Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri obrazovanja i pravosuđa odgovarali na pitanja školaraca

Đaci Šimonoviću: Vodi li USKOK istragu protiv Ive Sanadera?

šimonović
Goran Jakuš/Pixsell
16.12.2009.
u 18:37

Može li se sudska kazna prepoloviti pomoću plavih kuverti, zanimalo je maturante. S BiH će se u roku od mjesec dana potpisati sporazum o služenju kazne.

Vodi li USKOK istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, kako o tome nagađaju mediji; može li se sudska kazna prepoloviti ili čak i više umanjiti pomoću plavih kuverti; zašto se imovinski sporovi razvlače unedogled?

To su samo neka od pitanja koja su učenici četiri srednje zagrebačke škole na  susretu u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga postavljali ministrima pravosuđa i obrazovanja Ivanu Šimonoviću i Radovanu Fuchsu te predstavnicima MUP-a i USKOK-a.

Stižu li optužnice?
Đake je zanimalo i što ima prioritet na sudovima, hoće li biti novih optužnica za malverzacije u privatizaciji, jesu li loši zakoni ili je problem u njihovu provođenju, kako riješiti problem osuđenika koji bijegom u BiH pobjegnu i od kazne?

– I da je pokrenuta istraga, o postupcima i predmetima koji se vode ne možemo govoriti – odgovorila je predstavnica USKOK-a znatiželjnoj učenici Prirodoslovne škole Idi Guth, koju je zanimalo koliko točnosti ima u nagađanjima da se protiv Ive Sanadera vodi istraga.

Ministar Šimonović kazao im je da prioritet na sudovima imaju slučajevi organiziranog kriminala, najavio je donošenje novog Kaznenog zakona u 2010. te u roku od mjesec dana potpisivanje sporazuma s BiH koji će omogućiti da oni koji pobjegnu iz Hrvatske kaznu služe u toj zemlji. Ministar je izrazio nadu da će promjene Ustava omogućiti i izručivanje hrvatskih državljana.

Šimonović se pohvalio da sada zastarijeva samo 1,5 posto slučajeva, a donedavno 25 posto, te da je u ovoj godini dvostruko više osuđenih za korupciju i organizirani kriminal nego ranije. Na pitanje zašto Miomir Žužul nije procesuiran za aferu Imostroj odgovorio je da su pojedini slučajevi nekad ovisili o političkoj volji. Upozorio je đake da je korupcija korisna za 1 posto, a štetna za sve ostale građane.

Nisu svi korumpirani
Nisu svi koji se bave državnim poslovima korumpirani, a onima koji jesu tamo nije mjesto, kazao je Šimonović.

Komentara 38

BT
bili-tartuf
18:48 16.12.2009.

nis´cúdno, kada ta pitanja postavljaju Esdipi-mladez´...

MM
Mladen Miletić
19:10 16.12.2009.

Vodi li USKOK istragu protiv Ive Sanadera? Ivo Sanader je bivši PREMIJER. U Hrvatskoj se nema obzira prema nikome svi su mafija za tu istu državu, ili su sumnjivi da su zločinci ili mafijaši ili kriminalci. Svi od reda ne samo ministri ne samo diplomati svi od najmanjeg do največega ili je lopov pa mu se nemože dokazati ili če se kasnije doznati. Lijepo je biti Hrvat gdje su zatvori prepuni a kase prazne i to se neće promijeniti idučih dugi niz godina ... Demokracija je dobro donjela kome ?

BT
bili-tartuf
18:56 16.12.2009.

voice,...a yebi ga ..\"kada ti nedelaju bubregi\"...pa nekapis´...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije