi dovoljno počinju približavati Suncu, led počinje isparavati zbog čega se na nebu vidi vidljiv ''rep'' kao i magličasti ovoj koji se naziva komom.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, krajem srpnja otkriven je još jedan komet kojeg bi promatrači na nebu mogli vidjeti iduće godine, 2. lipnja. Ono što događaj čini još uzbudljivijim jest to što će se približiti samo nekoliko tjedana nakon potpune pomrčine Sunca u Sjevernoj Americi, koja bi trebala nastupiti 8. travnja 2024.

>> VIDEO Spektakularni prizori na nebu: Pogledajte kako su izgledale suze sv. Lovre

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije