Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novina: Usklađivanje pravilnika s odlukom Ustavnog suda

Dnevna parkirna karta - novo ime za kažnjavanje vozača

parking
Arhiv VL
10.12.2009.
u 23:03

Cijena će joj biti 250 kuna za prvu, 150 za drugu i 80 za treću zonu. Ne platite li parkiranje, dnevnu kartu naći ćete na vjetrobranskom staklu.

Dnevna parkirna karta - najnoviji je proizvod majstorske radionice Mate Kraljevića, direktora Zagrebparkinga.

Čeka se samo potpis
Cijena će joj najvjerojatnije biti 250 kuna za prvu naplatnu zonu, 150 kuna za drugu i 80 kuna za treću zonu. Čeka se samo potpis gradonačelnika Milana Bandića. Zbog visoke cijene jasno je da se tom novom Zagrebparkingovom uslugom vozači neće koristiti često. Ona je zapravo novi način kažnjavanja vozača.

Da je tomu doista tako jasno je kada usporedimo predložene cijene dnevnih karata i još uvijek vriejdeću kaznu za neplaćeno parkiranje, koja iznosi 250 kuna. Novi pravilnik o naplati parkiranja počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2010. godine. Ako ne platite parkiranje ili vam plaćeno vrijeme istekne, Zagrebparkingovi kontrolori na vjetrobranskom staklu ostavit će vam kaznu - pardon, dnevnu kartu - koju ćete morati platiti u roku od osam dana.

Podsjetimo, Ustavni sud je lani dosadašnju praksu kažnjavanja za parkiranje bez kupljene karte ili za prekoračenje plaćenog vremena proglasio protuustavnom.

Presudio je da su Zagreb i još deset gradova u Hrvatskoj povrijedili 295. članak Zakona o obveznim odnosima, koji kaže da se ne smije naplatiti novčana kazna, već samo naknada čija je visina ograničena cjenikom za rok u kojem je parkirališno mjesto korišteno. Dakle, naplatiti bi se smio samo onaj sat parkiranja koji nije plaćen. Ustavni je sud svim gradovima dao rok da do 31. prosinca svoje pravilnike o naplati parkiranja usklade s Ustavom.

– Glavni razlog zbog čega uvodimo dnevnu kartu jest usklađivanje našeg pravilnika s Ustavom. Uvažili smo sve primjedbe Ustavnog suda i u suradnji sa stručnjacima s Pravnog fakulteta donijeli novi pravilnik, koji je u skladu sa svim važećim zakonima i s Ustavom – rekao je Davor Jelavić, pročelnik Ureda za promet i komunalne poslove.

Veliki novac u igri
Uopće ne treba sumnjati da je sve usklađeno sa zakonom, jer u pitanju je veliki novac. Naime, prošlu je godinu Zagrebparking završio sa 50.894 kune dobiti, a samo od naplate kazni zaradio je oko 20 milijuna kuna.

Komentara 40

IZ
Intruder_ZD
09:39 11.12.2009.

Naprosto je nevjerojatno na koje sve nacine lopine kamce novac od ljudi. Samo me zanima za taj novac dali mi je auto osigurano od provale, ostecenja itd. Sto toliko naplacuju, cestu? Pa cestarinu placam pri produzenju registracije :(

OB
-obrisani-
08:47 11.12.2009.

Pitam se, da li će tko odgovarati za protuustavni Pravilnik i da li će tko nadoknaditi štetu, kako gradu, a tako i oštećenim osobama? Koliko li nesposobnosti struke u Holdingu ili drugdje gdje je i po čijim procedurama je sve to prošlo...

DO
doktorica
09:59 11.12.2009.

Kamenjarska posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije