Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opekline

Dječaka na sanjkama opekao zaleđeni dalekovod

dalekovod
Foto: Rudolf Krznarić/VLM
1/3
14.12.2010.
u 12:19

Mihael Luka Šnajder (15) ima opekline drugog i trećeg stupnja na oko 70 posto tijela, i to na nogama, trupu i ramenima

Petnaestogodišnji Mihael Luka Šnajder iz radničkog naselja Krč u Kutini, sanjkajući se nedaleko od svoje kuće, opekao se dotaknuvši visokonaponski dalekovod od 110 kilovolta i opečeno mu je sedamdeset posto tijela! Od petka navečer na Odjelu je za opekline u zagrebačkoj Traumatološkoj klinici. Stanje mu je stabilno, no liječnici još uvijek ne žele ništa prognozirati.

Vrpce upozorenja

Nesretni učenik drugog razreda srednje Ekonomske škole u Kutini opekao se na visokonaponski dalekovod od 110 kilovolta, odnosno na električne vodiče aluminijsko-čeličnog užeta koji su se zbog snijega zaledili, a zbog težine se spustili na visinu od samo 227 centimetara od tla što je bilo dovoljno da dječakovo tijelo zatvori strujni luk.

To su tijekom očevida ustanovili policajci Policijske uprave sisačko-moslavačke. Točne okolnosti nesreće još nisu poznate. Uz policajce su na očevidu bili i djelatnici HEP-a, koji su nakon tragedije mjesto obilježili žutom vrpcom upozorenja kako se nesreća ne bi ponovila. No, govori se da su žutu vrpcu trebali staviti nakon što su se žice dalekovoda zbog hladnoće spustile.

Tog poslijepodneva trojica dječaka sanjkala su se na nasipu akumulacijskog jezera, koje se nalazi nekoliko stotina metara od Lukine obiteljske kuće.

– Dogodilo se to u 15.30 sati. Luka se pošao sanjkati kod dalekovoda kao uvijek. Nikad se ništa nije dogodilo. Prelazio je potok, žica je bila spuštena i začula se eksplozija. Vozilom Hitne pomoći iste je večeri iz Kutine prevezen u Zagreb – kazao nam je Lukin otac Ivica Šnajder jučer u Traumatološkoj bolnici.

Luka, kaže otac, ima apetit, razgovara s njima, a cijelu situaciju podnosi iznenađujuće hrabro za njegov uzrast.

– Nijednom nije zaplakao, ne žali se, a medicinske sestre kažu da je jako dobar i poslušan – govori otac pa zamalo kroz plač dodaje:

– Ne znam bih li se ja tako dobro držao da sam na njegovu mjestu.

Sve najbolje o dječaku

– Vjernik sam i sve je u Božjim rukama, pa što bude. Ali nadam se da će sve biti u redu – kaže otac.

Susjedi pak o Luki imaju samo riječi hvale.

– O dječaku mogu reći sve najbolje, žao mi je njega i njegovih roditelja. Nadam se da će se uspjeti oporaviti – kazala je susjeda Šnajderovih Marijana Eršek te dodala da joj nije jasno kako se takva nesreća mogla dogoditi mladiću koji će u siječnju navršiti šesnaest godina.

Mještani kažu da dosad nije bilo problema s tim dalekovodom, koji prolazi duž makadamskog puta kojim se u Krču svakodnevno koriste, a na jezeru se tijekom ljeta mještani kupaju.

Komentara 23

MM
Mladen Miletić
13:45 14.12.2010.

Ništa nije normalno i ispravno na tome Balkanu jedino u Hapšenju su super soposobni a naroćito u optuživanju i podvaljivanju.. Ili mine ili struja svuda ti prijeti opasnost i guja !

Avatar Časna seka
Časna seka
21:24 14.12.2010.

Rodijaci iz HEP-a uzeli novac namijenjen za održavanje dalekovoda.

RO
ronin
12:50 14.12.2010.

dečko od 15 godina je malo prestar za sanjkanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije