Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2015. u 12:00

Sukob dvaju pristupa, individualnog i državnog, u Rijeci je došao do krajnje točke. Nema natrag i to se više nikad ne smije ponoviti.

Devetogodišnjem dječaku koji je, shrvan roditeljskim uvjerenjima i tromim djelovanjem sustava, umro u riječkoj bolnici, ne znamo ime. Nije objavljena ni njegova posljednja fotografija. I da je snimljena, ne bi nosila tako snažnu simboličnu i univerzalnu poruku koja bi, kao u slučaju trogodišnjeg Aylana Kurdija, ponudila (i nama u Hrvatskoj) kakvo-takvo opravdanje za objavu.

Ta fotografija mrtvog, teškom bolešću iscijeđenog djeteta u bolničkoj postelji bila bi još mučnija i potresnija. I bez dječjih krikova koji su noću budili susjede i tjerali ih da preskaču ogradu u pokušaju da urazume oca ne bi li dao pristanak za konvencionalan način liječenja djeteta s rakom limfnih čvorova. Premda bi sve to trebalo objaviti kao upozorenje do čega mogu dovesti roditeljska prava i shvaćanje, koje smo i nedavno mogli čuti – kako nitko, pa ni država ne zna što je za dijete bolje od njihovih roditelja. Dječakov otac, prema onome što je rekao novinarki Indexa, još je uvjeren da su trave, sokovi i bioenergija bolji od "bojnih otrova" koje bi dobivao kroz kemoterapiju.

Očito, i DORH će imati težak posao dokazati roditeljima da im je dijete žrtva njihova uvjerenja. Sukob dvaju pristupa, individualnog i državnog, u Rijeci je došao do krajnje točke. Nema natrag i to se više nikad ne smije ponoviti. Dječakovi susjedi reagirali su kako i trebaju, maksimalno se angažirajući u pokušaju spašavanja djeteta. Sve ostalo, u ovom i svim budućim slučajevima treba detaljno preispitati. Pa i aktualni protokol postupanja u ovakvim slučajevima kad je život djeteta u pitanju, a koji su, prema dostupnim podacima, i Dječja bolnica Kantrida i Centar za socijalnu skrb u Krku poštovali u najboljem interesu djeteta.

Općinski sud u Rijeci to tek treba dokazati. Zar stvarno nije bilo moguće izdati privremenu mjeru u roku od 24 sata, umjesto što je za ročište trebalo 10 dana, pa je onda još 15 dana dano roditeljima da dostave dokaze o nastavku liječenja? Pitanja su to teža ako je dječak uz klasično i hitno liječenje imao i najmanju šansu da živi.

>> Uplatila mu velik iznos za 'liječenje' rođaka

>> Šaman ubio četvero male djece pokušavajući ih osloboditi demona

Komentara 12

AM
Axis Mundi
12:49 09.09.2015.

na stranu moguća "patologija" što se samih roditelja tiče, njihovog načina života itd, no ima li čovjek pravo na izbor, ili se u sve treba netko miješati? znam ljude koji su odbili uobičajeno liječenje. imali su pravo odabrati, jer ne postoji zakonska prisila da MORAŠ pristati na standardno liječenje tj. "liječenje". sistem u mnogim kompliciranim situacijama ne reagira i djeca su bukvalno prepuštena na milost i nemilost roditelja. žao mi je dječaka, no kad je dijete malo, roditelji izravno odlučuju o njegovoj sudbini, to je valjda svima jasno. ili? danas roditelju ne smiješ ni banalnu sitnicu "prigovoriti" ili nešto savjetovati, jer što se tko ima, je l', miješati u odgoj itd. u svakom slučaju, ne daj, Bože, nikome ovakva iskušenja.

AT
Atanazije
12:21 09.09.2015.

S ovim slučajem došlo je do izražaja lešinarenje novinarstva, dno na, lešinarenje sustava, a sve u cilju oduzimanja roditeljskog prava, jer država bolje skrbi o dobrobiti nečijeg djeteta. Neka se ustoboči JEDAN liječnik i neka kaže da bi dijete preživjelo agresivni oblik raka limfnih žlijezda da su ga liječili kemoterapijom! Ministrica, koja pijana pada preko stuba, je to nonšalantno tvrdila. Dijete nije bilo pokopano kad je krenulo lešinarenje i agresija prema roditeljima koji su pokapali svoje dijete i učinili ono što su smatrali da je najbolji način da ode s ovoga svijeta, jer mu pomoći nije bilo. To govorim iz prve ruke. Zar nitko od onih koji zapišavaju doslovce ovaj slučaj nema srama, morala, ljudskog digniteta?

DU
Deleted user
12:20 09.09.2015.

Žao mi je djeteta... a negdje sam vidio sliku roditelja, nekako mi se čine čudacima... stalne svađe sa susjedima, policija , socijalna služba itd.... a tromost sudstva.... pa, kada dajemo svakakva prava svakojakim čudacima, ništa čudno... a ni socijalne radnike nije previše briga, izbrbljaju kaj imaju, malo se naprave važni, i onda - ajmo na kavicu, dosta za danas... nemam neko posebno mišljenje o ovoj temi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije