Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF HSP-A OTVORENO O IZBORNOM PORAZU, SVJETSKOJ TURNEJI, ODNOSIMA U STRANCI

Đapić: Sa Sanaderom oprezno, s Račanom nikad više

hrv-anto-txt.jpg
import
21.04.2006.
u 19:00

Šef HSP-a Anto Đapić ne bježi od loših rezultata na ponovljenim izborima, ali i dalje odbacuje optužbe da je na čelu stranke trgovaca. Snažno uzvraća udarce, tvrdi da nije postao premekan i da zbog njegove politike transformacije stranke HSP neće postati preslik HDZ-a.

HSP u anketama bilježi pad popularnosti. Je li počeo povratak pravaša na standardnih šest, sedam posto potpore?
 Naravno da nije. Riječ je o blagom padu, pri čemu HSP i dalje čvrsto stoji na trećem mjestu. Ne vidim tko bi nas mogao maknuti s tog mjesta. HSS? HNS? Tko stoji bolje od nas? I dalje tvrdim da ćemo u sljedećem mandatu imati 15-20 zastupnika u Saboru i da ćemo definirati parlamentarnu većinu.

No, dobili ste težak udarac u Velikoj Gorici i Požeškoj županiji.
 Točno. Naši protivnici uživaju jer sam sad malo ranjiv, ali naše je loše vrijeme prošlo. No, tim se malim izborima pridaje važnost kao da su državni. Cijelo se vrijeme zaboravlja da je početkom prosinca, kad smo u anketama bili na vrhuncu, zavladala nevjerica u HDZ-u i SDP-u. Uzbunili su se i krenuli u napad na HSP. Iza nas su četiri krajnje nepovoljna mjeseca u kojima se poklopilo mnogo loših stvari. Najprije je bila afera Zec. Potom je SDP pritisnuo HDZ da raspiše izvanredne izbore. Sanader je, kao za vraga, pristao pogrešno procjenjujući da će HDZ pobijediti. I SDP i HDZ upeli su se da svu krivnju za ponavljanje izbora svale na nas proglašavajući HSP trgovcima koji love u mutnom. No, istina je da se trgovalo našim vijećnicima, trojicom izdajica, a stranka ih je pokušala spriječiti da sruše koalicije u koje je ušla.

Jako ste ogorčeni na te optužbe.
 Jer su nepoštene. HSP je jedini na lokalne izbore išao sam kako bi poslije mogao nesputano pregovarati. Uglavnom smo koalirali s HDZ-om, a kao eksperiment izdvojili smo samo Veliku Goricu u kojoj smo išli sa SDP-om.

Biste li i danas koalirali s Račanom?
 Sigurno ne bih! S Račanom nikad više! Račan se ponio krajnje nekorektno prema HSP-u, ali nam je i pomogao. Dosad smo ih štedjeli, jer sam se zalagao da gradimo mostove, ali više nemamo razloga. SDP se ukopao u svoj ideološki rov. Račan hvali Tita i samoupravljanje pokazujući da SDP nije prošao reformu i da su to prerušeni komunisti. Prozivat ćemo ih za sve loše poteze: od parafa na Sporazumu o Piranskom zaljevu, preko nuklearke Krško, do odnosa prema Domovinskom ratu... Bit ćemo oštri prema SDP-u jer moramo upozoriti javnost da bi njegov povratak na vlast bio loš za Hrvatsku.

I vaši ljudi smatraju da ste zbog eksperimenta sa SDP-om poraženi u Gorici.
 U Gorici smo vodili neprepoznatljivu kampanju. SDP nas je izdao, a mi smo ga štedjeli. Umjesto da se obrušimo i na SDP i na HDZ, mi smo nastupili pristojno, građanski. I u Požegi smo nastupili uljuđeno pa smo poraženi. U Dubrovačkoj županiji, gdje smo išli žestoko, prošli smo solidno.  

Je li vam žao zbog suradnje s Vladom Zecom? Govore da je HSP time izgubio nevinost jedine stranke bez privatizacijskih mrlja.
 Bilo bi nekorektno da se sad vadim na Vladu Zeca. Do angažmana V. Zeca HSP nije gotovo ni postojao u toj županiji. No, i taj je eksperiment završen. Zeca kao poduzetnika nije stvorio HSP, a naš je angažman u vezi s Kamen Ingradom bio motiviran željom da pomognemo i spasimo radna mjesta. No, nemamo veze s privatizacijskim procesima. Jadno je spočitavati nama da smo nešto nečasno radili, a istodobno se koaliranje SDP-a i Jamba drži visokim činom demokracije iako svi znaju da je prve milijune stekao trgovanjem s MORH-om prema korupcijskim uvjetima.

Što vam to govori o Račanu koji poziva na moralnost u politici?
 Isključivo o njegovoj nedosljednosti i političkoj nemoralnosti.

Oštri ste prema Račanu, a prema Sanaderu?
 Sa Sanaderom treba biti oprezan, jer kad zagusti, misli isključivo na sebe. Uspio je preživjeti nepopularne poteze koje je povukao. Neosporan je autoritet u svojoj stranci. Bolji je u vanjskoj nego u unutarnjoj politici. Ja imam interesa za suradnju s njim u budućoj državnoj vlasti, a ako je ima i on, razgovarat ćemo. No, upozorit ću birače da bi slaganje vlasti s HDZ-om bez HSP-a bilo loše i ne bi donijelo promjene u odnosu na ovo što sad imamo.   

Ironični komentari kažu da toliko šminkate imidž da će se HSP pretvoriti u nešto tvrđu varijantu HDZ-a.
 Neće biti tako. Profilacija je u nekim segmentima nužna. Ne treba nam percepcija crnokošuljaša ni kompromitirajuća ikonografija.

Čemu služi vaša svjetska turneja, Izrael, Njemačka, SAD, Vatikan..., kad je vašim biračima dovoljno da HSP bude poštena domoljubna stranka u kojoj nisu kalkulanti?
 U HSP-u ni sad nisu kalkulanti. Mi se nismo ni u čemu kompromitirali. No, očito je da ono što je dopušteno Račanu, Sanaderu, Ožboltici, Pusićki, Čačiću... nije dopušteno meni.

Neki se vaši suradnici boje da Mate Granić na vas ima prevelik utjecaj i da vas savjetima može odvesti u pogrešnom smjeru?
 Granić je savjetnik za vanjsku politiku čijim sam radom zadovoljan. No, konačne odluke donosim ja. On nikome ne uzima prostor, nije član stranke, ne sudjeluje u profilaciji. Granić nije organizirao ni moj odlazak u Izrael ni u SAD. To sam napravio sam. No, ja moram voditi gotovo tajnu diplomaciju kako se planovi ne bi opstruirali. Špekulacijama se želi unijeti nemir u stranku. To je nekorektno zabijanje klinova.

Zašto ste pomogli Graniću da se vrati na scenu?
 Dio je moga karaktera i da pomažem ljudima. Granić nije jedini čovjek kojem sam pomogao u životu. Netko to može gledati kao manu, ali za mene je to vrlina.

Bili ste protiv toga da se RH obveže da neće izručivati Amerikance optužene za ratne zločine sve do posjeta Washingtonu, odakle ste se vratili proamerički orijentirani. Što je s pričom o zemlji koja ne smije štititi tuđe državljane sve dok je prisiljena izručivati svoje generale, poput Ante Gotovine, Haagu?
 Stav sam promijenio zato što se promijenila situacija. Bio sam protiv potpisivanja članka 98. dok je to bilo nemoguće, tj. dok je general Gotovina bio u bijegu. Bilo bi politički vrlo loše da je Hrvatska pristala da neće izručivati državljane SAD-a u vrijeme kad je morala izručiti svog najslavnijeg ratnog heroja Gotovinu. Sad kad Hrvatska nema taj teret, pitanje članka 98. mora se gledati drukčije, pa i u svjetlu mogućnosti da se time pomogne Gotovini. U pragmatičnom smislu, sad kad je Gotovina u Haagu, nema razloga da ne pokušamo popraviti odnose sa SAD-om. Osim toga, iskreno sumnjam da će nam priključenje EU ići onako kako Sanader očekuje. Zašto bismo samo gledali prema Bruxellesu? Zašto ne bismo pogledali i prema Washingtonu?

Jeste li Osječane osvojili šarmom, pravaškom čvrstinom ili borbom protiv komaraca?
 Osječani su se najprije čudili što ja zapravo hoću. No, mislim da su prepoznali dobre namjere. Želio sam biti gradonačelnik Osijeka da vratim Slavoniji dio duga. Osječka me županija slala četiri puta u Sabor i kad je HSP-u bilo najteže, tamo nam je bilo uporište.

Slušate li tamburaše ili pop-glazbu dok se vozite?
 Najviše volim tamburicu, Škoru, Thompsona... Ali volim i Olivera, Terezu, sve naše standarde... Ja sam ipak konzervativac.  

Poznato je da se borite s kilogramima. Imate li omiljenu dijetu?
 Nemam dijetu. Ne smeta mi težina, samo nastojim voditi računa o zdravlju.

Supruga Angela u Zagrebu, vi u Osijeku. Kako funkcionira brak na daljinu?
 Odlično, mi smo stari partneri, već 20 godina u braku. Udaljenost čak pridonosi svježini. Moja supruga radi u HV-u i zadovoljna je. Mogao bih srediti da prijeđe u Osijek, ali bi to bio nepotizam. Ne želim optužbe. Zato ćemo ovako gurati, a gledamo li u prosjeku, čak smo i više zajedno nego kad sam bio u Zagrebu. Sad su vikendi naši.


Osobna iskaznica

DATUM i MJESTO ROĐENJA
22. kolovoza 1958., Čaprazlije pokraj Livna
OBITELJ
Supruga Angela, kći Marija
KORIJENI
Otac Ivan i majka Miroslava potomci su pravaške i profrankovski orijentirane obitelji čiji je dio završio u ustaškom pokretu. Nakon rata Đapićev otac i stričevi odlaze u Njemačku, a on se s majkom seli u Osijek 1962.
OBRAZOVANJE
Osnovnu i srednju školu te Pravni fakultet završio je u Osijeku, a najveću sklonost pokazuje za književnost i filozofiju
POLITIČKA KARIJERA
Angažira se u osnivanju osječkog HDZ-a 1989., no zbog ekscesa isključen je na prvom saboru. Prilazi HSP-u koji vodi Dobroslav Paraga. Nakon raskola u stranci postaje šef HSP-a
HOBI
Druženje s prijateljima
SJEĆANJA
Đapićeva je majka Miroslava poginula u prometnoj nesreći tijekom njegova školovanja. On i brat ostaju sami u Osijeku boreći se za život. Kopali su bunare po slavonskim selima, raznosili otrov za štakore, a ljeti bi odlazili ocu u Njemačku gdje su fizički radili, uglavnom na crno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije