Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOSAN I IZNENAĐEN

Dobitnik nagrade Večernjakova domovnica: Pijanist Ivan Galić iz Berlina

Pijanist Ivan Galić dobitnik je nagrade Večernjakova domovnica
Foto: Željko Tutnjević
1/5
07.03.2023.
u 13:20

Pijanist iz Berlina Ivan Galić koji uspješno gradi karijeru u Njemačkoj jedan je od dobitnika nagrade Večernjakova domovnica koja se dodjeljivala u subotu, 4. ožujka, u njemačkom Bad Homburgu nedaleko Frankfurta na Majni.

Na svečanoj gala večeri okupio se velik broj Hrvata iz gotovo cijeloga svijeta, a Ivan je primio svoju Večernjakovu domovnicu. Nije krio svoj ponos, kao ni iznenađenje kad je doznao da je nominiran za najprestižniju hrvatsku nagradu izvan domovine.

– Kada sam saznao da sam nominiran za Večernjakovu domovnicu bilo je to veliko iznenađenje, a time i prolazak iz etape u etapu vezano za glasanje, kao i sam poziv na ovu manifestaciju koja je zaista prekrasna. Velika je čast biti dio ovoga svega što se ovdje događa i što se organizira. Ovo je jedan zaista eminentan događaj za Hrvate u inozemstvu i zato najveće pohvale Večernjem listu i Fenix magazinu na izvrsno organiziranom događaju. Možemo samo poželjeti da još dugo, dugo ovakav događaj potraje i da još puno talenata u inozemstvu dobije ovo bitno priznanje, rekao je Ivan Galić, dobitnik ovogodišnje Večernjakove domovnice po izboru čitatelja Večernjeg lista u kategoriji “Glazba”.

Ivan Galić, koji osvaja svojim nastupom, iskrenošću i fantastičnom predanošću glazbi i umjetnosti u kratkom razdoblju od početka studija 2012. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prešao je intenzivan i zanimljiv profesionalni put. Za svoj prvi CD s djelima Brahmsa, Schuberta i tri skladbe hrvatskog skladatelja Ive Mačeka dobio je izvrsne kritike od New Yorka, preko Luksemburga do Njemačke.

– Moj CD objavila je u lipnju 2022. eminentna, njemačka diskografska kuća Genuin. Zaista je dobro primljen od strane kritike jer su kritičari iz raznih magazina poput Pizzicata, Classical Music Daily i Piano News stvarno ga dobro ocijenili, najboljim ocjenama. S tim CD-om sam jako zadovoljan, kaže Galić.

Pijanist Ivan Galić dobitnik je nagrade Večernjakova domovnica
1/5

Već samo visoko školovanje Ivana Galića je dojmljivo jer je usporedno sa školovanjem u Zagrebu kao student razmjene otišao na Visoku školu Franz Liszt u Weimar i potom završio i Akademiju u Zagrebu i studij u Weimaru.

– Istovremeno završavam i Studij pod nazivom Talent Music Master Course u Bresciji (Postdiplomski studij) kod Milana i sada sam na zadnjoj stepenici, na Doktorskom studiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, govori Ivan Galić.

Nakon školovanja na različitim sveučilištima Ivan Galić je dobitnik nagrada na mnogim značajnim internacionalnim pijanističkim natjecanjima, od kojih je izdvojio Grand Prix na Mozartovom natjecanju u Berlinu, 1. nagrada na natjecanju “Citta di San Dona di Piave” u Italiji, posebne nagrade na Theodor Leschetizky natjecanju u Hamburgu, te na natjecanju Tbilisi Piano Competition u Gruziji.

- Pobjedom u San Dona di Piave dobio sam mogućnost održavanja ciklusa od pet koncerta od kojih ću prvi svirati u San Dona di Piave u travnju ove godine. Svi će se održati u Italiji. Repertoar za te koncerte biram sam, kaže poznati pijanist koji ima široki repertoar, a zanimljivo je da je s njemačkim ansamblom komorne glazbe Via Nova izvodio samo suvremenu glazbu dvadeset i prvog stoljeća.

– S ansamblom Via Nova bio sam na turneji u Južnoj Koreji. Bili smo jako dobro primljeni.Svirali smo izričito nove kompozicije, najčešće napisane baš za taj koncert koji se izvodio. S tim ansamblom sam nastupao i u Njemačkoj. Taj ansambl ima pet članova koji sviraju flautu, violinu, violončelo, klarinet i harmoniku. Ja sam svirao naravno klavir, ali i preparirani za posebne efekte. Inače, ja nisam njihov stalni član, kaže Galić.

Na pitanje koji je bio njegov zadnji koncert, Ivan Galić je odgovorio: – Zadnje što sam nastupio bio je moj solo koncert dvorani Salon Christophori u Berlinu. To je bilo obilježavanje tridesete obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Ovaj internacionalno priznati pijanist i umjetnik koji pored stalnih nastupa i gostovanja, djeluje i kao glazbeni pedagog s optimizmom gleda u budućnost. Obzirom na epidemiju i posljedice koje je izazvala zanimljiv je njegov stav o današnjem vremenu.

– Ima budućnosti za klasičnu glazbu. Nisam pesimist. Ima jedan podatak iz Njemačke, iz 2017. godine koji govori o tome kako je 2016. godine bilo više posjetitelja na koncertima klasične glazbe nego na nogometnim utakmicama 1. Njemačke savezne lige, rekao je Ivan Galić. 

VIDEO: Mama ŠČ! treća najgledanija pjesma Eurovizije na službenim stranicama u veljači

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije