Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oni ih čuju

Djeca puše i piju, a roditelji za sve krive vršnjake i školu

nasilje
Pixsell
03.01.2011.
u 16:43

Poremećaji u ponašanju jesu i izostajanje s nastave, nedisciplina u školi, neposlušnost, prkos, skitnja, laganje, prijetnje, pušenje, konzumiranje droge i alkohola, ostajanje vani unatoč zabrani roditelja, ispadi bijesa, kažu psiholozi

Tek im je prosječno 14 godina, a već su “etiketirani”. Ometaju nastavu, ne poštuju autoritete, šake im “polete” prema vršnjacima, vrijeđaju i ponižavaju druge. Skiću se po gradu u nedopušteno vrijeme, piju, puše.

Nasrnu i na majku

Ima i onih koji su već prošli kroz vrata Prekršajnog suda i Centra za socijalnu skrb. Uz njihova imena, pak, vežu se tučnjave u izlascima, obično u alkoholiziranom stanju.

– Neki su poznati i zbog obiteljskog nasilja, naguravanja i vrijeđanja, i to najčešće prema majkama – navodi psihologinja Marina Perković Kovačević, volonterka osječkog Sunca – Društva za psihološku pomoć.

Svi su oni od rujna sudionici trogodišnjeg programa za pomoć djeci koja imaju poremećaj u ponašanju ili im on prijeti. Projekt je osmislilo “Sunce”, a uključuje radionice, savjetovanja, predavanja. Savjetovalište je dosad posjetilo 14 djece te 16 roditelja, od 80 planiranih korisnika na godinu dana. Na adresu Sunca upućuju ih Centar za socijalnu skrb, dječji psihijatrijski odjel KBC-a Osijek, Prekršajni sud, ali i školske stručne službe.

Neprepoznavanje ili nepriznavanje ovih poremećaja najveći je problem, upozoravaju psiholozi. – Na djeci se vrlo rano vide naznake tko će možda jednom nekoga ozlijediti ili biti sklon kriminalnim radnjama i treba što prije reagirati. Nažalost, ponekad je i u petom razredu kasno ako roditelji ne znaju gdje griješe – upozorava Silvija Mihaljević, voditeljica Sunca.

Negiraju problem

Školske stručne službe često se nađu pred zidom kada roditelje upozore da im je dijete drukčije - ismijavaju ih, prijete tužbama, prijavljuju pravobraniteljici.

– Roditelji starije djece djelomično prihvaćaju problem, ali svaljuju svu krivicu na njih i utjecaj vršnjaka, a svoju odgovornost ne vide. No, roditelji mlađe djece ne misle da tome treba pridavati veliku važnost, govore da se njihovo dijete “izdvaja kao problematično, a svi se tuku” – navodi. Događa se, dodaju, da upravo oni koju nisu vjerovali stručnim službama u osnovnim školama zatraže pomoć psihologa nekoliko godine kasnije. – Apeliramo na roditelje da shvate važnost njihove suradnje s nama. Nažalost, ima onih koji vjeruju kako su probleme riješili dovevši dijete psihologu – poručuju naše sugovornice. Telefon psihološke pomoći radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19 sati, a broj je 368 888.

Zabrinjava da su 278 kaznenih djela počinila djeca i maloljetnici lani u PU osječko-baranjskoj. U policijskim spisima do kraja rujna nakupilo se 169 takvih kaznenih djela. Riječ je najčešće o nanošenju tjelesnih ozljeda kada su djeca počinitelji, dok su maloljetnici poznati zbog krađa.

Komentara 20

Avatar ivek
ivek
21:36 03.01.2011.

aj me ,,, dica su sve naucila od roditelja... puse- piju- drogiraju se- i gledaju porno... traze da dica budu dobra.. a sami roditelji su kreteni

ŠI
Šiljka
22:45 03.01.2011.

Dakako da sve ide iz obitelji, a ostalo samo utječe dalje na formiranje dječje i kasnije adolescentske ličnosti...no, problem bi se uvelike mogao riješiti, uvjerena sam, sportom, kretanjem i izbacivanjem kako negativne energije tako i viška energije, što se često tumači kao obijest...Ali, teško je današnje klince zainteresirati za išta, pažnja im je kratkotrajna, neovisno dožive li uspjeh ili ne...izostaje motivacija i zaista je teško raditi s njima, a živjeti mora da je još teže...no suradnjom roditelja i škola, te ostalh institucija koje su zadužene za djecu, čuda bi se učinila...Kod nas ta praksa još nije zaživjela, bar ne istinski i zbog djece. Na žalost.

MA
mamba64
21:34 03.01.2011.

2012 God svijet će zadesiti velika katastrofa.Zato pušite pite jedite uživajte još ovo malo vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije