Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVE U GOSPIĆU

Djevojčica Dara prva je lička Ukrajinka rođena u Hrvatskoj

majka Olha
Foto: Kristina Štedula Fabac/PIXSELL
1/5
11.05.2022.
u 22:30

Majka Olha Holovčak iz Poltave je pobjegla u ožujku, a ima i 13-godišnjeg sina Borisa koji pohađa osnovnu školu u Gospiću. S njom je i njezina 82-godišnja majka Zoja

Malena Dara, koja je u Općoj bolnici u Gospiću rođena u subotu 7. svibnja, veliko je veselje svojim roditeljima, bratu, bakama, tetama, čitavoj rodbini koja njezinoj majci Olhi danima šalje čestitke i poruke ohrabrenja. Da je sve u redu i da nema nesretnog rata u Ukrajini, Daru bi među prvima zagrlio i njezin otac, no, nažalost, on je ostao u gradu Poltava koji se nalazi u središnjoj Ukrajini, a odande potječe njegova obitelj, supruga Olha i 13-godišnji sin Boris Holovčak koji su izbjegli u ožujku.Na spomen supruga Olhi Holovčak, koju smo posjetili u gospićkoj bolnici, suze naviru na oči. Ne može pričati, samo odmahuje glavom i gleda prema svojoj kćeri.

Mikrobiolog po struci

– Lliječnici i cijelo bolničko osoblje vrlo su ljubazni i odgovorni ljudi, porod je prošao u redu, sve je dobro i zahvalna sam svima na pomoći. Ovih dana izaći ću iz bolnice i vratiti se u hotel Ana u Gospiću. Tamo sam s majkom i sinom Borisom koji ima 13 godina i pohađa školu u Gospiću. Ide u 7. b razred – priča nam kroz osmijeh Olha, a u sporazumijevanju joj pomaže program za prevođenje na mobitelu. Ne zna još dobro hrvatski, ali uči polako. Sinu, kaže, ide bolje s obzirom na to da hrvatski jezik uči u školi. Kaže nam da je smještaj u hotelu odličan, riječ je o obiteljskom hotelu pa se taj obiteljski odnos i osjeti. Hvali domaćine i sve koji im pomažu, no, dodaje, voljela bi se vratiti u domovinu. Po zanimanju je mikrobiolog i u Poltavi je radila u struci, bila je i voditelj laboratorija. Posao i grad je, kao i drugi Ukrajinci, morala ostaviti zbog rata i bombardiranja zbog čega su im životi bili ugroženi. Svojem petom unučetu veseli se i njena majka Zoja Georgijvna Volic, koju smo posjetili u Hotelu Ana u Gospiću gdje je smješteno 49 izbjeglica iz Ukrajine.

– Našu nam je Daru sam Bog poslao, zato je i dobila ime Dara, ona nam je dar od Boga. Imam tri kćeri, a sada i pet unuka te dva praunuka. Jako sam sretna zbog naše Dare, veselim se što će uskoro doći k nama. Veselim se, ona nam je jedno veliko svjetlo u mraku koje nas je snašlo u Ukrajini. Molim se Bogu da se taj rat što prije završi, da nitko od naših ne strada i da možemo uskoro u svoje domove. U Hrvatskoj nam je jako lijepo i dobro, u Hotelu Ana je odlično, svi se brinu za nas na čemu smo svima beskrajno zahvalni. Ali znate i sami da je čežnja za domom velika – priča nam baka Zoja. Njezin unuk Boris, Darin brat, bio je u školi, ali baka kaže da se veseli svojoj sestrici. Porod Olhe Holovčak (43), kažu nam u Općoj bolnici Gospić, prošao je u redu. Malena je Dara rođena u subotu ujutro u 10 sati, a bila je teška 3320 grama i duga 50 centimetara. Među prvim posjetiteljima bili su joj lički župan Ernest Petry sa suradnicama te članovi Crvenog križa Gospić.

– Na svijet je stigla prva lička Ukrajinka! S posebnim oduševljenjem smo posjetili rodilište gospićke bolnice u kojoj je na svijet stigao mali anđeo, mala djevojčica, “lička Ukrajinka” imenom Dara. Svjedočeći svakodnevnim ratnim strahotama koje proživljava ukrajinski narod, simbolika rođenja potvrda je kako svjetlost uvijek pobjeđuje tamu. Stoga, neka rođenje male Ukrajinke bude simbolika pobjede života nad smrću, dobra nad zlim i ljubavi naspram mržnje. Draga naša djevojčice Daro, želimo ti svako dobro u tvojoj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj – napisao je župan Petry nakon posjeta Dari.

Spasili živote djeci

Inače, u Ličko-senjskoj županiji trenutačno je smješteno oko 500 izbjeglica iz Ukrajine. Otkako su počeli pristizati, od ožujka ove godine, putem Prihvatnog centra u Gospiću zbrinuto je više od 650 ukrajinskih državljana. Župan Petry dodao je da će o svima, a posebno o malenoj djevojčici, Hrvatska i Ličko-senjska županija nastaviti voditi brigu kao što se to i dosad činilo kad je riječ o svim ukrajinskim dr- žavljanima koji su spas iz ratne Ukrajine pronašli u Hrvatskoj. U našoj je zemlji, prema Vladinim podacima, u ovom trenutku 17.300 Ukrajinaca, a 85 posto njih su žene i djeca.

– Do sada smo u sklopu Hitnog bolničkog prijma Opće bolnice Gospić zbrinuli stotinjak izbjeglica iz Ukrajine, od čega oko 70 posto djece. U dva smo slučaja imali životno ugrožene mališane dojenačke dobi kojima smo spasili živote – jedno je dijete imalo zapetljaj crijeva, a drugo tešku sepsu. Sve je dobro završilo. Inače, kada je riječ o djeci koja su izbjegla iz Ukrajine, najčešće nam dolaze jer imaju COVID-19 ili rota virus. Prema mojim saznanjima, imamo još dvije žene izbjegle iz Ukrajine koje su trudne. Naša je bolnica spremna pomoći im u svim njihovim potrebama – kazala nam je Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
Jania
12:16 12.05.2022.

Dobro nam došla mala Ličanka Dara, poželimo joj puno sreće u životu.

PV
prcko.vita
07:26 12.05.2022.

I baš da joj da ime Dara, kao ona Dara iz Jasenovca, jel joj možda Vučić i Dodik kumovi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije