Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.09.2021. u 21:11

Svijet pogađaju krize, ali svijet korača naprijed. Hrvatska korača zajedno sa svojim zapadnim partnerima i saveznicima, a dvije dobre vijesti današnjeg dana dokaz su toga

Bio je to poprilično dobar dan za Hrvatsku. Europska komisija isplatila je Hrvatskoj 818,4 milijuna eura, što je najveća pojedinačna uplata u hrvatski državni proračun u povijesti, i što označava službeni početak dijeljenje bespovratnog novca, namaknutim izdavanjem zajedničkih EU-obveznica na tržištu, što je povijesni iskorak za EU, a onda i za Hrvatsku. Druga dobra vijest stigla je iz Washingtona, gdje je američka vlada potvrdila da je konačno donijela odluku o ukidanju viznog režima za Hrvate. Za putnike u Ameriku to je važna vijest u praktičnom, ali za čitavu državu važna vijest i u simboličkom smislu jer je ispunjen cilj na kojem su razne hrvatske vlade radile godinama i Hrvatska se našla među 40 zemalja svijeta koje i kroz takvu privilegiju potvrđuju bliske odnose sa SAD-om.

Zvuči kao da su se naši transatlantski prijatelji i saveznici dobro koordinirali pa objavili dvije nama značajne vijesti u razmaku od par sati, ali nisu, to podudaranje je očito stvar slučajnosti. Ali nije slučajnost da se to događa. Iza obiju odluka je predan rad i čitave Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, i niza javnih službenika. Onih često ozloglašenih birokrata (europskih, hrvatskih, američkih, svejedno) kojima ipak, kad isporuče rezultat od kojeg obični građani kojima služe imaju velike koristi, trebamo nalijepiti i koju pozitivnu, ne samo negativne etikete. 

Hrvatska je šesnaesta od 27 država članica EU kojima je isplaćen predujam iz novog europskog Mehanizma za oporavak i otpornost. Nije to, dakle, neki izniman uspjeh isključivo s naše strane, ali, svejedno, isplata tog predujma (13 posto od ukupno 6,3 milijarde eura) službeni je početak onoga što bi i u Hrvatskoj trebalo biti vidljivo kao jedna velika šansa za, zapravo povijesni, iskorak naše zemlje i naše Unije. Po prvi put, povrh svih milijuna i milijardi eura iz kohezijskih, strukturnih i investicijskih fondova EU, Hrvatska prima i novac koji nije iz klasičnog EU-proračuna, nego je namaknut izdavanjem zajedničkih EU-obveznica na tržištu.

Svijet pogađaju krize, ali svijet korača naprijed. Hrvatska korača zajedno sa svojim zapadnim partnerima i saveznicima, a dvije dobre vijesti današnjeg dana dokaz su toga. 

Komentara 38

HU
Hubrvi
21:47 28.09.2021.

I opet je Plenkovic odradio super posao.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
21:59 28.09.2021.

Svaki dan bolje vjesti, usprkos oporbi!

Avatar zagorac2
zagorac2
23:54 28.09.2021.

dali je i Vrucic dobio isto tu lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije